Vegan captain’s dinner

29 October 2018 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 2-3 personen
Vegan captain's dinner

Nu de herfst echt is begonnen krijg ik vanzelf extra veel zin in stevige Hollandse kost. We eten dus weer vaker stamppotjes, geroosterde wortelgroentes en traditionele peulvruchtgerechten zoals snert en bruine bonensoep. Deze vegan variant van 'captain's dinner' is een nieuwe favoriet in mijn repertoire. Dit soort gerechten werden vaak geserveerd op schepen omdat ingrediƫnten lang houdbaar zijn.

Als je kapucijners uit blik gebruikt, is dit een super snel recept. Ik maak soms zelfs een simpele versie voor de lunch. Uitje en vegan spekjes bakken, kapucijners erbij en even laten doorwarmen. Serveren met geroosterd brood, augurkjes en appelmoes. Heerlijk! Dit recept maakt genoeg voor 2 tot 4 personen, afhankelijk van hoeveel brood, vegan rookworst en andere bijgerechten je erbij serveert.

Je kunt voor dit recept gebruik maken van kant-en-klare vleesvervangers zoals de nieuwe vegan rookworst en bacon van Vegetarische Slager of Vivera spekjes en rooktofu. Als je liever zo veel mogelijk zelf maakt kun je ook heel goed tempeh spekjes en seitan worst gebruiken. Als je dat doet, is dit recept ook heel budgetvriendelijk.

Ingrediƫnten

  • 2 grote uien, in halve ringen
  • 200 gram vegan spekjes of blokjes rooktofu
  • 600 gram kapucijners, uit blik of zelf gekookt
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • Stroop, mosterd en/of ketchup
  • bijgerechtjes naar keuze: vegan (rook)worst, stevig brood, piccalilly, augurken, zilveruitjes, gebakken appel, appelmoes, rodekool of bietjes

Bereiding

Bak de uien tot ze glazig zijn, doe dan de spekjes of rooktofu erbij en bak nog even mee tot de ui zacht is en lichtbruin begint te kleuren. Voeg de kapucijners toe, laat nog even doorwarmen en breng op smaak met zout en zwarte peper.

Serveer de kapucijners met sausjes naar keuze en met de rookworst, brood en eventuele andere bijgerechtjes.

2 Reacties

Princess op 15-11-2018 - 13:25
Ik heb het gisteren gemaakt! Het was echt smullen geblazen!
Jan op 12-12-2018 - 16:58
Yvette van Boven serveert Chinese kool bij haar captains dinner, het recept staat online: https://www.vpro.nl/programmas/koken-met-van-boven/lees/recepten/alle-voor-en-bijgerechten/chinese-kool.html

Schrijf een reactie