Gefermenteerde bulgurkaas
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Fermentatie, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 0 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 1 grote pot kaas. |
Veganisten kunnen overal kaas van maken: noten, tofu, rijst, aardappel, wortels, en blijkbaar ook... bulgur! Dit recept voor 'poor man's cheese' kwam ik toevallig online tegen en toen wilde ik het natuurlijk proberen.
Het resultaat is een heel apart romig kaasje, wat qua smaak een beetje lijkt op Turkse witte kaas. Ik ga zeker eens proberen om hier börek mee te maken! Het is ook lekker als smeersel op crackers of brood, in ovenschotels en op pizza.
Bulgur is een vorm van in stukjes gebroken, gestoomde tarwekorrels. Je kunt het kopen bij Turkse winkels, biowinkels en sommige supermarkten in buurten waar veel mensen van Turkse afkomst wonen. Voor dit kaasrecept doe je de bulgur in een pot met water en een beetje sojayoghurt of rejuvelac en laat je het twee à drie weken fermenteren. Het krijgt dan een zurige hartige smaak. Vervolgens kun je er balletjes van maken die je inlegt in olijfolie zodat de smaak zich nog verder kan ontwikkelen.
Het is heel goedkoop te maken, wat wel eens leuk is ter afwisseling van de meer kostbare notenkaasjes. Ik heb het oorspronkelijke recept een beetje aangekleed met extra smaakmakers en wat kokosolie voor romigheid. Ook pureer ik het gefermenteerde bulgurmengsel even in de blender, zodat het mooi glad wordt, voor ik er balletjes van maak.
Ingrediënten
- 1 kop bulgur
- 1 1/2 tot 2 koppen koud water
- 2 eetlepels sojayoghurt of rejuvelac
- 1/2 theelepel zout
- 3 eetlepels neutraal smakende kokosolie, gesmolten
- 2 eetlepels edelgist (optioneel)
- 1-2 eetlepels miso (optioneel)
- zout naar smaak
- Andere smaakmakers zoals kruiden en zongedroogde tomaat (optioneel)
- 300-400 ml milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak (optioneel)
Bereiding
Meng in een grote glazen pot de bulgur met het water, de yoghurt of rejuvelac en het zout. Zet de pot weg op kamertemperatuur. Kijk na een paar uur of de bulgur het vocht heeft opgenomen en voeg eventueel wat extra water toe, zodat de bulgur net onder staat.
Laat de pot met bulgur twee à drie weken op kamertemperatuur staan, zodat het mengsel kan fermenteren. Roer het om de paar dagen even door. Er komen belletjes in, en het zal steeds zuurder gaan smaken. Proef af en toe om te kijken of je de smaak al goed vindt.
Als het mengsel na twee à drie weken naar jouw smaak genoeg gefermenteerd is kun je het overtollige vocht wat bovenop de bulgur staat afgieten (het water is rijk aan probiotica en kan gebruikt worden als starter of smaakmaker voor andere kazen). Doe de afgegoten bulgur in de kan van je blender of foodprocessor met de kokosolie, edelgist en miso en pureer tot een gladde massa. Andere smaakmakers die je wilt gebruiken zoals kruiden kun je zowel voor als na het blenden toevoegen. Voeg naar smaak eventueel ook wat extra zout toe.
Zet het gepureerde mengsel minstens een nacht in de koelkast, zodat het kan opstijven. Het krijgt de textuur van een stevige roomkaas. Je kunt het nu meteen gebruiken, of je kunt er met je handen balletjes van vormen die je inlegt in olie zodat het nog verder kan fermenteren en smaak ontwikkelen (zoals op de foto). Ik bewaar het mengsel vanaf nu in de koelkast, maar de balletjes in olijfolie kun je schijnbaar ook op kamertemperatuur bewaren. Het zou op die manier maanden goed kunnen blijven, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.
60 Reacties
Schrijf een reactie