David en ik zijn in het voorjaar een week met mijn ouders in Portugal geweest om te wandelen en vogels te kijken. Het was heerlijk om even helemaal weg te zijn, tijd met familie door te brengen en dieren en planten te zien die we in Nederland niet hebben. Voor de natuurfanaten onder jullie, we hebben onder andere Blauwe eksters, Klapeksters, Bijeneters, Grote trappen, Purperreigers, Koereigers en verschillende soorten hagedissen gezien, allemaal in hun natuurlijke omgeving. Fantastisch!
Vegan eten op vakantie kan soms even een uitdaging zijn. Portugal staat niet bekend als super vegan friendly, maar in de praktijk valt dat reuze mee. In de grote steden zoals Lissabon en Porto zijn tegenwoordig heel veel vegan restaurantjes. Bovendien is er net een nieuwe wet aangenomen dat catering in openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en gevangenissen altijd een vegan optie moet hebben. Maar wij hadden een natuurvakantie op het het dunbevolkte platteland van de Alentejo bij het stadje Santiago do Caçem, waar in de wijde omtrek geen enkel vegan restaurant te vinden is...
Zelf koken
We logeerden een huisje met een keuken, zodat we zelf konden koken. Zelfs in de simpelste omstandigheden kun je altijd een volwaardige vegan maaltijd koken met groente, fruit, peulvruchten en granen. Ik had voor de zekerheid wat speciale vegan producten zoals kaas en worstjes meegenomen uit Nederland, maar dat was niet per se nodig geweest. Het aanbod in de plaatselijke supermarkten was behoorlijk goed!
We hadden een eenvoudig fornuis en geen oven, dus we hebben veel pasta, maaltijdsalade, soep en dergelijke gegeten. Kijk voor voorbeelden maar eens naar mijn
campingrecepten en
recepten voor grote groepen. Als je uit eten wilt bij niet-vegan restaurants is het handig om een
Portugees vegan paspoort mee te nemen, want de talenkennis van de meeste mensen is hier beperkt.
Etiketten lezen
Als je geen Portugees kunt lezen is vegan producten vinden in de supermarkt even wat extra werk, maar met een woordenlijstje kom je een heel eind. Let vooral op
leite (melk), manteiga (boter), quijo (kaas), ovo (ei), carne (vlees), peixe (vis) en mel (honig). De meeste van deze ingrediënten zijn allergenen en staan dus vaak dikgedrukt in de ingrediëntenlijst, zodat je ze makkelijk kunt spotten. Met een beetje lees- en speurwerk kun je dus net als in Nederland vegan brood, muesli, sauzen, koekjes en dergelijke vinden. Het is wel jammer dat het traditionele Portugees gebak dat je overal ziet bol staat van de eieren en melk. Ik ga denk ik binnenkort pasteis de nata (kleine taartjes met custardvulling) proberen te maken, want die zagen er erg lekker uit.
Supermarkten
Ik was blij verrast door het vegan assortiment van de plaatselijke supermarkten. In het stadje Santiago zijn we bij Aldi, Intermaché en Continente geweest. Deze winkels hadden allemaal hun eigen leuke producten. Bij Aldi vonden we sojatoetjes in vanille- en chocoladesmaak, sojamelk, havermelk, droge sojabrokjes en heerlijke chocoladechips. Ze hadden hier minstens net zo veel vegan producten als bij Aldi in Nederland. Intermarché had een apart schap met eenvoudige houdbare vleesvervangers zoals worstjes en groenteburgers (zie foto). Die waren niet allemaal even lekker, maar wel leuk om uit te proberen! Verder verkochten ze hier verschillende soorten plantenmelk, soyayoghurt en de vegan Cornetto ijsjes die sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar zijn. De Continente had een vergelijkbaar assortiment als de Intermarché, met wat minder vleesvervangers, geen Cornetto's, maar wel weer vegan mayonaise. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Groente en fruit zijn vaak relatief goedkoop, maar voor buitenlandse producten zoals noten en pindakaas betaal je de hoofdprijs.
Biowinkel
Op de laatste dag ontdekte ik een klein biowinkeltje in Santiago (Alentejo Natural). Die zat er pas sinds 2017, wat waarschijnlijk een aanwijzing is dat de vraag naar en het aanbod van 'bijzondere' producten toeneemt. Hier hadden ze onder andere een paar soorten vegan kaas van Tofutti, bio sojayoghurt, verschillende notenpasta's, vegan snoep, een paar bijzondere meelsoorten en wat Aziatische producten zoals miso en sojasaus (zie de foto). De meeste van deze producten waren wel behoorlijk aan de prijs, duurder dan in Nederland.
Ik zou het dus prima een poosje uithouden op het Portugese platteland, ook zonder noodvoorraad uit Nederland! Als je goed rondkijkt zijn er behoorlijk veel vegan producten. Het is wel handig om te zorgen dat je zelf kunt koken. Het aanbod van vleesvervangers en dergelijke is wat beperkt, maar de lekker verse groente en fruit maken veel goed. Gecombineerd met het prachtige landschap en heerlijke weer zou ik graag nog eens teruggaan. Ben jij wel eens als vegetariër of veganist in Portugal geweest? Hoe was jouw ervaring?
14 Reacties
Schrijf een reactie