Tajine met aubergine en kikkererwten

28 May 2014 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2-3 personen
Tajine met aubergine en kikkererwten, vegan

In mijn verzameling vegan recepten van Albert Heijn vond ik een recept voor Marokkaanse stoofschotel met aubergines. Ik ben dol op de malse beet en zachte smaak van gestoofde aubergines en dit is een hele makkelijke manier om ze klaar te maken. Je bakt de ingrediënten even aan en vervolgens heb je er tot etenstijd bijna geen omkijken meer naar.

Dit is een echt slow food recept. De smaken krijgen ruimschoots de tijd om te mengen en doordat de groentes langzaam garen worden ze heerlijk sappig zonder dat ze uit elkaar vallen zoals gebeurt als je ze op een hogere temperatuur kookt.

Ik maakte er kruidige couscous met rozijntjes uit dit recept bij, maar je zou er bijvoorbeeld ook lekker vers brood bij kunnen geven.

Ingrediënten

  • 2 uien, in de lengte in parten gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, in stukken van 2 cm
  • 2 aubergines, in grote stukken
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels tuinkruiden- of groentebouillonpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1 1/2 kop (1 blik) gekookte kikkererwten
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel suiker of ander zoetmiddel

Bereiding

Verhit in een grote pan een scheutje olie op middelhoog vuur. Bak de ui en bleekselderij een paar minuten tot de ui bruin begint te worden. Doe de aubergine, kruiden, bouillonpoeder, tomatenblokjes en kikkererwten toe.

Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat met het deksel op de pan ongeveer 30 tot 45 minuten heel rustig stoven tot de groentes zacht zijn. Schep af en toe even om. In het begin lijkt het alsof er te weinig vocht bij zit, maar voeg geen extra water toe want de aubergines laten tijdens het garen veel vocht los. Roer als alles gaar is tot slot de azijn en suiker erdoor. Serveer de tajine met couscous, rijst of brood.

Schrijf een reactie