Spanakopita taart
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Feestdagen, Supermarktvriendelijk, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 35 minuten, koken 25 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 2-3 personen |
Spanakopita zijn Griekse hapjes van filodeeg gevuld met spinazie en witte kaas. Die vulling kun je heel makkelijk en lekker vegan namaken met tofu, edelgist en een beetje zout. Je kunt de spanakopita allerlei vormen geven, zoals flapjes of rolletjes. Als je geen zin hebt om flapjes te vullen, kun je ook gewoon een taartbodem van het deeg maken en de vulling er in één keer in storten.
Filodeeg leek me altijd nogal lastig om mee te werken. Ik had gelezen dat het makkelijk scheurde en enorm snel uitdroogde en dat je er dan niks meer mee kon. Ik heb het nu eindelijk geprobeerd en het valt reuze mee! Dat uitdrogen loopt zo'n vaart niet, zeker als je het even afdekt met een plastic zakje, en als het af en toe een beetje scheurt maakt dat voor het eindresultaat eigenlijk helemaal niet uit. De taart op de foto heb ik zelfs op de grond laten vallen voordat hij de oven inging (oeps...) en toch zag ie er nog best okay uit.
Ik ben helemaal om en zit voortdurend te denken wat ik allemaal met filodeeg zou kunnen maken. Deze Ethiopische linzenflapjes zijn bijvoorbeeld ook héél lekker met filodeeg. In tegenstelling tot andere soorten kant-en-klaar deeg is filo vrijwel altijd vegan, dus dat is lekker makkelijk.
Ingrediënten
- 1 pakje tofu (ongeveer 350 gram)
- flink wat olijfolie
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
- 450 gram diepvries spinazie, ontdooid en uitgelekt
- 1 eetlepel gedroogde dille
- 2 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels edelgist
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram gebroken walnoten
- 1 doosje filodeeg of yufka (bijv. Easy filo bij AH)
Bereiding
Snijd de tofu in plakken van 1 cm dik, leg ze op een schone theedoek. Leg er nog een schone theedoek op en druk met je handen het overtollige vocht eruit.
Verhit in een scheutje olie en fruit de ui en knoflook tot de ui glazig is. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgelekte spinazie, dille, citroensap, edelgist, zout en gebroken walnoten toe. Verkruimel de tofu heel fijn met je handen en meng het door de groente. Proef of het mengsel goed smaakt en voeg eventueel meer kruiden, edelgist en zout toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm van 25 cm in met olijfolie. Maak nu de bodem van de taart door de vorm te bekleden met 3 à 4 overlappende vellen filodeeg in de schaal te leggen. Besmeer met een bakkwastje steeds ieder vel wat je in de schaal legt met een beetje olijfolie. Laat de randen van het deeg ruim over de rand van de vorm hangen, zodat je ze straks over de vulling kunt vouwen.
Verdeel het tofu-spinaziemengsel over de bodem en vouw het overhangende deeg eroverheen. Leg eventueel nog één of twee vellen filodeeg op de vulling zodat de vulling helemaal bedekt is. Waarschijnlijk heb je niet al het filodeeg uit het pakje nodig. Verfrummel of scheur de bovenste laagjes filo een beetje voor een mooi effect. Snij de taart eventueel alvast in parten, zodat je ze straks makkelijk kunt verdelen.
Zet de taart in de oven en bak ongeveer 25 minuten. Let op dat de bovenkant niet te bruin wordt. Serveer met een eenvoudige frisse salade.
13 Reacties
Thanks Alynda! Spanakopita in taartvorm is inderdaad véél sneller klaar dan losse flapjes.
Angelika, probeer de Easy filo van Albert Heijn eens, dat zijn mooie losse blaadjes die je heel makkelijk uit elkaar kunt halen. Uiteraard wel eerst even goed ontdooien. Ik heb ook wel eens zo'n aan elkaar geplakt blok gehad en dat was inderdaad priegelen.
Schrijf een reactie