Spanakopita taart

15 February 2015 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 35 minuten, koken 25 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 2-3 personen
Spanakopita taart, vegan

Spanakopita zijn Griekse hapjes van filodeeg gevuld met spinazie en witte kaas. Die vulling kun je heel makkelijk en lekker vegan namaken met tofu, edelgist en een beetje zout. Je kunt de spanakopita allerlei vormen geven, zoals flapjes of rolletjes. Als je geen zin hebt om flapjes te vullen, kun je ook gewoon een taartbodem van het deeg maken en de vulling er in één keer in storten.

Filodeeg leek me altijd nogal lastig om mee te werken. Ik had gelezen dat het makkelijk scheurde en enorm snel uitdroogde en dat je er dan niks meer mee kon. Ik heb het nu eindelijk geprobeerd en het valt reuze mee! Dat uitdrogen loopt zo'n vaart niet, zeker als je het even afdekt met een plastic zakje, en als het af en toe een beetje scheurt maakt dat voor het eindresultaat eigenlijk helemaal niet uit. De taart op de foto heb ik zelfs op de grond laten vallen voordat hij de oven inging (oeps...) en toch zag ie er nog best okay uit.

Ik ben helemaal om en zit voortdurend te denken wat ik allemaal met filodeeg zou kunnen maken. Deze Ethiopische linzenflapjes zijn bijvoorbeeld ook héél lekker met filodeeg. In tegenstelling tot andere soorten kant-en-klaar deeg is filo vrijwel altijd vegan, dus dat is lekker makkelijk.

Ingrediënten

  • 1 pakje tofu (ongeveer 350 gram)
  • flink wat olijfolie
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
  • 450 gram diepvries spinazie, ontdooid en uitgelekt
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels edelgist
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gram gebroken walnoten
  • 1 doosje filodeeg of yufka (bijv. Easy filo bij AH)

Bereiding

Snijd de tofu in plakken van 1 cm dik, leg ze op een schone theedoek. Leg er nog een schone theedoek op en druk met je handen het overtollige vocht eruit.

Verhit in een scheutje olie en fruit de ui en knoflook tot de ui glazig is. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgelekte spinazie, dille, citroensap, edelgist, zout en gebroken walnoten toe. Verkruimel de tofu heel fijn met je handen en meng het door de groente. Proef of het mengsel goed smaakt en voeg eventueel meer kruiden, edelgist en zout toe.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm van 25 cm in met olijfolie. Maak nu de bodem van de taart door de vorm te bekleden met 3 à 4 overlappende vellen filodeeg in de schaal te leggen. Besmeer met een bakkwastje steeds ieder vel wat je in de schaal legt met een beetje olijfolie. Laat de randen van het deeg ruim over de rand van de vorm hangen, zodat je ze straks over de vulling kunt vouwen.

Verdeel het tofu-spinaziemengsel over de bodem en vouw het overhangende deeg eroverheen. Leg eventueel nog één of twee vellen filodeeg op de vulling zodat de vulling helemaal bedekt is. Waarschijnlijk heb je niet al het filodeeg uit het pakje nodig. Verfrummel of scheur de bovenste laagjes filo een beetje voor een mooi effect. Snij de taart eventueel alvast in parten, zodat je ze straks makkelijk kunt verdelen.

Zet de taart in de oven en bak ongeveer 25 minuten. Let op dat de bovenkant niet te bruin wordt. Serveer met een eenvoudige frisse salade.

13 Reacties

Alynda op 15-2-2015 - 10:52
Ooh wat goed om er een taart van te maken! Spanakopita's zijn altijd zoveel werk maar dit is vast even lekker en minder tijdrovend. Thanks voor de inspiratie!
Angelika op 15-2-2015 - 11:16
Ziet er superlekker uit! Ik heb nog steeds weerstand tegen filodeeg, heb het vroeger een keer diepvries gekocht, maar kreeg de vellen niet los, alleen stukjes en heb toen het hele brok gefrustreerd in de vuilnisbak gekieperd. Misschien toch weer eens een poging wagen? Groetjes, Angelika
Martine op 15-2-2015 - 13:02

Thanks Alynda! Spanakopita in taartvorm is inderdaad véél sneller klaar dan losse flapjes.

Angelika, probeer de Easy filo van Albert Heijn eens, dat zijn mooie losse blaadjes die je heel makkelijk uit elkaar kunt halen. Uiteraard wel eerst even goed ontdooien. Ik heb ook wel eens zo'n aan elkaar geplakt blok gehad en dat was inderdaad priegelen.

w. op 15-2-2015 - 14:25
Je kunt het ook met cashewnoten maken ipv de tofu! Dat heb ik ooit voor kerst gemaakt en dat viel heel erg in de smaak!
Martine op 15-2-2015 - 14:59
Met cashews lijkt me ook lekker inderdaad, wel machtig! Ik heb ook wel eens een versie met amandelen gezien.
Marijke op 16-2-2015 - 19:30
Dit hebben wij vanavond gegeten maar wel aangepast .Ik had verse spinazie maar te weinig,tofoe aangevuld met champignons .Om de hoeveelheid te vermeerderen wat zwarte bonen en een aardpeer toegevoegd.Erbij een salade van wat tomaten wortel bleekselderie kappertjes koreander en bosuitje,balsamico azijn .Bedankt voor het recept ,ik ga het zeker nog een keer maken maar dan volgens het recept .
Susanne op 20-2-2015 - 14:38
Ik heb deze gisteren geprobeerd en was echt een succes! Was eerst niet zo'n fan van tofu maar thanks voor het recept!
Martine op 21-2-2015 - 8:07
Leuk Susanne! Tofu kun je op zooo veel verschillende manieren klaarmaken, dat er voor iedereen wel wat bij zit. Probeer ook zeker een keertje scrambled tofu http://vegetus.nl/tofu-scramble/
pawi op 16-3-2015 - 9:30
Leuk recept met leuke ingredienten, lekker dat filodeeg. Een dag later smaakt de taart alweer heel anders en merk je minder dat er veganistische ingredienten in zitten in plaats van kaas.
Martine op 16-3-2015 - 10:40
Fijn dat het goed bevallen is pawi! Ik maak de vulling soms een dag van tevoren, zodat de smaken alvast wat meer kunnen mengen.
Laura op 4-1-2019 - 13:29
Deze ga ik morgen voor de tweede keer maken, met dubbel zoveel vullig. Dat had ik de vorige keer ook gedaan, en toen was hij heerlijk! Ook mijn niet-vega(n) vriendin die kwam eten vond hem erg lekker!
Rosa op 26-4-2020 - 21:15
Met bladerdeeg ook lekker! En de tofu mengen met amandelmeel (50/50) maakt het erg lekker. En veel meer edelgistvlokken. Mjam
Martine op 24-8-2020 - 11:45
Bedankt voor de tip Rosa!

Schrijf een reactie