Rabarber-appelkruimeltaart
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk |
---|
Ik ben jarig in mei, dus rabarber is de perfecte vulling voor een mooie verjaardagstaart. Eerder maakte ik al deze taart met rabarber en aardbei, maar aardbeien zijn in mei eigenlijk nog net niet in het seizoen en komen dan uit een verwarmde kas of uit het buitenland. Daarom maakte ik dit keer een taart met rabarber en appel, een verrassend lekkere combinatie!
Deze taart begon als een experimentele kruising tussen mijn appeltaart en frambozen-crumbletaart. Het resultaat was zo goed dat ik het het toch maar even uitgeschreven heb. Volgend jaar wil ik misschien wel weer rabarber-appeltaart op mijn verjaardag. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar de meeste dingen heb je waarschijnlijk al in huis, en de taart is vrij snel te maken.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200 gram stevige margarine zoals Wajang of AH plantenmargarine, in blokjes
- 200 gram witte suiker
- 400 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 3-4 eetlepels plantaardige melk
- 4 eetlepels havermout of paneermeel
Voor de vulling
- 750 gram rabarber, in schijfjes
- 3 grote appels (400 g), geschild en in schijfjes
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel maizena
- 2 theelepels kaneel
Voor de kruimeltopping
- 140 gram havermout
- 100 gram suiker
- 100 gram bloem
- 1 theelepel kaneel
- 6 eetlepels olie (bijv. koolzaad-, zonnebloem- of olijfolie)
- 2 eetlepels water
Bereiding
Maak eerst de bodem. Doe de blokjes margarine, suiker, bloem, bakpoeder, vanillesuiker en zout in een kom. Kneed kort met je handen of met een deegmenger (zie advertentie) tot een kruimelig deeg. Doe de plantaardige melk erbij en kneed nog even door, tot het deeg een samenhangende bal vormt. Doe de deegbal in een afgesloten bak en zet minstens een half uur in de koeling om op te stijven. (Je kunt dit ook de dag van tevoren doen).
Meng in een grote kom de rabarber, appel, suiker, maizena en kaneel voor de vulling. Meng in een kom de havermout, suiker, bloem, kaneel, olie en water tot een kruimelig deeg voor de topping.
Vet een springvorm van 26 cm in met margarine, en bedek de bodem met bakpapier. Haal de deegbal de koelkast en rol deze met een deegroller uit tot een ronde lap van 40 cm doorsnee. Leg de lap in de springvorm en vorm er met je vingers een mooie taartbodem van, met opstaande randen. Bestrooi de taartbodem nu met de havermout of paneermeel. Dit zal straks het overtollige vocht uit de appels opnemen, zodat de bodem knapperig blijft.
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Stort het rabarber-appelmengsel in de taartbodem en druk het voorzichtig aan zodat de bodem mooi gelijkmatig gevuld is. Verdeel nu ook de kruimeltopping over de taart.
Zet de taart in de oven en bak 60-70 minuten tot de randen en bovenkant mooi goudbruin zijn. Laat de taart afkoelen voor je hem aansnijdt. Op kamertemperatuur blijft hij een dag of twee goed, in de koelkast vier dagen. De taart is extra lekker met een flinke toef vegan slagroom.
9 Reacties
Schrijf een reactie