Pompoenhummus

23 April 2016 onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 45 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 500 gram

In het kader van 'meer dingen zelf maken': pompoenhummus! Ik ben dol op pompoenhummus, maar die bakjes in de winkel vind ik aan de kleine kant, zeker als je ongegeneerd een flinke dot op een bordje wilt scheppen om lekker je groentes in te dippen. Het is ook lekker op brood en zelf als pastasaus. Door het zelf te maken bespaar je natuurlijk ook weer een paar euro's waar je dan weer andere leuke dingen van kunt doen.

Voor pompoenhummus heb je gare pompoen nodig. Dat kan gekookte of gestoomde pompoen zijn (pompoen stomen in de magnetron is lekker snel), maar ik vind geroosterde pompoen het fijnst omdat die zo lekker zoet en gekaramelliseerd smaakt. Onderaan heb ik daarom als bonus ook mijn favoriete recept voor geroosterde pompoen neergezet.

Meestal rooster ik een hele pompoen per keer. We eten dan een deel in plaats van aardappels bij het avondeten, en de rest gebruik ik om hummus van te maken en als extraatje in lunchsalades. Geroosterde pompoen is heerlijk, dus je kunt er eigenlijk nooit te veel van hebben, zeker omdat het in de koelkast best een paar dagen goed blijft.

Pompoenhummus

Ingrediënten

  • 1 1/2 kop (1 kleine pot) gekookte kikkerwten of witte bonen
  • 200 gram gaargestoomde of geroosterde oranje pompoen of flespompoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels tahin
  • 50 ml citroensap
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/3 theelepel zout
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 120 ml water

Bereiding

Doe alle ingrediënten samen in de mengkom van je foodprocessor of staafmixer en pureer tot een mooie gladde hummus. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als het pureren moeilijk gaat. Proef de hummus en voeg eventueel naar smaak nog wat extra citroensap, komijn, zout of knoflook toe. De hummus blijft in de koelkast een dag of 5 goed.

Geroosterde pompoen

Geroosterde flespompoen, vegan

Ingrediënten

  • 1 pompoen of flespompoen (weegt ongeveer 1 kilo)
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/4 theelepel zout
  • een flinke snuf versgemalen peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 C.

Was de pompoen met water, snijd hem door de helft en schep de zaadjes eruit. Je hoeft hem niet te schillen, want de schil wordt vanzelf zacht in de oven. Snij de pompoen blokjes van 2 à 3 cm en doe die in een grote ovenschaal. Meng de olie, knoflook, tijn, zout en peper door de pompoenblokjes in de schaal. Spreid de blokjes goed uit in één laag, zodat ze zo min mogelijk op elkaar liggen.

Zet de schaal in de oven en rooster de pompoen ongeveer 45 minuten tot de pompoenblokjes zacht zijn en aan de randjes beginnen te karamelliseren. Schep de pompoen halverwege de baktijd een keertje om en hou ze een beetje in de gaten zodat ze niet verbranden. Serveer ze meteen, of laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast of vriezer.

2 Reacties

Sanne op 11-5-2016 - 17:01
Wat een mooi receptje Martine! Ik vind houmous ook heel lekker en leuk om zelf te maken, maar de variatie ontbreekt een beetje. Dus een keer een pompoenhoumous maken lijkt me wel leuk om te proberen :) leuk ook dat je je favo pompoenrecept deelt erbij! Liefs
Martine op 12-5-2016 - 10:36
Leuk Sanne! Ik ben benieuwd hoe het bevalt.

Schrijf een reactie