Paddenstoelenrisotto met bloemkoolrijst
Kenmerken: | Eiwitrijk, Favorieten, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2 |
Ik vind risotto best lekker, maar de vrij lange kooktijd staat en de witte rijst weerhouden me ervan om dit vaak op het menu te zetten. De oplossing: risotto van bloemkoolrijst! De eerste keer dat ik dit maakte was ik behoorlijk sceptisch, maar zowel David en ik vonden het super lekker! Door het sudderen in de sojaroom en de smaakmakers transformeert de bloemkool naar een heerlijk smeuïg comfort food met een fris-hartige smaak, precies zoals risotto moet zijn. De laatste tijd eten we deze snelle en gezondere versie van risotto bijna iedere week wel een keer.
Bloemkoolrijst is eigenlijk gewoon fijnhakte bloemkool. Je kunt dit kant-en-klaar kopen, vers of diepgevroren, maar ik maak het graag zelf met de keukenmachine. Vaak gebruik ik daarvoor niet de roosjes, maar de dikke bladnerven en stronken van de bloemkool, die je anders weg zou gooien. Deze zijn wat steviger, zodat de risotto wat meer 'bite' heeft. Een gemiddelde bloemkool geeft je al snel 400 gram 'gratis' steeltjes, precies de goede hoeveelheid voor dit recept. Even het donkergroene blad eraf scheuren en de stelen fijnhakken. Rauwe bloemkoolrijst laat zich prima invriezen, zodat je altijd een bakje hebt klaarliggen.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 200 g (kastanje)champignons of gemengde paddenstoelen, in plakjes
- 150 g bleekselderij of knolselderij, in blokjes
- 2 bosuitjes of 10 cm prei, in ringen
- 1 teentje knoflook, geperst of gehakt
- 400 g bloemkoolrijst (vers of diepvries)
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 blokje groente- of paddenstoelenbouillon, verkruimeld
- 2 eetlepels edelgist (optioneel)
- 100 ml sojaroom, zoals Alpro cuisine
- 100 ml water
- 1 eetlepel witte wijnazijn (of vervang water door witte wijn)
- 200 g rooktofu of vegan spekjes, in blokjes
Bereiding
Verhit de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen en selderij tot het paddenstoelenvocht is verdampt en ze goudbruin kleuren. Doe de knoflook, bosuitjes en bloemkoolrijst erbij en bak ze even mee.
Voeg de sojaroom, water (of wijn), tijm, bouillonblokje en edelgist erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat 10-15 minuten zachtjes sudderen, terwijl je af en toe roert. Voeg wat extra water toe als het dreigt droog te koken. Bak ondertussen in een andere pan de vegan spekjes of rooktofu in een beetje olie.
De risotto is klaar als de bloemkoolrijst en selderij mooi zacht zijn. Serveer met de spekjes.
Een Engelse vertaling van dit recept kun je hier vinden.
5 Reacties
Schrijf een reactie