Oma’s vegan gehaktballen
Kenmerken: | Favorieten, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Vleesvervanger, Wintergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | 4 kleine ballen, 2 personen |
Vegan gehaktballen! Ik heb al allerlei recepten geprobeerd, maar een echt goeie gehaktbal met jus zoals oma die vroeger maakte, dát was me tot nu toe nog niet gelukt.
Social media staat deze week bol van de berichten over het nieuwe rauwe vegan gehakt van Naturli. Ik ben maandag meteen even naar de grote Albert Heijn in de stad gegaan om een pakje te halen, om te proberen of ik er een fijne ouderwetse bal van zou kunnen maken.
Ik was blij verrast. Het gehakt van Naturli heeft een hele goede textuur. Kleverig en vezelig, met kleine bolletjes plantaardig vet erin. Je moet er wel wat smaakmakers aan toevoegen, anders smaakt het een beetje vlak, maar dat is juist prettig als je er zelf mee wilt gaan kokkerellen.
Ik vind het lekker om wat paneermeel te verwerken in de ballen. Dan worden ze wat ruller van textuur, maar ook zachter. Als je liever een stevige bal hebt, laat het paneermeel dan weg.
Update: ik heb de ballen intussen ook gemaakt met het rauwe 'Incredible' vegan gehakt van Garden Gourmet (zie tweede foto). Dit gehakt is van zichzelf al wat meer op smaak gebracht, zodat je niet per se sojasaus en andere smaakmakers hoeft toe te voegen. Het geeft ook wat stevigere ballen dan het gehakt van Naturli.
Ingrediënten
- 200 gram rauw vegan gehakt (geen rulgehakt)
- 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd (de helft voor de ballen, en de helft voor de jus)
- 2 eetlepels paneermeel (optioneel, voor een zachtere, rulle bal)
- 1-2 eetlepels sojasaus (optioneel als je Garden Gourmet gebruikt)
- 1 theelepel mosterd
- 1 snufje peper
- 1 snufje nootmuskaat
- 2 eetlepels plantaardige bakmargarine
- 150 ml water
- 2 theelepels maizena (of een beetje kant-en-klaar juspoeder)
- 1 eetlepel sojasaus (weglaten als je juspoeder gebruikt)
Bereiding
Meng in een kom het gehakt met de helft van de ui, paneermeel, sojasaus, mosterd, peper en nootmuskaat tot een egale massa. Vorm er met je handen vier mooie gebaktballen van.
Smelt de margarine in een koekenpan op middel-laag vuur. Leg de gehaktballen erin en laat ze rustig in een minuut op 10 bruin en gaar worden. Ze worden snel te donker, dus zet het vuur liever te laag dan te hoog. Doe halverwege het bakken ook de andere helft van de ui in de pan en bak die even mee.
Als de gehaktballen aan alle kanten mooi bruin zijn, haal je ze uit de pan. Meng het water, maizena en sojasaus door elkaar en giet dit in de pan bij de achtergebleven margarine en ui. Verwarm en roer met een houten lepel tot je een mooie gebonden jus hebt. Je kunt ook je favoriete vegan juspoeder gebruiken in plaats van maizena en sojasaus.
Je kunt de ballen nu nog even terug in de pan doen om door te warmen, of je serveert ze meteen en giet de jus erover. Eet de ballen met aardappels en groente of een lekkere stamppot.
28 Reacties
Schrijf een reactie