Mexicaanse gierst met magische vegan kaassaus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Glutenvrij, Peulvruchten, Snel klaar, Zomergerecht, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2-3 personen |
Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli.
Gierst en Mexicaanse kruiden vind ik een heerlijke combinatie. Deze gierstschotel is super makkelijk te maken. In z'n eentje is ie een beetje aan de saaie kant, maar omdat het zo makkelijk is heb je genoeg tijd over om er dingen bij te maken zoals een simpele tomatensalade en wat vegan kaassaus of geraspte vegan kaas. Avocado is er ook super lekker bij. De ingrediëntenlijst lijkt een beetje lang, maar waarschijnlijk heb je bijna alles al in huis en je hoeft het alleen maar in een pan te mikken en te laten koken.
De kaassaus die ik erbij heb gemaakt is een nieuwe favoriet hier in huis. Het originele recept komt van Veggie on a Penny. Als je de ingrediënten ziet (aardappel, wortel en edelgist) zou je niet denken dat dit een lekkere kaassaus kan opleveren, maar het is echt een magisch recept. Het is een super veelzijdige saus die lekker is op pizza, pasta, nacho's en tosti's. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maak gerust een dubbele portie, want de saus blijft een paar dagen goed in de koelkast en je kunt het echt overal bij eten. Afgekoeld is het zelfs lekker als smeerkaas op brood.
Ingrediënten
Voor de kaassaus
- 150 gram (1 kop) aardappel, geschild en in blokjes
- 70 gram (1/2 kop) wortel, geschild en in blokjes
- 60 ml (1/4 kop) water (+ extra om de aardappel en wortel in te koken)
- 2 eetlepels olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap of azijn
- 4 eetlepels edelgist
- 1/4 theelepel kipkruiden (optioneel)
Voor de gierstschotel
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 1 kleine groene paprika, in kleine blokjes
- 1 kleine rode paprika, in kleine blokjes
- 220 gram (1 kop) gierstkorrels
- 480 ml (2 koppen) water
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 snufje chilipoeder
- bouillonpoeder voor 500 ml water
- zout naar smaak
- 1 1/2 kop (1 blikje) kidneybonen of zwarte bonen
- 1 klein blikje crispy maïs
- 2 tomaten, in blokjes
Bereiding
Maak de kaassaus
Breng een laagje water aan de kook in een pannetje en kook de stukjes aardappel en wortel 10 minuutjes tot ze gaar en zacht zijn (maak ondertussen de gierstschotel). Doe de gekookte aardappel en wortel in de mengkom van je blender of staafmixer met 60 ml water, olijfolie, zout, citroensap, edelgist en kipkruiden. Pureer tot een mooie gladde massa. Hou de kaassaus warm tot de gierst gaar is.
Maak de gierstschotel
Fruit de ui en paprika in een scheutje olie tot de ui zacht is. Doe de gierst, water, kruiden, bouillonpoeder, zout en kidneybonen erbij en breng het aan de kook. Laat de gierst 10 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de gierst nog 5 minuten staan om verder te wellen. Meng op het laatst de crispy maïs, en eventueel de tomaat erdoor. Je kunt de tomaat ook los erbij doen als salsa, bijvoorbeeld met een beetje tabasco of Amerikaanse chilisaus erover als dressing. Giet de kaassaus over de gierst en serveer.
23 Reacties
Schrijf een reactie