Mexicaanse gierst met magische vegan kaassaus

23 September 2016 onder Avondmaaltijd, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2-3 personen
Mexicaanse gierst met vegan kaassaus

Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli. 

Gierst en Mexicaanse kruiden vind ik een heerlijke combinatie. Deze gierstschotel is super makkelijk te maken. In z'n eentje is ie een beetje aan de saaie kant, maar omdat het zo makkelijk is heb je genoeg tijd over om er dingen bij te maken zoals een simpele tomatensalade en wat vegan kaassaus of geraspte vegan kaas. Avocado is er ook super lekker bij. De ingrediëntenlijst lijkt een beetje lang, maar waarschijnlijk heb je bijna alles al in huis en je hoeft het alleen maar in een pan te mikken en te laten koken.

De kaassaus die ik erbij heb gemaakt is een nieuwe favoriet hier in huis. Het originele recept komt van Veggie on a Penny. Als je de ingrediënten ziet (aardappel, wortel en edelgist) zou je niet denken dat dit een lekkere kaassaus kan opleveren, maar het is echt een magisch recept. Het is een super veelzijdige saus die lekker is op pizza, pasta, nacho's en tosti's. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maak gerust een dubbele portie, want de saus blijft een paar dagen goed in de koelkast en je kunt het echt overal bij eten. Afgekoeld is het zelfs lekker als smeerkaas op brood.

Ingrediënten

Voor de kaassaus

  • 150 gram (1 kop) aardappel, geschild en in blokjes
  • 70 gram (1/2 kop) wortel, geschild en in blokjes
  • 60 ml (1/4 kop) water (+ extra om de aardappel en wortel in te koken)
  • 2 eetlepels olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 4 eetlepels edelgist
  • 1/4 theelepel kipkruiden (optioneel)

Voor de gierstschotel

  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 1 kleine groene paprika, in kleine blokjes
  • 1 kleine rode paprika, in kleine blokjes
  • 220 gram (1 kop) gierstkorrels
  • 480 ml (2 koppen) water
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 snufje chilipoeder
  • bouillonpoeder voor 500 ml water
  • zout naar smaak
  • 1 1/2 kop (1 blikje) kidneybonen of zwarte bonen
  • 1 klein blikje crispy maïs
  • 2 tomaten, in blokjes

Bereiding

Maak de kaassaus

Breng een laagje water aan de kook in een pannetje en kook de stukjes aardappel en wortel 10 minuutjes tot ze gaar en zacht zijn (maak ondertussen de gierstschotel). Doe de gekookte aardappel en wortel in de mengkom van je blender of staafmixer met 60 ml water, olijfolie, zout, citroensap, edelgist en kipkruiden. Pureer tot een mooie gladde massa. Hou de kaassaus warm tot de gierst gaar is.

Maak de gierstschotel

Fruit de ui en paprika in een scheutje olie tot de ui zacht is. Doe de gierst, water, kruiden, bouillonpoeder, zout en kidneybonen erbij en breng het aan de kook. Laat de gierst 10 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de gierst nog 5 minuten staan om verder te wellen. Meng op het laatst de crispy maïs, en eventueel de tomaat erdoor. Je kunt de tomaat ook los erbij doen als salsa, bijvoorbeeld met een beetje tabasco of Amerikaanse chilisaus erover als dressing. Giet de kaassaus over de gierst en serveer.

23 Reacties

Griet op 26-9-2016 - 10:19
Mmm dat ziet er lekker uit! Deze ga ik vanavond maken! Bedankt, Martine!
Marianne op 28-9-2016 - 20:06
Ik ga hem morgen maken. Maar die eetlepel komijn, moet dat geen theelepel zijn?
Martine op 28-9-2016 - 20:52
Leuk! Het is echt een eetlepel, anders proef je er niks van. Het is een flinke portie gierst.
Marianne op 30-9-2016 - 22:01
We hebben echt lekker gegeten vanavond! De saus smaakt niet naar kaas, maar is wel verrassend qua smaak en vooral structuur, ook met de helft zout. En de gierst was lekker gekruid. Ik kookte gierst altijd volgens de verpakking, veel langer, en vond het altijd maar een kleffe hap. Maar zo is het lekker.
Martine op 3-10-2016 - 8:32
Fijn dat het lekker was Marianne!
Marianne op 31-10-2016 - 6:53
Ik heb hem nog een keer gemaakt, met pastinaak in plaats van wortel. En vastkokende aardappels. Dat maakt hem kaziger.
Martine op 31-10-2016 - 7:50
Leuk! Ik zal het eens proberen met pastinaak. Lijkt me heel bijzonder.
Wate op 13-11-2016 - 21:17
Ik Heb de gierst vervangen door Gort was heel erg lekker. Ik vind dit gerecht wel 1 van mijn favoriete.
Martine op 14-11-2016 - 12:07
Leuk om te horen Wate!
Heidi op 28-11-2016 - 11:55
Ik zou het makkelijk vinden als je recepten uit kan printen. Dat er bij elk recept een symbool staat waar je op kan klikken om het uit te printen. Dit recept ga ik dus zo en zo proberen :)
Martine op 28-11-2016 - 12:23
Hoi Heidi, door technische omstandigheden kunnen we niet makkelijk een printknop maken. Je kunt wel recepten printen met de printfuctie van je browser (via het menu en dan 'afdrukken' kiezen), of je kunt het recept kopiëren en plakken in Word, en dan uitprinten. Vooral dat laatste is heel makkelijk en werkt goed. Eet smakelijk zometeen!
Susanne op 9-2-2017 - 12:46
Hoi Martine, de kaassaus staat hier regelmatig op het menu, ook met pasta en groenten bijvoorbeeld. Ik ben, met een drukke baan en 4 kinderen, superblij met jouw website en ik haal er dan ook wekelijks recepten vandaan! Dankjewel dus!
Martine op 9-2-2017 - 13:40
Super leuk om te horen Susanne, dankejwel. Wij hebben deze week ook al pasta met groente en deze kaassaus gegeten, toevallig!
Eefje op 4-4-2017 - 10:10
Wat een ontzettend leuke fijne site heb je Martine, je site helpt me echt even de volgende stap te nemen!! Ik ben zo blij dat ik dit "tegen kwam", ben al een tijdje vegetarisch, maar heb grote moeite met de overstap naar vegan.. Kaas is, oooo man, liefde.. Haha.. Maar toch ik wil stoppen!! Cowspiracy (goede documentaire..) was de druppel, ik kan niet zonder schuldgevoel kaas blijven eten. Ik ga dadelijk boodschappen doen en zo'n beetje al je kaas recepten proberen! Nog 1 vraagje, hierboven bij de ingrediëntlijst van de kaassaus staat, kippenkruiden? Wat houd dat in? Zo'n kant en klare kruiden mix, zoals je ook gehakt kruiden hebt? Alvast bedankt!
Martine op 4-4-2017 - 10:38
Hoi Eefje, fijn om te horen dat je zoveel aan onze site hebt! Met 'kipkruiden' bedoel ik inderdaad zo'n kruidenmix. Zelf laat ik dit meestal weg, maar sommige mensen vinden het heel lekker om die erdoor te doen. Veel plezier met recepten uitproberen. Stel gerust je vragen als je die hebt.
Corrie vermeulen op 23-4-2017 - 20:13
Het lijkt me heel lekker. Ik ga het probeer. Bedankt.😻😻😻
Martine op 24-4-2017 - 10:52
Eet smakelijk Corrie!
alexandra op 24-6-2017 - 22:27
Wat een leuke manier om kaassaus te maken, dat ga ik zeker proberen! Als ik chili maak, maak ik wel eens kaassaus met de geraspte kaas van Wilmersburger, die is ook echt lekker, het recept is aangepast van The Vegan Zombie: 1 cup geraspte kaas, 1/2 cup sojamelk (ongezoet), 1 eetlepel mosterd, naar smaak knoflookpoeder (ongeveer 1/2 theelepel), chilipoeder (1/4 theelepel) en paprikapoeder (idem). In een pannetje op zacht vuurtje laten smelten, goed roeren en best lang verwarmen, anders smelt de kaas niet goed en krijg je geen gladde saus. Wij maken dit als ultieme comfortfood met tortillachips uit de oven, chipotle chili eroverheen en dan de kaassaus, met eventueel nog guagamole. heel lekker! Maar ik ga dit alternatief ook zeker proberen, het is lig een stuk goedkoper ;-)
Martine op 25-6-2017 - 16:47
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Alexandra!
Sjoerd op 30-8-2018 - 18:57
Oh superlekker was het. Ik gebruikte ook nog venkelzaad en pimenton. Dank je :)
Martine op 31-8-2018 - 12:02
Leuk Sjoerd, fijn om te horen!
Daniëlle op 22-7-2019 - 22:35
Komt op mn lijstje! Ben benieuwd! Maar wat ik me afvroeg; gierst moet toch altijd langer koken? Is het dan wel goed gaar in dit recept?
Martine op 22-7-2019 - 22:54
Hoi Daniëlle, ik laat gierst altijd in 10-15 minuten droog koken en het is altijd perfect gaar. Ik weet niet waarom sommige recepten een veel langere kooktijd aangeven, maar in mijn ervaring is 10-15 minuten echt genoeg.

Schrijf een reactie