Loaded nacho’s met zelfgemaakte vegan kaassaus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2-4 personen |
Wist je dat je van aardappels en wortel met een paar extra ingrediënten heel simpel de lekkerste vegan kaassaus kunt maken? Ik wilde het eerst zelf ook niet geloven, tot ik het een keer probeerde. Ik gebruik deze magische kaassaus nu overal. In ovenschotels zoals lasagne, over de bloemkool bij een ouderwetse AGV maaltijd en nu dus ook op loaded nacho's! Dit was tip van Jacqueline bij Powerpeul, die haar recept voor de nacho's met mij deelde. Leuk om op tafel te zetten bij een feestje, of gewoon als je even lekker wilt snacken.
De ingrediënten en het recept voor de kaassaus vind je ook in mijn Starterskit Vegan 'Kaas' Maken, te bestellen bij webwinkel Veggiedeli. Deze kit bevat alle benodigdheden om deze en nog vijf andere super lekkere vegan kazen te maken, van kruidenroomkaas tot stevige 'belegen' kaas. Zo kun je super makkelijk thuis een kaasworkshop doen. Ook leuk om cadeau te geven (of te vragen!) aan vrienden of familie tijdens de feestdagen.
Dit recept is heel snel en makkelijk te maken, maar als je er nóg minder werk aan wilt hebben kun je de groenten eventueel vervangen door één of twee potjes Mexicaanse salsa of wrapsaus, bijvoorbeeld van Santa Maria, La Morena, of AH huismerk. Die warm je even op en dan meng je de bonen erdoor. Op die manier kunnen de nacho's in 15-20 minuutjes op tafel staan. De nacho's zijn super kindvriendelijk en ook nog eens vrij van gluten en soja, dus het is ook heel geschikt om voor te zetten aan moeilijke eters en mensen met allergieën en intoleranties. De hoeveelheden hieronder zijn voldoende voor 2 personen als avondmaaltijd of 6 personen als hapje.
Ingrediënten
Voor de chili
- 1 eetlepel olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 paprika’s (rood, groen of geel), in blokjes
- 1 prei, in ringen gesneden
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 1 blik tomatenblokjes op sap
- 1 klein blikje tomatenpuree (optioneel)
- 1 theelepel pittige chilisaus zoals shriracha of tabasco
- 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1 blik zwarte bonen, uitgelekt (of 1,5 kop zelf gekookte bonen)
- zout naar smaak
- 100 gram tortillachips
Voor de kaassaus
- 150 gram (1 kop) aardappel, geschild en in blokjes
- 70 gram (1/2 kop) wortel, geschild en in blokjes
- 60 ml (1/4 kop) water (+ extra om de aardappel en wortel in te koken)
- 2 eetlepels olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap of azijn
- 4 eetlepels edelgist
- 3 jalapeno ringetjes uit een pot (optioneel, voor extra pit)
- 1 teentje knoflook (optioneel)
Bereiding
Maak de chili
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de ui tot hij glazig ziet. Doe de prei en paprika's erbij en bak ze enkele minuten mee. Schep af en toe om. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, chilisaus en kruiden toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg nu ook de bonen toe en laat nog 5 à 10 minuten garen. Doe eventueel een deksel op de pan als de saus te veel inkookt.
Maak de kaassaus
Breng water aan de kook in een pannetje en kook de stukjes aardappel en wortel in 10 minuten zacht en gaar. Doe de gekookte ingrediënten in de mengkom van je blender of staafmixer met 60 ml water, olie, zout, citroensap, edelgist en eventueel de jalapeno en knoflook. Pureer tot een mooie gladde saus.Om te serveren schep je de bonensaus op een grote schaal (of verdeel over twee kleinere borden). Bedek dit met een flinke berg tortillachips en giet hierover de warme kaassaus. Serveer meteen, zodat de chips lekker knapperig blijven.
15 Reacties
Schrijf een reactie