
Deze glutenvrije, koolhydraatarme hartige crackertjes smaken fantastisch en barsten bovendien van de vezels, mineralen en gezonde vetten.
Je kunt kant-en-klaar gemalen lijnzaad en amandelmeel gebruiken, of zelf lijnzaad en amandelen fijnmalen in de foodprocessor. Dat laatste gaat veel makkelijker met gebroken lijnzaad dan met hele zaadjes.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 kop (100 g) fijngemalen lijnzaad
- 1 kop (120 g) fijngemalen amandelen of andere noten/zaden
- 1/2 (60 g) kop sesamzaad
- 1/3 kop (15 g) edelgist vlokken
- 1 theelepel gedroogde kruiden (salie, tijm etc.)
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel sojasaus (of 1/2 theelepel marmite opgelost in een eetlepel water)
- 1/3 (80 ml) kop water
Bereiding
Meng alle droge ingredienten in een kom. Voeg de natte ingrediënten toe en meng met een vork tot al het droge materiaal in opgenomen. Laat het deeg een minuutje staan om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Knip twee stukken bakpapier ter grootte van je ovenrooster.
Stort het deeg op een van de vellen bakpapier en druk het een beetje plat en dek het af met het andere vel. Rol nu het deeg tussen de twee vellen bakpapier met een deegroller tot een grote rechthoekige plak van 2 à 3 mm dik, pas op dat de randjes niet te dun zijn. Snijd de koek met een mes of pizzasnijder in kleine crackertjes.
Haal de crackertjes voorzichtig los en verspreid ze over het bakpapier, zodat er steeds een klein beetje afstand tussen zit. Prik met een vork wat gaatjes in de crackers. Leg het bakpapier met de crackers voorzichtig op het ovenrooster.
Bak de crackers 20 minuten, tot ze stevig zijn. Laat ze niet bruin worden, want dan zijn ze niet lekker meer. Zet de oven uit, maar laat de crackers er nog een uurtje in staan met de deur dicht, zodat ze nog wat meer uitdrogen en knapperig worden. In een luchtdicht afgesloten bus blijven de crackers twee weken goed.
Het hele recept bevat 1620 kcal, 122 g vet (13 g verzadigd), 26 g koolhydraten, 63 g vezels en 82 g eiwit.
16 Reacties
Schrijf een reactie