Lijnzaad-amandel crackers

2 June 2012 onder Hapjes
Kenmerken: , ,
Voor: ongeveer 50 kleine crackertjes
Lijnzaad crackers, zonder melk, zonder ei, glutenvrij, koolhydraatarm, veganistisch, plantaardig Deze glutenvrije, koolhydraatarme hartige crackertjes smaken fantastisch en barsten bovendien van de vezels, mineralen en gezonde vetten. Je kunt kant-en-klaar gemalen lijnzaad en amandelmeel gebruiken, of zelf lijnzaad en amandelen fijnmalen in de foodprocessor. Dat laatste gaat veel makkelijker met gebroken lijnzaad dan met hele zaadjes.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 kop (100 g) fijngemalen lijnzaad
  • 1 kop (120 g) fijngemalen amandelen of andere noten/zaden
  • 1/2 (60 g) kop sesamzaad
  • 1/3 kop (15 g) edelgist vlokken
  • 1 theelepel gedroogde kruiden (salie, tijm etc.)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel sojasaus (of 1/2 theelepel marmite opgelost in een eetlepel water)
  • 1/3 (80 ml) kop water

Bereiding

Meng alle droge ingredienten in een kom. Voeg de natte ingrediënten toe en meng met een vork tot al het droge materiaal in opgenomen. Laat het deeg een minuutje staan om op te stijven. Verwarm de oven voor op 150 graden. Knip twee stukken bakpapier ter grootte van je ovenrooster. Stort het deeg op een van de vellen bakpapier en druk het een beetje plat en dek het af met het andere vel. Rol nu het deeg tussen de twee vellen bakpapier met een deegroller tot een grote rechthoekige plak van 2 à 3 mm dik, pas op dat de randjes niet te dun zijn. Snijd de koek met een mes of pizzasnijder in kleine crackertjes. Haal de crackertjes voorzichtig los en verspreid ze over het bakpapier, zodat er steeds een klein beetje afstand tussen zit. Prik met een vork wat gaatjes in de crackers. Leg het bakpapier met de crackers voorzichtig op het ovenrooster. Bak de crackers 20 minuten, tot ze stevig zijn. Laat ze niet bruin worden, want dan zijn ze niet lekker meer. Zet de oven uit, maar laat de crackers er nog een uurtje in staan met de deur dicht, zodat ze nog wat meer uitdrogen en knapperig worden. In een luchtdicht afgesloten bus blijven de crackers twee weken goed. Het hele recept bevat 1620 kcal, 122 g vet (13 g verzadigd), 26 g koolhydraten, 63 g vezels en 82 g eiwit.

16 Reacties

Mindy Schaper op 3-6-2012 - 23:30
Looks super-healthy! Ziet er super-gezond uit!
Martine op 4-6-2012 - 7:39
Ze zijn vooral ook heel lekker :-)
Jet op 6-9-2013 - 17:01
Hoi Martine, Onlangs las ik ergens dat lijnzaad nogal gevoelig is voor oxidatie en dat je daarom het lijnzaad beter heel kunt kopen en kort voor gebruik malen. Ik maal dus eenmaal per week een potje in de koffiemolen en dan gaat het prima. Complimenten voor al je heerlijke recepten trouwens; afgelopen week al gesmuld van de linzensoep met kokos en vanavond eet ik, net als jij zie ik, de gevulde aubergine. Het ruikt hier al heerlijk! Vr. groet, Jet
Martine op 6-9-2013 - 18:28
Dankjewel voor het compliment :-) Leuk dat je zo veel van onze recepten maakt! Lijnzaad wordt inderdaad snel ranzig en dan gaat het bitter smaken (plus dat het niet zo gezond is). In de koelkast blijft het wel best lang goed, ook als het gemalen is, dus ik maal meestal één of twee koppen tegelijk en dat bewaar ik dan in een pot in de koelkast.
A op 18-9-2013 - 11:45
Heb deze crackers ook gemaakt, echt heerlijk! Als ik de sesam achterwege laat, moet ik de samenstelling dan nog iets anders dien, of kan ik het gewoon achterwege laten?Hoeveel koolhydraten bevat een cracker?
Martine op 18-9-2013 - 12:26
Fijn dat de crackers lekker waren! Het sesamzaad kun je inderdaad gewoon weglaten als je wilt. Het hele recept heeft 26 gram kh (18 gram zonder het sesamzaad), dus als je dat deelt door het aantal crackers wat je gemaakt hebt weet je het aantal kh per cracker.
Flora op 27-2-2015 - 8:55
Heel lekker! Ik moet mijn amandelbloem en lijnzaad opmaken en bleek hiervoor alle ingrediënten in huis te hebben. De smaak doet me denken aan kaaskoekjes :-)
Martine op 27-2-2015 - 11:16
Fijn dat je de crackers lekker vond Flora! Ik wil ze zelf ook weer eens maken. Ze wel altijd veel te snel weer op ;-)
emmy op 2-1-2016 - 19:34
Op hoeveel graden bak je de crea kers in de oven?
Martine op 2-1-2016 - 22:47
Hoi Emmy, zoals ook in het recept staat moeten ze 20 minuten op 150 graden. Succes!
Esther op 20-3-2016 - 13:06
Hoi, Ik mag geen gistvlokken. Kan ik die voor iets anders vervangen? Misschien baking soda of zo?
Martine op 21-3-2016 - 7:54
Hoi Esther, edelgist is inactieve (dode) gist en zit alleen in dit recept voor de hartige kaasachtige smaak. Het heeft geen functie voor het rijzen (want inactief), dus het hoeft niet vervangen te worden door baking soda. Je kunt het gewoon weglaten. De crackers hebben dan een wat minder hartige smaak, maae ze zijn nog steeds lekker. Je zou er bijvoorbeeld ook wat fijngehakte zongedroogde tomaatjes of olijven door kunnen doen om de crackers wat hartiger te maken. Waarschijnlijk heb je wel wat minder vocht nodig als je de edelgist weglaat.
Pascal op 2-1-2017 - 23:41
Hallo, vraagje: 120 gram gemalen amandelen kun je dan ook 120 gram amandelmeel gebruiken of is dat niet hetzelfde? Grtjs Pascal,
Martine op 3-1-2017 - 10:36
Hoi Pascal, dat is inderdaad hetzelfde.
Heiltje op 2-9-2020 - 14:50
Ik heb ze gemaakt, zijn ook glutenvrij. Heerlijke hartige crackertjes.
Martine op 8-9-2020 - 11:02
Leuk Heiltje!

Schrijf een reactie