Kikkererwten ‘tofu’
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Vleesvervanger, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 5 minuten, totaal 15 minuten |
Voor: | 4 porties |
Wow, waarom heb ik dit niet veel eerder gemaakt!? Ik wist van mijn kikkererwtenquiche al dat je met gekookt kikkererwtenmeel heel lekker vegan 'ei' kunt maken, maar op de één of andere manier ben ik er nooit toe gekomen om het gewoon op zichzelf te maken. Gelukkig heb ik dat nu wel gedaan, want het is lekkerrrr.
Dit goedje wordt ook wel 'Burmese tofu' of kikkererwtentofu genoemd. Het lijkt inderdaad een beetje op tofu qua textuur, maar omdat je tijdens de bereiding al smaakmakers kunt toevoegen kun je het veel makkelijker smaakvol maken dan gewone tofu. Het is natuurlijk sojavrij en glutenvrij, dus handig voor mensen met allergieën en intoleranties. Als je kikkererwtenmeel van de toko gebruikt is het ook nog eens super goedkoop om te maken.
Het is lekker om zo direct uit de schaal te snacken of om te serveren als bijgerecht of vleesvervanger. Je kunt het lauwwarm of koud eten. Even door de bloem wentelen en opbakken is ook heerlijk. Het kan prima bij je ontbijt, lunch, avondeten én als borrelhapje. Jum!
Je kunt zelf naar smaak kruiden en andere smaakmakers toevoegen. Je kunt het ook steviger of juist zachter maken door een half kopje minder of meer water te gebruiken. Super veelzijdig dus. In de koelkast blijft het een paar dagen goed, dus je kunt prima een grote schaal vol maken en het bewaren voor makkelijke maaltijden. Je kunt het ook invriezen, maar net als sojatofu krijgt het dan een wat meer sponzige textuur.
Bereiding
- 600 ml (2 1/2) kop water (in twee delen)
- 1 eetlepel bouillonpoeder
- 1/2 theelepel zout of kala namak, of naar smaak
- 140 g (1 kop) kikkererwtenmeel
- 3 eetlepels edelgist
Bereiding
Breng 360 ml (1,5 kop) van het water kook met de bouillon en het zout. Meng in een kom het kikkererwtenmeel met de edelgist en de rest van het water (240 ml / 1 kop) tot een glad beslag.
Als het water kookt draai je het vuur wat omlaag en doe je het kikkererwtenbeslag erbij. Roer goed en laat het mengsel al roerend in 5 minuutjes zachtjes gaar koken.
Neem een kleine ovenschaal en spoel die even om met koud water (niet afdrogen) zodat het beslag er niet aan blijft kleven. Giet het gekookte beslag in de schaal en strijk het glad met een spatel. Laat het een uurtje afkoelen en opstijven. Je kunt het nu in plakjes of blokjes snijden en opeten of bewaren in de koelkast.
Je kunt de kikkererwtentofu zo eten, maar het is ook erg lekker om het nog even te bakken in koekenpan met een beetje olie.
50 Reacties
Schrijf een reactie