Jambalaya met pompoen

4 October 2013 onder Avondmaaltijd, Soepen
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 4 personen
Jambalaya met pompoen, vegan

Mmm jambalaya! Als je niet bekend bent met de Creoolse keuken moet je dit heerlijke eenpansgerecht zeker eens proberen. De combinatie van typisch Franse kruiden zoals laurier, oregano en tijm met pittige kruiden uit het Caribische gebied zorgen voor een unieke smaak.

We hebben al een recept voor jambalaya met seitan op de site. Deze versie met pompoen en kidneybonen uit het kookboek Appetite for Reduction van Isa Moskowitz is wat eenvoudiger en ook een stuk sneller klaar. Alle ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt te koop, wat natuurlijk heel handig is. Het is ook nog eens een echt budgetgerecht. Een fijne doordeweekse maaltijd dus!

Met dit recept maak je een flinke pan vol, zeker genoeg voor vier personen. Als je zoals wij maar met z'n tweetjes bent kun je de overgebleven jambalaya de volgende dag als lunch eten of invriezen voor als je later in de maand een keer geen tijd hebt om te koken.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 koppen water
  • 2 blikken ontvelde tomaat, in stukjes
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel cayennepeper of chilipoeder
  • 3/4 theelepel zout (of naar smaak)
  • 750 gram (fles)pompoen, in blokjes van 1 à 2 cm
  • 2 koppen gekookte kidneybonen
  • 1/2 kop droge witte rijst (snelkook zilvervliesrijst kan ook)

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een grote diepe pan en bak de ui, paprika en bleekselderij enkele minuten. Doe de overige ingrediënten erbij en breng het geheel aan de kook. Laat 15 à 20 minuten sudderen tot de pompoen en rijst gaar zijn. Vis de laurierblaadjes eruit en laat liefst nog 10 minuten afkoelen en op smaak komen.

8 Reacties

trudy op 10-10-2013 - 9:21
Echt een heerlijk gerecht met dit herfst weer, en makkelijk van te voren klaar te maken.
Martine op 10-10-2013 - 9:43
Dankjewel voor de feedback Trudy. Fijn dat het goed bevallen is!
Greet op 15-10-2013 - 17:42
Mmmmm! Jammie. Pompoen gaat er met dit weer altijd wel in. Het was heerlijk, dankjewel voor het delen van dit recept!
Martine op 15-10-2013 - 21:13
Leuk om te horen Greet!
Jet op 16-11-2013 - 9:49
Heerlijk deze Jambalaya; ik maakte deze gisteren voor vier omnivoren en ze hebben gesmuld!!
Martine op 16-11-2013 - 21:03
Fijn Jet. Ik heb het hier ook al een keer of twee voor omnivore familie gemaakt en het beviel ze inderdaad goed.
Iris op 6-11-2016 - 18:27
Maak dit gerecht nu voor de tigste keer en nog steeds heerlijk. Soms doe ik er kip doorheen als er vleeseters komen
Martine op 7-11-2016 - 11:25
Leuk Iris! Probeer eens of je de vleeseters kunt foppen met plantaardige kipstukjes van de Vegetarische Slager :D

Schrijf een reactie