Miso is gemaakt van gefermenteerde peulvruchten en/of granen (meestal sojabonen) en is een belangrijke smaakmaker de Japanse keuken. Het heeft een zeer sterke hartige smaak met een gist-achtige ondertoon. Het is te koop in biowinkels en Aziatische toko’s. In combinatie met sojasaus en knoflook en is het heel lekker in groentegerechten met noedels en tofu of seitan. Je kunt het ook gebruiken als een soort bouillon om soepen en stoofpotten mee op smaak te brengen. Het is ook een belangrijk ingrediënt in sommige recepten voor plantaardige kaas.
In de biowinkel kun je natuurlijk plantaardige mayonaise kopen, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Dit recept voor mayonaise is gebaseerd op een recept van EVA (Belgische vereniging voor vegetarisme) en gebruikt sojamelk in plaats van het gebruikelijke ei. De mayonaise is ruimschoots goedgekeurd door onze familie.
Door de aparte smaak van capucijners en salie is dit het perfecte recept voor als je eens iets anders wilt eten dan anders. Het is ook nog eens in minder dan een half uur klaar, dus erg fijn voor een snelle doordeweekse maaltijd. Als je geen salie hebt (o.a. te koop bij Albert Heijn), kun je eventueel ook tijm gebruiken.
Spinazie, tomaat en aardappel is misschien niet bepaald een voor de hand liggende combinatie, maar het is wel heel lekker! Een extra voordeel van deze eenpansmaaltijd is dat hij binnen een half uurtje op tafel staat. Behalve met spinazie is het ook lekker met andere bladgroente, zoals paksoi, snijbiet, komatsuna etc.
Deze makkelijke en snelle stoofschotel heeft door het fruit en de specerijen een lekker kruidig zoete smaak, fijn als je behoefte hebt aan wat afwisseling in je keuken.