Havermout drie-in-de-pan
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Suikervrij, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 5 minuten, totaal 10 minuten |
Voor: | 1 persoon |
Deze dikke pannenkoekjes zijn een nieuwe favoriet voor als ik even iets 'anders dan anders' wil voor de lunch. Het is een soort stevige havermoutpap in koekvorm. Heel lekker, makkelijk te maken, en ook nog super budgetvriendelijk. Als je glutenvrij gecertificeerde havermout koopt zijn ze ook geschikt voor mensen met gluten-intolerantie.
Ik heb al heel veel havermout pannenkoekjes gezien, maar eigenlijk nooit eentje met alleen maar havermout, zonder eieren of extra meel. Je zou bijna denken dat het niet kan, pannenkoeken met alleen maar havermout, maar het kan prima! Je moet het beslag alleen heel eventjes laten rusten zodat het vocht een beetje in de havervlokken kan trekken.
Je hebt in principe dus alleen havermout en plantenmelk of water nodig, maar je kunt ze natuurlijk net zo veel aankleden als je zelf wilt. Ik doe er meestal een beetje kaneel, wat zoetmiddel en rozijntjes door, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Je zou bijvoorbeeld ook prima een hartige variant kunnen maken met edelgist of vegan kaas en stukjes olijf of zongedroogde tomaat. Het receptje hieronder is voor één persoon, maar je kunt het natuurlijk makkelijk verdubbelen.
Ingrediënten
- 1 kop (90 gram) instant havermout
- 2/3 kop (160 ml) plantaardige melk of water
- 3 eetlepels rozijnen, bessen of andere stukjes fruit
- snufje kaneel (optioneel)
- zoetmiddel naar smaak (optioneel)
Bereiding
Meng in een kom de havermout, plantenmelk, rozijnen en eventuele smaakmakers. Laat even een minuutje of drie staan, zodat de havermout het vocht kan opnemen. Verwarm ondertussen een grote koekenpan voor op middel laag vuur.
Doe een klein scheutje olie in de hete koekenpan en laat dit goed uitlopen. Als de pan op temperatuur is kunn je het beslag erin doen. Maak 3 hoopjes en druk ze een beetje plat tot mooie dikke ronde pannenkoekjes. Dek de pan af met een deksel laat de pannenkoekjes rustig bakken tot ze aan de onderkant goudbruin zijn en de bovenkant begint te stollen. Draai ze voorzichtig om met een spatel en bak dan de andere kant ook goudbruin.
Eet ze zo, of doe er wat (appel)stroop of jam op.
18 Reacties
Schrijf een reactie