Hartige taart met linzen
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Voor: | Hoofdgerecht 2-3 personen, bijgerecht 4-6 personen. |
Deze linzentaart stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Gelukkig dat het er nu het er eindelijk een keer van gekomen is, want dit is een blijvertje! Je zou het niet zeggen als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, maar dit is een héél lekker recept. Een aanrader voor het kerstdiner, of om mee te nemen naar potlucks, zeker omdat ie nog lekkerder wordt als hij na het bakken nog even kan staan.
Ik was te lui om naar de supermarkt te gaan of zelf een gistdeeg te maken, dus ik heb snel een heel simpel volkoren deegbodempje in elkaar geflanst wat de super lekkere vulling eigenlijk geen recht deed, maar deze taart is vast ook heel lekker met een bodem van (zelfgemaakt) pizzadeeg, hartige taart deeg of bladerdeeg. In het originele recept wordt courgette gebruikt als groente, maar ik koop in de winter zo min mogelijk courgettes, dus ik heb boerenkool en wortel genomen. Andere groentes zoals paprika, selderijknol, spinazie of bleekselderij, zijn hier vast ook heel lekker in. Zorg er wel voor dat je ze goed fijnsnijdt of raspt.
Ingrediënten
- 125 gram droge groene of bruine linzen + 1/4 theelepel zout (of 300 g linzen uit blik)
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 200 gram wortel, geraspt
- 100 gram (diepvries) boerenkool
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels ras el hanout (of kerriepoeder)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1/4 à 1/2 kopje water
- 1 grote augurk, in kleine stukjes (optioneel)
- zout en peper naar smaak (optioneel)
- 5 à 6 plakjes diepvries bladerdeeg of hartige taart deeg
Bereiding
Doe de linzen en het zout in een pannetje, en doe er water bij tot de linzen twee centimeter onder staan. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat de linzen in een half uur gaarstoven. Maak ondertussen de rest van de vulling.
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui tot hij bruin begint te worden. Doe de wortel en boerenkool erbij en bak die al omscheppend een paar minuten mee. Voeg de tomatenpuree, knoflook en ras el hanout toe en laat nog minuutje bakken. Doe nu de gekookte linzen, sojasaus, water en augurken erbij en laat het geheel eventueel een klein beetje inkoken. Let op dat het lekker smeuïg blijft. Proef het mengsel en breng het eventueel nog wat verder op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat, ovenrooster of bakvorm met bakpapier. Neem het deeg en vorm er een rechthoekige of ronde taartbodem van (rechthoekig is makkelijker, want dan kun je de stukjes deeg gewoon aan elkaar plakken, voor een ronde bodem moet je ze op elkaar stapelen en uitrollen met een deegroller). Leg de deeglap op de beklede bakplaat. Verspreid het linzenmengsel over het deeg, maar laat een rand van 3 centimeter vrij. Druk het linzenmengsel een beetje aan en vouw de vrijgehouden rand van het deeg er overheen.
Schuif de bakplaat in de oven en bak 25 à 30 minuten, tot de korst goudbruin is. Haal de taart uit de oven, laat hem minstens 10 minuten afkoelen en serveer warm of op kamertemperatuur.
14 Reacties
Schrijf een reactie