Groene tomatenchutney
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 2 kleine of 1 wat grotere pot. |
Ik had dit jaar niks gezaaid, maar toch ontkiemde er eind juli ineens een tomatenplant in een van mijn plantenbakken. Misschien een overgebleven zaadje van vorig jaar, of iets uit de compost?
Juli is natuurlijk veel te laat voor tomaat, maar deze plant had er duidelijk zin in en stond tot eind september nog vrolijk bloemen en vervolgens vruchten te maken. Toen het buiten koud werd heb ik de tomaat naar binnen gehaald, en heeft hij nog een poosje in onze balkonserre gestaan. Vorige week had de plant er eindelijk genoeg van. Hij begon slap te hangen en de blaadjes werden geel, dus toen heb ik de tomaten eraf geplukt.
Ondanks de late start had de plant bijna een halve kilo mooie kleine tomaatjes gemaakt! Ze waren alleen nog helemaal groen en het zag er niet naar uit dat ze zin hadden om na te rijpen. Gelukkig had ik gelezen je chutney kunt maken van groene tomaten. Als je ooit groene tomaten hebt kan ik je dit recept zeker aanraden! De chutney is lekker zoetzuur en smaakt goed bij bonenburgers en vegan hotdogs. Een beetje zoals ketchup, maar dan véél lekkerder. Als je geen groene tomaten hebt, kun je dit recept denk ik ook wel met groene paprika's maken, of met van die mislukte watertomaten die je 's winters in de supermarkt vindt.
Ingrediënten
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 grote ui, fijn gesnipperd
- 500 gram groene tomaten, in kleine blokjes
- 5 eetlepels azijn
- 5 eetlepels bruine suiker
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 1/4 à 1/2 theelepel zout
- 1/2 à 1 theelepel chilivlokken of chilipoeder
- eventueel nog meer specerijen zoals gember, peper, mosterd, kaneel of kardemom
Bereiding
Verhit de olie in een pannetje en smoor de ui op laag vuur tot hij zacht en glazig is, maar laat hem niet bruin worden. Doe de tomaat, azijn, suiker, knoflook en chilipoeder erbij. Laat de chutney 20 à 30 minuten zachtjes sudderen tot er een mooie gebonden saus ontstaat. Doe de chutney in een potje en laat hem afkoelen. In de koelkast blijft de chutney minstens een maand goed.
8 Reacties
Schrijf een reactie