Griekse courgettepizza

5 February 2016 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 20 minuten, totaal 50 minuten
Voor: 3 personen
Courgette bladerdeegpizza, vegan

Het was vrijdagavond en de koelkast was voor ons doen behoorlijk leeg (de meeste mensen zouden dat denk ik alsnog heel vol vinden, maar ik stouw meestal tot in de kleinste hoekjes allerlei groente, sauzen en onze online bestelde vegan kaas stash). Er lag nog een rol bladerdeeg, een pakje tofu en een eenzame courgette.

De leukste creaties komen bij mij vaak als er niet zo veel ingrediënten in huis zijn. Door dat bladerdeeg dacht ik aan pizza, en toen dacht ik tofu ricotta. De courgette mocht ook meedoen. Een ui en wat Griekse smaken maakten er een heel geslaagde pizza van, die er ook nog fotogeniek uit zag. We hebben lekker gesmikkeld en er was zelfs wat over om de volgende dag als lunch hapje te serveren. Yum!

Ingrediënten

  • 250 gram stevige tofu
  • 2 eetlepels edelgist
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gedroogde dille
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook)
  • 1 rol vers plantaardig bladerdeeg (bijv. Tante Fanny of AH huismerk)
  • 1 courgette
  • 1 flinke ui

Bereiding

Laat de tofu uitlekken en verkruimel hem met je handen. Meng de edelgist, citroensap, olie, zout, dille, oregano, basilicum en knoflook erdoor.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het bladerdeeg op een stuk bakpapier en rol het nog wat breder uit met een deegroller. Leg het bakpapier met het bladerdeeg op een ovenrooster of bakplaat. Smeer het tofumengsel gelijkmatig uit over het bladerdeeg, maar laat de randen vrij.

Snij de courgette en ui in plakjes en ringen van ongeveer 2 mm dik. Leg eerst de courgette op de pizza en verdeel dan de uienringen erover. Smeer met een siliconenkwastje nog een beetje olijfolie over de groente.

Schuif de pizza in de oven en bak hem 20 minuten. Laat de pizza heel even afkoelen. Snij hem dan in stukken en serveer.

7 Reacties

Fam de Boer op 7-2-2016 - 13:26
We hebben hem net gemaakt en gegeten, heerlijk! Echt een aanrader. Dankjewel voor dit recept!
Martine op 7-2-2016 - 22:40
Fijn dat het zo goed in de smaak viel!
Selma op 8-2-2016 - 13:06
Deze ga ik onthouden voor als ik weer eens een feestje geef. Leuk om als hapje te serveren lijkt me!
Priscilla op 14-4-2016 - 16:39
Martine, ik vind je recepten echt geniaal. Promoot ze vaak ook op planty 4u! Deze ga ik ook echt eens proberen
Martine op 14-4-2016 - 16:50
Dankjewel Priscilla! Ik ben benieuwd wat je van deze pizza vindt als je hem probeert.
Monique op 13-8-2019 - 9:16
Hoi Martine, Ook hier alleen een courgette en een blok tofu in de koelkast. Plus het feit dat we, door gulle moestuinbezitters om ons heen, de laatste tijd al behoorlijk veel courgette hadden gegeten; wat kunnen we nu nog weer eens doen met courgette? En toen was daar jouw recept - echt super lekker! We aten de taart met een salade en mijn disgenoten en ik waren het er unaniem over eens dat dit vaker op tafel mag. Dankjewel dus voor voor een fijn recept!
Martine op 13-8-2019 - 13:45
Leuk Monique! Fijn dat het zo goed in de smaak viel.

Schrijf een reactie