Griekse courgettepizza
Kenmerken: | Snel klaar, Zomergerecht, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 20 minuten, totaal 50 minuten |
Voor: | 3 personen |
Het was vrijdagavond en de koelkast was voor ons doen behoorlijk leeg (de meeste mensen zouden dat denk ik alsnog heel vol vinden, maar ik stouw meestal tot in de kleinste hoekjes allerlei groente, sauzen en onze online bestelde vegan kaas stash). Er lag nog een rol bladerdeeg, een pakje tofu en een eenzame courgette.
De leukste creaties komen bij mij vaak als er niet zo veel ingrediënten in huis zijn. Door dat bladerdeeg dacht ik aan pizza, en toen dacht ik tofu ricotta. De courgette mocht ook meedoen. Een ui en wat Griekse smaken maakten er een heel geslaagde pizza van, die er ook nog fotogeniek uit zag. We hebben lekker gesmikkeld en er was zelfs wat over om de volgende dag als lunch hapje te serveren. Yum!
Ingrediënten
- 250 gram stevige tofu
- 2 eetlepels edelgist
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel gedroogde dille
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook)
- 1 rol vers plantaardig bladerdeeg (bijv. Tante Fanny of AH huismerk)
- 1 courgette
- 1 flinke ui
Bereiding
Laat de tofu uitlekken en verkruimel hem met je handen. Meng de edelgist, citroensap, olie, zout, dille, oregano, basilicum en knoflook erdoor.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het bladerdeeg op een stuk bakpapier en rol het nog wat breder uit met een deegroller. Leg het bakpapier met het bladerdeeg op een ovenrooster of bakplaat. Smeer het tofumengsel gelijkmatig uit over het bladerdeeg, maar laat de randen vrij.
Snij de courgette en ui in plakjes en ringen van ongeveer 2 mm dik. Leg eerst de courgette op de pizza en verdeel dan de uienringen erover. Smeer met een siliconenkwastje nog een beetje olijfolie over de groente.
Schuif de pizza in de oven en bak hem 20 minuten. Laat de pizza heel even afkoelen. Snij hem dan in stukken en serveer.
7 Reacties
Schrijf een reactie