Goulash met zuurkool en tempeh

12 May 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Voor: 2-3 personen
Goulash met zuurkool en tempeh, vegetarisch, veganistisch, zonder melk

Een van mijn favoriete manieren om zuurkool klaar te maken is het te laten sudderen in tomatensaus, zoals in deze goulash. De smaak wordt dan veel milder en minder zuur, dus ook geschikt voor mensen die normaal niet zo van zuurkool houden.

De tempeh in dit gerecht wordt alleen gebakken, niet gemarineerd, en smaakt dus lekker puur. Toch is de smaak redelijk zacht doordat de tempeh net als de zuurkool lekker lang kan stoven in de kruidige tomatensaus.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 400 g tempeh, in stukjes gescheurd
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 pakje zuurkool van 500 gram, goed uitgeknepen (of fijngesneden witte kool, als je echt niet van zuurkool houdt)
  • 1 1/2 kop groentebouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel karwijzaad
  • 1/4 eetlepel versgemalen peper
  • 1/2 pakje sojaroom

Bereiding

Verhit één eetlepel olijfolie in een diepe pan en bak de tempeh in een minuut of 10 goudbruin. Doe de tweede eetlepel olijfolie en de ui erbij en bak nog een minuut of 5 tot de ui glazig is.

Doe de uitgelekte zuurkool, bouillon, tomatenblokjes en kruiden erbij en breng aan de kook en laat het geheel 20 minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed gemengd raken. Garneer de goulash met een scheutje sojaroom en serveer met rijst of couscous.

4 Reacties

Goldie op 11-9-2013 - 20:44
Vandaag dit recept gemaakt en vond het erg lekker! Mijn vriend zei altijd dat hij zuurkool niet lekker vond tot ik een paar weken terug de 'romige zuurkoolschotel met tofureepjes' van de vegan challenge maakte. Dit recept is nu een welkome afwisseling. :)
Martine op 12-9-2013 - 9:34
Leuk om te horen! Ik ben zelf dol op zuurkool, maar het moet wel ergens in verwerkt zijn, niet zomaar los naast de aardappelen en het 'vlees'.
José op 13-3-2016 - 17:18
Heerlijk ! Ik heb iets minder paprikapoeder gedaan en dan wat chilipoeder erdoor, en ipv karwij ( had ik niet in huis ) komijnzaad gebruikt, maar het resultaat was niet te versmaden ! Blij dat ik gelijk een dubbele portie heb :)
Martine op 14-3-2016 - 8:49
Fijn dat het zo lekker was José!

Schrijf een reactie