
Ook tijdens de budgetchallenge willen we natuurlijk wel eens een koekje eten. Zelfgebakken koekjes zijn over het algemeen goedkoper dan die uit de winkel, en deze zijn ook nog eens glutenvrij. Als je een suikervervanger gebruikt zijn ze zelfs suikervrij. Afhankelijk van de prijs van de ingrediënten kosten ze 5 à 10 cent per stuk.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 kop rijstbloem (geen kleefrijst/ketan)
- 3/4 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 mespunt zout
- 1 1/2 à 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 eetlepels water
- 2 theelepels fijngemalen lijnzaad
- 1/3 kop bruine basterdsuiker (of oersuiker, kokosbloesemsuiker of een andere suikervervanger)
- 1/2 theelepel vanille extract (optioneel)
- 1/4 kop havermout
- 1/4 kop rozijnen of in stukjes gehakt gedroogd fruit
Bereiding
Verwarm oven voor op 160 graden. Meng in een kom het rijstmeel met bakpoeder, kaneel en zout. Meng in een andere kommetje de olie, water, lijnzaad, suiker en vanille extract. Doe het natte mengsel bij het droge mengsel en meng tot een glad plakkerig deeg. Roer tot slot ook de havermout en rozijnen erdoor.
Bekleed een bakplaat of ovenrooster met bakpapier. Leg met behulp van een lepel en een (siliconen) spatel 10 ronde hoopjes deeg op het bakpapier en druk ze een beetje plat. Zorg dat er 2 à 3 cm ruimte tussen de koekjes zit, want tijdens het bakken zetten ze nog uit.
Bak de koekjes ongeveer 13 minuten tot ze goudbruin zijn. Let de laatste paar minuten goed op dat ze niet aanbranden. Neem de gebakken koekjes uit de oven, maak ze voorzichtig los en laat ze afkoelen en knapperig worden op een rooster. Vers zijn ze het lekkerst, maar in en afgesloten koekblik op pot blijven ze wel een dag of vijf goed.
15 Reacties
Schrijf een reactie