Glutenvrije rozijnenkoeken

4 September 2013 onder Cake en gebak
Kenmerken: , , ,
Voor: 10 koekjes
Glutenvrije vegan rozijnenkoekjes, zonder ei, zonder melk Ook tijdens de budgetchallenge willen we natuurlijk wel eens een koekje eten. Zelfgebakken koekjes zijn over het algemeen goedkoper dan die uit de winkel, en deze zijn ook nog eens glutenvrij. Als je een suikervervanger gebruikt zijn ze zelfs suikervrij. Afhankelijk van de prijs van de ingrediënten kosten ze 5 à 10 cent per stuk.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/2 kop rijstbloem (geen kleefrijst/ketan)
  • 3/4 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 mespunt zout
  • 1 1/2 à 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 eetlepels water
  • 2 theelepels fijngemalen lijnzaad
  • 1/3 kop bruine basterdsuiker (of oersuiker, kokosbloesemsuiker of een andere suikervervanger)
  • 1/2 theelepel vanille extract (optioneel)
  • 1/4 kop havermout
  • 1/4 kop rozijnen of in stukjes gehakt gedroogd fruit

Bereiding

Verwarm oven voor op 160 graden. Meng in een kom het rijstmeel met bakpoeder, kaneel en zout. Meng in een andere kommetje de olie, water, lijnzaad, suiker en vanille extract. Doe het natte mengsel bij het droge mengsel en meng tot een glad plakkerig deeg. Roer tot slot ook de havermout en rozijnen erdoor. Bekleed een bakplaat of ovenrooster met bakpapier. Leg met behulp van een lepel en een (siliconen) spatel 10 ronde hoopjes deeg op het bakpapier en druk ze een beetje plat. Zorg dat er 2 à 3 cm ruimte tussen de koekjes zit, want tijdens het bakken zetten ze nog uit. Bak de koekjes ongeveer 13 minuten tot ze goudbruin zijn. Let de laatste paar minuten goed op dat ze niet aanbranden. Neem de gebakken koekjes uit de oven, maak ze voorzichtig los en laat ze afkoelen en knapperig worden op een rooster. Vers zijn ze het lekkerst, maar in en afgesloten koekblik op pot blijven ze wel een dag of vijf goed.

15 Reacties

VeggieMo op 4-9-2013 - 10:40
Ziet er lekker uit! Kan het alleen niet laten een opmerking te maken over het glutenvrij zijn van dit recept. Dat is het alleen als er op de verpakking speciaal 'glutenvrij' staat. En dan moet je het in een natuurvoedingswinkel of glutenvrije webshop kopen. In principe is havermout glutenvrij maar het wordt besmet bij het verwerken en het wordt op dezelfde grond verbouwd. Ik vervang havermout vaak door glutenvrije gierstvlokken van de speciale lijn van De Halm. Ik moet glutenvrij eten en word erg ziek van gluten. Het zou sneu zijn als iemand dit recept maakt voor iemand met glutenproblemen met het idee dat het glutenvrij is.
Martine op 4-9-2013 - 11:14
Dankjewel voor de toevoeging VeggieMo. Ik twijfel altijd bij glutenvrije recepten of ik er expliciet bij moet zetten dat je glutenvrij gecertificeerde ingrediënten moet gebruiken als je ze voor iemand maakt die erg gevoelig is. Dat kan namelijk ook een vals gevoel van veiligheid geven. Om echt glutenvrij te bakken moeten ook het werkoppervlak, de mengkommen en bakvormen glutenvrij zijn of heel goed worden schoongemaakt etc. Zelfs met glutenvrij gecertificeerd meel is het baksel dus nog niet per definitie glutenvrij. Ik denk dat het uiteindelijk toch de verantwoordelijkheid is van mensen met een allergie of intolerantie om te zorgen dat hun omgeving goed is ingelicht over de mate waarin zij ergens gevoelig voor zijn, en bij twijfel vragen te stellen over hoe en met welke ingrediënten iets is bereid.
VeggieMo op 4-9-2013 - 18:43
Je mag me wel mailen als je vragen hebt over glutenvrije recepten. In een gewone keuken is het heel goed mogelijk om wel glutenvrij te bakken. Je hebt minder vaak een mixer nodig en kunt met een roestvrijstalen lepel deeg doorroeren. Om te bakken kun je het best glazen of aardenwerk vormen gebruiken. Koekjes kunnen op nieuw bakpapier. Heteluchtoven is wel lastig want het verspreidt dan toch kleine meeldeeltjes. Een gewone elektrische oven kan wel.
Manja op 13-9-2013 - 14:43
Goedemiddag Martine, Na lang zoeken heb ik dan eindelijk een geschikt recept gevonden om koekjes te bakken, hartelijk dan hiervoor. Nu heb ik zojuist de koekjes gebakken. Het deeg bleef bij mij ontzettend droog en ik kon er niet eens een bal van maken. Toen heb ik er zelf wat meer water bij gedaan. Nu kon ik het uiteindelijk kneden tot een bal, maar het bleef brokkelig en korrelig. Ook zijn de koekjes in de oven niet uitgezet (2-3 cm zoals u zegt). Zou u mij kunnen vertellen hoe nat het deeg bij u is, dan kan ik de volgende keer voldoende water toevoegen, zodat ik ook de goede (niet te droge en kruimelige) koekjes gebakken krijg.
Martine op 13-9-2013 - 19:41
Wat vreemd dat het niet goed ging met deze koekjes. Weet je zeker dat je de ingrediënten goed hebt afgemeten? Ik gebruik Amerikaanse lepelmaten, die zijn iets groter dan de gemiddelde Nederlandse lepels. Mijn deeg was juist behoorlijk zacht en plakkerig, ergens tussen 'gewoon' koekjesdeeg en zachte toffee. Hopelijk lukt het volgende keer wel!
Suzanne op 15-9-2013 - 13:01
Ze staan nu in de oven te bakken :-) Bij mij was het deeg ook zacht en plakkerig, het lukte me dan ook niet om zulke mooie ronde gladde koekjes als op de foto te krijgen. Maar dat zal de smaak vast niet negatief beïnvloeden ;-)
Martine op 15-9-2013 - 14:35
Dankjewel voor de feedback Suzanne. Ik heb zelf het de koekjes een beetje met de achterkant van een lepel bewerkt om ze mooi glad en rond te krijgen. Dat werkte wel goed.
Suzanne op 15-9-2013 - 15:47
Ga ik de volgende keer proberen. Want ze zijn voor herhaling vatbaar.
Manja op 15-9-2013 - 20:34
Morgen ga ik ze weer maken. Misschien komt het omdat ik de lijnzaad heb vervangen voor no egg. Ik mag geen lijnzaad en dacht moet toch iets hebben wat een beetje bindt. De no egg moet je ook 1theelepel van nemen en met 2 eetlepels water mengen. Dus eigenlijk dezelfde hoeveelheid. Omdat mijn deeg zo dik was heb ik ze ook wel 21minuten in de oven gehad de vorige keer. Desalniettemin smaakten ze verrukkelijk.
Martine op 16-9-2013 - 8:20
Interessant! Ik heb ze zelf nog niet getest met No-egg, maar het is zeker mogelijk dat dit een ander resultaat geeft dan het gemalen lijnzaad.
Ilons op 8-3-2016 - 18:21
Hoi zou je in plaats van kopjes kop de hoeveelheid gram er bij willen zetten om dat ik het best lastig vind als er 1/2 staat ect...
Martine op 8-3-2016 - 22:14
Hoi Ilona, ik heb nu even geen tijd om het gewicht van alle ingrediënten na te meten, maar in de toekomst wil ik dat ooit wel een keer doen. Je kunt bij verschillende winkels een setje Amerikaanse cupmaten van 1/2, 1/3 en 1/4 cup kopen. Daarmee is het afwegen van de ingrediënten heel makkelijk.
Marleen op 14-12-2017 - 16:06
Lekker recept! Ik heb ook precies de ingrediënten zoals hierboven gevolgd, maar heb er ook veel meer lijnzaad-mengsel bij moeten doen, anders, net zoals iemand eerder heeft geschreven, krijg je anders geen plakkerig deeg! Dus zou misschien fijn zijn voor anderen als het aangepast kan worden. Vriendelijke groetjes, Marleen
Samira op 11-12-2018 - 14:11
Hier ook veel te droog deeg, ik denk dat de hoeveelheden niet kloppen. Ik heb er een flinke scheut havermelk bijgedaan en toen pas kon ik het kneden. Verder een heel smakelijk koekje en snel gemaakt!
Marina op 13-5-2023 - 15:53
Ik ging koekjes maken met als bloem kokosmeel. Mijn deeg blijft echter korrelig en ik kan daar niks mee bakken. Hoe kan ik dit oplossen? Basisdeeg: 100 gr suiker, 200gr boter. 300gr kokosmeel, 1 zakje vanillesuiker en een snuifje zout. Alle tips zijn welkom Allergie voor tarwe, koemelk, soya en eieren

Schrijf een reactie