Geroosterde bloemkool met linzen en nectarine

27 August 2018 onder Avondmaaltijd, Salades
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 25 minuten, totaal 35 minuten
Voor: 2 personen
Geroosterde bloemkool met linzen en nectarine

Als je nog nooit geroosterde bloemkool of broccoli op hebt, weet je niet wat je mist! Door het roosteren krijgen deze groentes een onverwacht rijke smaak en een lekker zacht-stevige beet. Nu we het er toch over hebben, geroosterde spruitjes zijn ook héérlijk, zelfs voor spruitjeshaters. Voor deze salade roosterde ik de bloemkool met currykruiden, voor een fijn zomers smaakje. Ze combineren heel goed met de aardse smaak van de linzen en de fris zurige smaak van de nectarines.

Je kunt deze salade lauwwarm of koud eten en hij blijft een paar dagen goed in de koelkast. Handig als je graag meal prep doet!

Ingrediënten

  • 150 gram droge bruine linzen (of twee blikjes)
  • 1 bloemkool (of een mix van bloemkool en broccoli)
  • 1 eetlepel koolzaad- of olijfolie
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst (of 1 theelepel knoflookpoeder)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma of kerriepoeder
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 nectarines of perziken, in reepjes
  • 4-6 eetlepels ongezoete sojayoghurt of hummus
  • sumak naar smaak (optioneel)

Bereiding

Breng water met zout aan de kook in een pan en kook de linzen 25 minuten tot ze gaar zijn, maar nog wel stevig. Als je linzen uit blik gebruikt kun je dit overslaan. Giet de linzen af en laat ze een beetje afkoelen. Spoel ze eventueel even af met koud water.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de bloemkool in halve roosjes. Doe ze in een ovenschaal met de olie, kruiden en zout en schep goed om. Rooster de bloemkool 25 minuten tot hij beetgaar is en de uiteindjes goudbruin kleuren.

Verdeel de linzen en bloemkool over twee borden. Doe de reepjes nectarine en sojayoghurt of hummus erbij. Strooi er eventueel nog wat sumac over.

2 Reacties

Ashley op 28-8-2018 - 9:40
Wat een bijzondere combinatie! Dat wil ik wel eens uitproberen. :)
Martine op 28-8-2018 - 10:08
Leuk Ashley, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Schrijf een reactie