
Als ik echt geen puf heb om te koken eten we soms zo'n
soep uit een zak, bijvoorbeeld de linzensoepen van AH of Unox die toevallig allebei vegan zijn. Met een broodje erbij is het goed te doen, maar ik ben iedere keer weer teleurgesteld over hoe weinig linzen er in zitten en hoe weinig smaak het heeft. Daarom heb ik maar eens een echte ouderwetse linzensoep gemaakt. De ingrediënten zijn simpel en de bereiding ook, maar toch heeft deze soep een heerlijk aardse, kruidige, hartige smaak.
Ik vind dit een ideaal recept om tussendoor te maken als ik ergens anders mee bezig ben. Het actieve werk is maar een minuutje of 10, en verder staat de soep gewoon rustig te pruttelen op het vuur terwijl je er geen omkijken naar hebt. Je kunt deze soep ook prima in een slow cooker of snelkookpan maken als je die hebt. Als je veel eters hebt kun je het recept makkelijk verdubbelen. Ook verknochte vleeseters smullen ervan, zeker als je er wat lekkere (afbak)broodjes bij geeft.
Ingrediënten
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2-3 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1 grote of twee kleinere winterwortels, in blokjes
- 6 teentjes knoflook, gesnipperd
- 300 gram droge bruine of groene linzen
- 1 liter tuinkruidenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels sojasaus
- 60 ml witte wijn of 2 eetlepels azijn
Bereiding
Verhit een scheutje olie in een grote diepe pan en fruit daarin de ui, bleekselderij en wortel een minuut of vijf tot de ui zacht is, maar niet bruin. Voeg de knoflook toe en bak die kort even mee. Doe de linzen, bouillon, laurierblaadjes, sojasaus en eventueel de witte wijn erbij en breng de soep aan de kook. Laat de soep ongeveer 45 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.
Als je een lekker gebonden soep wilt kun je er nu nog even de staafmixer in zetten en een kwart tot een derde van de soep pureren. Als de soep erg dik is kun je er nog een scheutje water bij doen. Laat de soep liefst nog even een beetje afkoelen, want warm is hij lekkerder dan super heet. Serveer de soep met brood.
26 Reacties
Schrijf een reactie