Banaan-choco-karamel kwarktaart
Kenmerken: | Feestdagen, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 30 minuten, totaal 180 minuten |
Voor: | 12 personen |
Op Facebook vroeg iemand tips om haar favoriete taart vegan te maken. Het originele recept komt van Albert Heijn en bevat onder andere slagroom, crème fraîche en gelatine. Ik vond het een hele leuke uitdaging om te kijken of dat met vegan slagroom, sojayoghurt en agar ook zou lukken. Afgelopen weekend vierde mijn schoonzusje haar verjaardag, dus dat was een mooie gelegenheid om de proef op de som te nemen. Iedereen heeft zitten smullen!
Omdat er slagroom in de vulling van deze taart verwerkt is, is hij veel luchtiger en romiger dan andere vegan kwarktaarten en cheesecakes. Door de karamel is hij lekker zoet en de laagjes banaan en chocola maken het helemaal af.
Dit is geen recept voor beginners. Er zijn veel stapjes, en sommige moet je tegelijk doen om ze daarna met elkaar te kunnen combineren. Als je nog geen ervaring hebt met agar kun je denk ik beter eerst een keertje mijn eenvoudige yoghurttaart maken om er een beetje gevoel voor te krijgen voordat je deze probeert. Het is in ieder geval erg belangrijk om de agar eerst te activeren in kokend water en daarna de yoghurt en slagroom er goed door te roeren, zodat alles helemaal gemengd is.
Ingrediënten
- 200 gram vegan biscuitjes (bijv. Verkade Nizza of Country cookies)
- 60 gram olie of margarine
- 4-6 eetlepels water
- 150 gram pure chocolade
- 4 kleine of 3 grote bananen, in plakjes
- 250 gram plantaardige opklopbare slagroom (bijv. van Alpro of Leha)
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 250 ml water
- 1 1/2 theelepel agar poeder
- 1 theelepel maizena
- 500 gram naturel sojayoghurt
Bereiding
Maak de bodem
Verkruimel de koekjes door ze fijn te hakken in een foodprocessor of door ze in een stevige zak te doen en er met een deegroller of ander zwaar voorwerp op te drukken. Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm met bakpapier.
Verhit in een pannetje de olie of margarine en roer de koekkruimels erdoor. Rooster de koekkruimels al omscheppend op laag vuur tot ze een beetje goudbruin beginnen te worden. Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje het water toe tot het mengsel een kruimelig deeg vormt.
Doe het koekjesmengsel in de springvorm en verspreid het gelijkmatig over de bodem. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel zodat het een stevige taartbodem wordt. Zet weg en laat afkoelen.
Smelt de chocola au bain marie of in de magnetron, giet hem over de koekjesbodem en laat hem afkoelen. Snijd de banaan in plakjes en verdeel die over de chocoladelaag.
Maak de vulling
Doe de slagroom in een grote kom en klop hem in 3-5 minuten stijf met een mixer. Zet de opgeklopte slagroom even apart.
Doe de suiker in een klein pannetje en verwarm het op je kleinste pit op laag vuur zodat het gaat smelten en karamelliseren. Dit duurt een hele poos. Let goed op dat het niet aanbrandt, maar roer er liever niet in, want dan gaat er een grote bal half gesmolten suiker aan je lepel kleven.
Maak tegelijkertijd het yoghurt-slagroom mengsel. Doe het water in een ruime pan en los de agar en maizena erin op. Breng het water aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken om de agar te activeren. Doe nu de yoghurt erbij en roer die er goed door met een garde terwijl je de pan op het vuur laat staan zodat het mengsel warm blijft. Meng nu ook de opgeklopte slagroom in delen erdoor. Zorg dat alles goed gemengd is, maar roer niet te wild, want dan is het straks minder luchtig. Haal nu de pan van het vuur.
Ondertussen is de suiker als het goed is in een mooie bruine karamel veranderd. Neem een halve kop (120 ml) van het yoghurtmengsel en roer dit door de karamel. Roer nu 3/4 van de karamel door het yoghurtmengsel. Houd de overgebleven karamel nog even warm op een laag pitje.
Giet het yoghurt-slagroom-karamel mengsel over de taartbodem. Giet nu de overgebleven karamel in mooie strepen over de taart. Waarschijnlijk zakt de karamel een beetje in de vulling, maar dat is niet erg. Zet de taartvorm in de koelkast. Als je alles goed hebt gedaan zal de vulling binnen twee à drie uur stollen. De taart blijft nu zeker nog twee à drie dagen goed.
26 Reacties
Schrijf een reactie