Aardappelsalade

27 April 2012 onder Bijgerecht, Salades
Kenmerken: , , ,
Voor: Bijgerecht 12 personen
Aardappelsalade, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder melk, glutenvrij

Toen ik klein was stond er meestal wel een grote bak aardappelsalade op tafel als er in onze familie verjaardagen en andere feesten werden gevierd. Gelukkig is deze plantaardige versie net zo lekker als die van vroegah. De salade is het lekkerst als hij een paar uur, of zelfs een dag van te voren gemaakt wordt, zodat de smaken goed kunnen mengen. Serveer op potlucks, recepties, bij de barbecue of als je gaat gourmetten. Dit recept maakt een enorme bak, dus halveer het recept gerust als je niet zo veel nodig hebt.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiebeker

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 1 kop diepvriesdoperwtjes
  • 1 potje augurken, in stukjes
  • 1 potje zilveruitjes, gehalveerd
  • 1 bosje bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 2 appels, in stukjes
  • 1 recept mayonaise zonder ei of 200 ml kant en klare plantaardig mayonaise
  • 1/2 theelepel versgemalen peper
  • 1/2 eetlepel mosterd

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze beetgaar. Giet ze af en spoel even met koud water zodat ze niet verder garen en giet weer af. Laat de aardappelen helemaal afkoelen en snijd ze in blokjes.

Kook ook de erwtjes een minuut of 6 en giet ze af. Spoel af met koud water zodat ze mooi groen blijven, giet weer af en laat ze verder afkoelen.

Doe de afgekoelde aardappelblokjes en erwtjes met de de overige ingrediënten in een grote kom en schep goed door zodat alles bedekt is met een laagje mayonaise. Zet de salade een paar uur in de koelkast zodat hij lekker op smaak kan komen.

Variaties

  • Voeg een paar in stukjes gesneden vegetarische worstjes of andere vleesvervanger toe (de salade op de foto bevat kleine stukjes plantaardige beef jerky)
  • Meng twee of drie eetlepels mierikswortelpasta door de dressing voor een fris pittig effect (Aldi heeft soms vegan mierikswortelpasta, in die van Kühne zit helaas melk)
  • Vervang de appels door een uitgelekt blikje mais

7 Reacties

Griet op 21-7-2015 - 19:05
Beste Martine, na al meer dan 20 recepten van je geweldig inspirerende website gemaakt te hebben, en nu ook weer deze heerlijke aardappelsalade, wil ik je graag bedanken! Mijn vriend en ik zijn sinds 4 maanden veganist, en daarmee zijn onze maaltijden alleen maar lekkerder, verrassender en gezonder geworden. De aardappelsalade hebben we gegeten bij een vegan barbecue, de lekkerste bbq van mijn leven! (En dan nog wel zonder vlees...😊) Super bedankt voor al je genomen moeite!!
Martine op 27-7-2015 - 11:16
Hoi Griet, dankjewel voor het compliment! Echt super tof om te horen dat jullie zo veel aan onze site hebben.
Evelien op 12-5-2017 - 13:43
Opnieuw sta ik voor een familiebijeenkomst en ik dacht direct aan deze aardappelsalade. Heerlijk: deze komt zeker op tafel. Dank!
Alexandra op 30-1-2018 - 3:08
Hoi Martine as zondag vieren wij de verjaardag van mijn vriend en dan wil ik een veganistisch koud buffet maken (nog niet eerder gedaan)....Dus deze aardappelschotel zal de basis worden maar hierbij wil ik nog graag diverse hartige en zoete dingen maken om het er echt feestelijk uit te laten zien. Sowieso maak ik een bleekselderij/dadel,walnoten, rozijnensalade. Maar ik heb een vraag aan jou Martine, in een ver verleden heb ik eens een kip-ananas-roomsalade gemaakt. En dit wil ik graag veganistisch maken. De slagroom is geen probleem want deze kan ik vanuit (limburg) vlak over de grens in Dsln kopen. Maar welke vegan "kip"stukjes zou ik hiervoor het beste kunnen gebruiken?? Ze zouden niet gepaneerd moeten zijn en lijken op gekookte stukken/jes!? In elk geval, alvast bedankt voor de tip. Tenminste als ik je bij deze de vraag mag/kan stellen!? Vriendelijke veggiegroeties, Alexandra 👱‍♀️
Martine op 30-1-2018 - 10:48
Hoi Alexandra, ik zou de kipstukjes van de Vegetarische slager nemen. Die lijken rauw al op gekookte kip. Je kunt ze eventueel eerst even marineren en/of bakken met een beetje gerookte paprikapoeder (te koop bij AH) voor de rooksmaak. Bij sommige biowinkels is sinds kort ook vegan 'gegrilde kip' van de Vegetarian Butcher's Daughter te koop, dat is denk ik ook heel lekker hierin.
Evelien op 26-5-2019 - 12:53
Hoi Martine, Denk je dat dit goed in te vriezen is? Groet, Evelien
Martine op 28-5-2019 - 10:26
Hoi Evelien, aardappels invriezen gaat meestal niet zo goed. Ik denk dat deze salade heel waterig wordt als je hem invriest.

Schrijf een reactie