Thaise curry met courgettenoodles of bloemkoolrijst

16 May 2016 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2 personen
Thaise curry met courgette noodles en kipstukjes, vegan

Ik ben dol op Thaise currypasta, vooral de groene versie. Gelukkig zijn deze pasta's vaak vegan, bijvoorbeeld van Koh Thai of Fair Trade Original. Je kunt er super snel een fijne maaltijd mee in elkaar draaien die ook nog lekker gezond is.

David en ik doen nog steeds ons best om wat meer groente en minder koolhydraten te eten, dus ik maak dit recept vaak zogenaamde bloemkoolrijst of courgettenoodles. Daardoor bevat dit recept maar ongeveer 25 gram koolhydraten per portie. In het recept geef ik instructies voor zowel courgette als bloemkool. Als je de curry liever toch met gewone rijst of noodles eet kan dat natuurlijk ook!

Omdat er steeds meer interesse lijkt te zijn voor de combinatie koolhydraatarm en vegan ben ik sinds kort bezig met een Engelstalige blog over dit onderwerp. De inhoud is voor een groot deel vertaald van Vegetus, maar op deze manier is het toegankelijk voor een internationaal publiek. Bovendien is het voor mij leuk om mijn culinaire Engels een beetje te oefenen. Als je geïnteresseerd bent in plantaardig koolhydraatarm eten, kom dan zeker eens een kijkje nemen op LowCarb Vegan!

Ingrediënten

  • 300 gram bloemkool of 1 courgette
  • 150-200 gram vegan kipstukjes, seitan of tofu, in hapklare stukjes
  • 1 kleine ui, grof gesnipperd
  • 1 kleine rode of gele paprika, in reepjes
  • 2 handjes broccoli roosjes
  • 2 handjes (diepvries) peultjes of gehalveerde sperzieboontjes
  • 2 eetlepels groene Thaise currypasta
  • 120 ml kokosmelk

Bereiding

Verwerk de bloemkool tot rijst-acthige korrels met een foodprocessor of rasp, of maak noodles van de courgette met een spiraalsnijder, mandoline of gewoon met een mes. Zet ze apart.

Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan of wok op hoog vuur en bak de kipstukjes tot ze een beetje bruin en knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart.

Zet de koekenpan terug op het vuur en doe de ui, paprika, broccoli en peultjes erin. Dek de pan af met een dek de pan af met een deksel en bak de groente ongeveer vijf minuten. Schep ze af en toe even om zodat ze gelijkmatig garen.

Verhit in de tussentijd een tweede koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie en bak hierin de courgettenoodles of bloemkoolrijst 2 à 3 minuten tot ze beetgaar zijn. Voeg eventueel zout naar smaak toe (ik heb de bloemkool graag een beetje zoutig, maar bij de courgette laat ik het zout achterwege). Haal de pan van het vuur en zet hem even apart.

Als de geroerbakte groente in de grote pan bijna gaar zijn doe je de currypasta en kokosmelk erbij. Laat dit nog een minuutje of twee sudderen tot de kokosmelk een beetje ingedikt is. Verdeel de curry over twee borden en serveer met de kipstukjes en de bloemkoolrijst of courgettenoodles.

9 Reacties

Monica op 18-5-2016 - 20:59
Hoi Martine, wat een heerlijk recept is dit. Wij zijn hier ook fan van de Thaise currypasta van Fair Trade Original, maar zo'n recept als dit had ik er nog niet mee gemaakt. Toevallig kwam ik deze week de bloemkoolrijst tegen in de koeling bij AH (wel makkelijk als je niet zo'n keukenmachine in de buurt hebt) dus een mooie gelegenheid om meteen dit recept uit te proberen. Het komt zeker weten vaker op tafel. Ik ga ook even kijken op je Engelstalige blog. Groetjes Monica
Martine op 18-5-2016 - 22:45
Leuk dat je het meteen gemaakt hebt zeg! Ik was al weer vergeten dat AH sinds kort ook kant-en-klare bloemkoolrijst verkoopt. Zelf maken gaat heel snel als je een handig apparaat ervoor hebt, maar kopen is natuurlijk nog makkelijker. :)
Hanne op 20-5-2016 - 11:21
je hebt echt geen keukenmachine nodig voor bloemkoolrijst, ik maak al jaren bloemkool taboulé, gewoon met zo'n rechtopstaande rasp met 4 zijden van de ikea. lukt echt prima hoor!Leuk Martine, dat je ook in het Engels schrijft, inderdaad een leuke oefening :)
Martine op 20-5-2016 - 11:47
Dankjewel voor de reactie Hanne! Met een rasp kan inderdaad prima, dat noem ik ook als alternatieve methode in het recept.
Eveline op 2-8-2016 - 18:41
Héérlijk zeg alleen voor zoiets lekkers heb je een dubbele hoeveelheid nodig
Martine op 3-8-2016 - 8:41
Fijn dat het lekker was Eveline!
Rene op 11-2-2017 - 13:55
Hallo @, Ik heb gelezen dat in Engeland een professor, met onderzoek tot de ontdekking is gekomen. Dat er heel veel Arcenicum in rijst zit, dit kan je er niet uit koken. Als je het afgiet blijft het gewoon in de rijst zitten, tip is om het er wel uit te halen laat het een nacht in water staan in de koelkast. En daarna wel koken dan is het overgroten deel eruit. Grt Rene.
Martine op 13-2-2017 - 11:46
Hoi Rene, het klopt dat rijst en andere voedingsmiddelen arsenicum kunnen bevatten. De European Food Safety Authority heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan, en daaruit bleek dat de hoeveelheden arsenicum die mensen in Europa binnenkrijgen geen risico voor de gezondheid opleveren. Je kunt dus gewoon rijst blijven eten. :) 'The estimated dietary exposures to inorganic arsenic for average and high level consumers in Europe are within the range of the BMDL01 values identified, and therefore there is little or no margin of exposure and the possibility of a risk to some consumers cannot be excluded.' https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1351
Bo-Ann op 2-4-2018 - 22:03
Heerlijk! Ik had meer broccoli gedaan en ipv kokosmelk 200 ml water en 50 g santen om het minder kruidig te maken. 9 maandertje vond het lekker!

Schrijf een reactie