Zonnebloemspread met dille
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten |
Voor: | 300 gram |
UPDATE: ik heb dit recept opnieuw gemaakt en op de één of andere manier kloppen de verhoudingen niet. Er zit te veel citroensap in (zie ook de opmerking van Willeke hieronder). Blijkbaar heb een meet- of schrijffout gemaakt. Ik moet dit recept opnieuw testen. Als je dit recept toch wilt proberen, neem dan maximaal 50 ml citroensap. Als ik het opnieuw gemaakt heb zal ik de exacte juiste hoeveelheid erbij zetten.
Aldi verkoopt sinds kort hele lekkere spreads op basis van zonnebloempitten. Ik ben helemaal in de ban van de kruidenspread. De ingrediënten leken vrij simpel en ik had nog een grote zak zonnebloempitjes in de kast staan, dus ik heb maar eens een poging gewaagd om zelf zo'n spread te maken.
Het heeft een paar experimenten gekost, maar nu ben ik nu echt heel dicht in de buurt gekomen van de smaak van de Aldi spread. De truc is om de zonnebloempitjes even te roosteren voor een lekker hartige smaak, en om niet te zuinig te zijn met de citroensap en het zout. Ik had alleen geen peterselie in huis, dus ik heb in plaats daarvan gedroogde dille gebruikt. Ook lekker!
Met dit recept maak je in een handomdraai voor minder dan een euro meer spread dan wat er in zo'n potje van de Aldi zit. Wij eten de spread het liefst op knäckebröd met avocado, een plakje vegan kaas, augurkjes, rucola of andere toppings. Ik ben helemaal in de ban van het zelf broodbeleg maken, dus er komen in de toekomst vast nog meer van dit soort receptjes op de site.
Ingrediënten
- 100 g zonnebloempitten
- 50
100ml citroensap (mag uit een flesje) - 80 ml water
- 3 eetlepels olie (ik had koolzaadolie, voor de omega-3 vetten)
- 1/2 eetlepel agavestroop (of ander zoetmiddel naar smaak)
- 1 theelepel gedroogde dille (of 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie)
- 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teen knoflook)
- 1/2 theelepel zout
Bereiding
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de zonnebloempitjes een paar minuten tot ze een beetje beginnen te verkleuren. Laat ze niet te donker worden.
Doe alle ingrediënten samen in de mengkom van je foodprocessor, staafmixer of blender en pureer ze tot een mooi smeerseltje. Voeg eventueel nog wat water of olie toe als de massa te dik is om goed te pureren. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten, een beetje textuur is juist wel lekker.
Proef of je de smaak goed vind en voeg eventueel nog wat extra citroensap, zoetmiddel, zout of kruiden toe. Je kunt de spread het beste nog een paar uur laten staan zodat de smaken zich nog verder kunnen ontwikkelen. In een bakje in de koelkast blijft hij ongeveer een week goed.
12 Reacties
Schrijf een reactie