Pitachips met witte bonenhummus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Peulvruchten, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | Bijgerechtje 2-3 personen |
Witte bonenhummus vind ik bijna nog lekkerder dan hummus van kikkererwten. Het is heerlijk romig, en door de zachte smaak van de bonen komen de andere smaakmakers extra goed tot hun recht. De kruidige geroosterde stukjes pita zijn heerlijk om erin te dippen. Je kunt deze receptjes gebruiken als bijgerechtjes bij een avond maaltijd, als hapjes op een feestje, of als onderdeel van tafel vol mezze (Oosterse tapas).
Ik geef de voorkeur aan zelfgekookte bonen, die ik bewaar in portiebakjes in de vriezer. Zo zijn ze bijna net zo makkelijk in het gebruik als bonen uit blik. De lekkerste bonen krijg je door behalve wat zout ook een grof gesneden ui en een paar tenen knoflook mee te laten koken in het water. Maar als je dat allemaal te veel werk vind kun je de hummus natuurlijk ook gewoon met bonen uit een potje maken.
Ingrediënten
Voor de bonenhummus
- 1 1/2 kop (1 kleine pot) gekookte witte bonen
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels tahin
- 3 eetlepels citroensap
- 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/4 theelepel zout
- 1 kleine teen knoflook
- 2-4 eetlepels water
Voor de pitachips
- 3 afbak pitabroodjes
- 1 à 2 eetlepels olijfolie
- 1 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1/2 theelepel kardemom (optioneel)
- 1/4 theelepel chilipoeder (optioneel)
- 1/4 theelepel zout
Bereiding
Maak de bonenhummus
Doe alle ingrediënten voor de hummus in de mengbeker van je staafmixer, foodprocessor of blender en pureer tot een romige massa. Voeg eventueel wat extra water toe om de hummus vloeibaarder te maken. Je kunt ook de textuur een beetje grof laten met wat stukjes bonen erin, voor een 'rustiek' effect.
Maak de pitachips
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pitabroodjes helemaal open, halveer ze (of snijd ze in nog kleinere stukken) en leg ze met de ruwe binnenkant naar boven op een ovenrooster. Meng in een klein bakje de specerijen. Verdeel er met een kwast of spray de olijfolie over en strooi het kruidenmengsel erop. Smeer de kruiden eventueel nog een beetje uit met een mes. Bak de pitachips ongeveer 10 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op het rooster.
8 Reacties
Schrijf een reactie