Roerbakmie met shiitakes en tofu
Kenmerken: | Snel klaar |
---|---|
Voor: | 2 personen |
Lekker roerbakken is echt wel een beetje een kunst vind ik, er zijn zo veel verschillende sauzen en andere ingrediënten die je kunt gebruiken, dat je in het begin tussen de bomen het bos nauwelijks kunt zien. Ik ben al een poosje aan het experimenteren met combinaties van verschillende ingrediënten (zie bijvoorbeeld dit recept), maar deze roerbakschotel met mie, shiitakes en tofu vind ik misschien wel het lekkerste wat ik tot nu toe gemaakt heb op roerbak-gebied. Het recept lijkt misschien een beetje lang, maar als je de tofu van te voren uitperst, kan het in een dik half uur op tafel staan.
Sommige ingrediënten voor dit recept vind je alleen bij Aziatische toko's met een breed assortiment. Met name de vegetarische oestersaus (verkocht onder de namen vegetarian oyster sauce en vegetarian stir-fry sauce) is misschien wat lastig te vinden. Als je deze saus niet hebt, zou je ook hoisin saus of zelfs gewoon extra sojasaus, rijstazijn en een beetje suiker of ander zoetmiddel kunnen gebruiken. Koop bij de toko ook een zakje gedroogde shii-take paddestoelen en een flesje hot chili saus, bij voorkeur sriracha en eventueel een bakje vam die lekkere verse stevige tofu.
Het is je misschien opgevallen dat ik in mijn recepten niet zo vaak tofu gebruik. Dat komt omdat ik het nog steeds lastig vind om tofu echt lekker klaar te maken. Gemarineerde tofu vind ik vaak nogal teleurstellend, de smaak trekt niet goed in de tofu en tijdens het bakken wordt hij niet goed knapperig, omdat er te veel vocht in zit. In dit recept gebruik ik daarom de 'dry fry' methode. Je perst eerst zo veel mogelijk vocht uit de tofu zodat hij goed droog is en dan bak je hem goudbruin in wat olie zodat hij nog meer uitdroogt. Als de tofu gebakken is, blus je hem af met de smaakmakers, die dan meteen in de tofu trekken omdat deze door het persen en bakken uitgedroogd is. De tofu wordt op deze manier lekker knapperig en krijgt ook aan de binnenkant een prettige beet.
Ingrediënten
Voor de tofu
- 300-400 gram stevige tofu
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel citroensap
Om te roerbakken
- 100 gram mie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 winterwortel, in dunne plakjes of reepjes
- 1/2 chinese kool, in reepjes
- 8 gedroogde shiitake paddestoelen, minstens één uur voorgeweekt in water en afgegoten
- 4 tenen knoflook, gesnipperd of uitgeperst
- 2 eetlepels vegetarische oestersaus/roerbaksaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel hot chilisaus of sambal
- 1 theelepel suiker of ander zoetmiddel
- 1/4 à 1/2 kop water (optioneel)
- 1 theelepel maizena (optioneel)
Bereiding
Maak de tofu
Snijd de tofu in plakken van een centimeter dik en leg die op een dubbelgevouwen schone theedoek of een stapeltje keukenpapier. Dek de tofu af met een tweede theedoek of nog meer keukenpapier. Leg daarbovenop een snijplank met een paar zware borden of andere voorwerpen erop en laat het geheel liefst een uur staan tot het vocht uit de tofu geperst is. Snijd de tofu nu in kleine blokjes of reepjes.
Verhit op hoog vuur een flinke scheut hittebestendige olie in een wok of grote koekenpan. Doe de blokjes tofu in de pan en bak ze in een minuut of 10 goudbruin. Schep de blokjes af en toe om met een spatel, zodat alle kanten gelijkmatig bruin bakken. Draai het vuur omlaag en blus de gebakken tofu af met de sojasaus en citroensap, schep de blokjes even om, zodat ze goed gemengd raken met de smaakmakers. Haal de tofu van het vuur en houd hem apart.
Maak de roerbakschotel
Breng een pan met water en zout aan de kook en kook daarin de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar (waarschijnlijk ongeveer 5-7 minuten). Bak ondertussen de roerbakgroente. Giet de mie af en spoel eventueel met koud water om te voorkomen dat de sliertjes aan elkaar gaan kleven.
Verhit voor de groente een scheutje olie in een wok op middelhoog vuur. Bak de ui en wortel tot de laatste bijna beetgaar is. Voeg de kool en de shiitakes toe, en bak die mee tot ook de kool beetgaar is.
Meng in een kommetje de knoflook, de verschillende sauzen, het water en de maizena en giet dit mengsel bij de groente in de pan. Warm het geheel een minuutje door tot het vocht met de maizena een licht gebonden saus wordt. Doe nu ook de gekookte mie en de tofu in de pan en schep het geheel even om zodat alles bedekt is met een laagje saus. Serveer in diepe borden of kommen.
Schrijf een reactie