Maaltijdsoep met andijvie, bonen en worst

11 August 2012 onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , ,
Voor: 4 personen
Maaltijdsoep met worteltjes, andijvie, bonen en worst, vegetarisch, veganistisch

Andijvie in de soep? Veel lekkerder dan je misschien zou denken! De licht bittere smaak van de andijvie geeft een fijne nuance aan de pittig zoete smaak van de tomaten, bonen en worteltjes. Als je het niet te lang laat meekoken blijft de witte kern van de andijvie een beetje knapperig.

In plaats van andijvie zou je ook spinazie, snijbiet, paksoi of zelfs spitskool kunnen gebruiken. Ik gebruikt voor dit recept graag zelfgemaakte seitan worstjes, maar kant en klare vega-worst is ook lekker.

Zoals je op de foto kunt zien is deze 'soep' nogal goedgevuld en bevat hij weinig extra vocht. Ik houd namelijk niet zo van waterige maaltijdsoepen. Als jij graag een wat meer vloeibare soep wilt, kun je eventueel wat extra bouillon toevoegen.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij, in schijfjes
  • 5 wortels, in stukken
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 1/2 kop (of 1 blik) koppen witte bonen, kikkererwten of ogenbonen
  • 300 gram pittige plantaardige worst, in schijfjes
  • 1 blik blokjes tomaat
  • 1 1/2 à 2 koppen bouillon
  • 1 eetlepel sojasaus (optioneel)
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 300 g andijvie, in reepjes

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een grote pan en fruit daarin de ui, bleekselderij en wortelen tot de ui glazig is. Doe de knoflook erbij en bak die kort mee. Voeg de andere ingrediënten toe, behalve te andijvie(!), en breng het geheel aan de kook. Laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen tot de wortelen en selderij gaar zijn. Roer nu als laatste de reepjes andijvie door de soep en laat ze nog een minuut of drie meekoken, tot ze geslonken zijn.

Schrijf een reactie