Pasta met tomatensaus en snelle tofu-mozzarella
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | 2 personen |
Op Vegetus koken we bijna altijd met verse ingrediënten, maar ook wij kiezen wel eens voor de weg van de minste weerstand. Toen David nog vrijgezel was, at hij vaak pasta met kant-en-klare tomatensaus en mozzarella. Dit is nog steeds zijn favoriete kostje, dus we eten het regelmatig. Ik vind het zelf ook wel eens fijn als ik niet uitgebreid hoef te koken en dan is dit gerecht een uitkomst, want het is binnen 15 minuten klaar.
Helaas zijn plantaardige mozzarella's niet allemaal even lekker, en ze zijn bovendien behoorlijk duur. We waren dus al een tijdje op zoek naar een smakelijk en niet al te prijzig alternatief wat ook nog eens (bijna) net zo makkelijk in het gebruik is als een pakje koeien- of buffelmozzarella. Deze tofu-mozzarella is voor ons dus een echte uitkomst. Het is natuurlijk tofu, geen kaas, dus je moet niet verwachten dat het echt als mozzarella smaakt. Het zijn gewoon romige witte blokjes met een milde hartig zoute smaak waar je zelfs na een dag hard werken bijna moeiteloos je maaltijd mee kunt opleuken.
Wat de ingrediënten betreft, wij gebruiken dus kant-en-klare tomatensaus. Onze favoriet is de Hot Pasta Sauce van Heinz, maar elke willekeurige tomatensaus is geschikt. Als je een heel ijverige huisman of -vrouw bent, kun je natuurlijk ook zelf saus maken. Ook voor de tofu hoef je niet kieskeurig te zijn en kun je gewoon die uit de supermarkt gebruiken. Als je (zoals ik) een beetje een tofu-purist bent, vind je het misschien leuk om die lekkere verse zachte tofu uit de waterbakken van de lokale toko te gebruiken.
Je kunt de kant-en-klare saus naar eigen smaak nog opleuken met een paar eenvoudige toevoegingen. In Davids familie eten ze traditioneel plakjes augurk in de tomatensaus. Ik vond dat eerst heel raar, maar toen heb ik het een keer geprobeerd en het is inderdaad best lekker. Zelf doe ik vaak wat plakjes zwarte olijf door de saus. Je zou zelfs een snelle pasta bolognese kunnen maken door wat gebakken vegagehakt toe te voegen.
Ingrediënten
Voor de tofu-mozzarella
- 250 g (zachte) stevige tofu
- 1 à 2 eetlepels edelgist vlokken
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- 1 mespunt zout
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum (optioneel)
- 1/4 theelepel versgemalen peper (optioneel)
Voor de pasta
- 250 g pasta, bijvoorbeeld penne of farfalle
- 400 ml pastasaus
- 1/2 potje augurkjes, in schijfjes (optioneel)
- 1/2 potje zwarte olijven, in ringetjes (optioneel)
Bereiding
Maak de tofu-mozzarella
Snijd de tofu in plakken van iets minder dan een centimeter dik en leg ze op een schone theedoek of een paar laagjes keukenpapier. Vouw de theedoek over de tofu of leg er nog meer keukenpapier op en druk erop met je handen zodat het overtollige vocht uit de tofu geperst wordt.
Snijdt de tofu nu in kleinere plakjes/blokjes. Doe blokjes in een kom met de edelgist, olijfolie, zout en wat eventueel peper en kruiden. Schep voorzichtig om zodat de marinade gelijkmatig verdeeld wordt over de blokjes.
Maak de pasta
Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook en bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Snijd ondertussen eventueel de augurken en/of olijfjes in stukken of bereid andere toevoegingen voor.
Giet de pasta af en roer de saus en eventuele toevoegingen door de pasta in de pan. Zet de pan weer op het fornuis en laat het geheel op laag vuur even opwarmen. Als je een magnetron hebt, kun je Davids methode volgen en de pasta met saus en toevoegingen in de borden mengen, de mozzarella erop leggen, het geheel afdekken met magnetronfolie en 2 minuten opwarmen in de magnetron.
2 Reacties
Hoi Henry,
Tof dat je vegan bent gaan eten en leuk dat je onze site gebruikt! Mozzarella is echt lastig te vervangen, zowel qua smaak als textuur. Deze tofu 'mozzarella' smelt niet, dus als je de textuur van mozzarella mist, dan werkt het waarschijnlijk niet. Zoals ik in het recept ook heb geschreven is de smaak niet zoals 'echte' mozzarella, het zijn gewoon lekkere hartige blokjes gemarineerde tofu.
Als je eraan kunt komen is de Melty kaas van No Muh een heel aardig alternatief voor mozzarella op pizza's. Deze kaas is verkrijgbaar bij de Biomarkt in Amsterdam, bij de webwinkel Veggiedeli, en misschien inmiddels ook bij Veggie4U in Den Haag. Voor pizza's gebruik ik tegenwoordig ook vaak de kant-en-klare vegan kazen van Cheezly. Met name de Edam-style vinden we erg lekker. Die verkruimel ik dan over de pizzabodem. Cheezly kaas smelt niet zoals mozzarella, maar het komt wel in de buurt van die typische mild hartige smaak.
Als je liever zelf iets fabriceert kun je denk ik het beste experimenteren met verschillende soorten notenkaas, met name die op basis van cashewnoten. Als je onder het kopje zuivelvervangers kijkt vindt je verschillende recepten. De gefermenteerde kazen vind ik het lekkerst, maar die zijn ook aanzienlijk meer werk om te maken.
Een goede tip voor alle vegan-kazen vind ik om ze direct op de tomatensaus ónder de groente op de pizza te leggen, dan drogen ze niet uit en smelten beter. Karamelliseren doen ze toch niet echt, dus daar mis je niks aan.
Nog een laatste opmerking: misschien smaken vegan kaasvervangers in het begin helemaal niet lekker, maar als je een poosje geen dierlijke kaas eet gaat je smaak enorm veranderen. Met name David was een enorme kaasfanaat en de meeste kaasvervangers vond hij in het begin maar niks, maar inmiddels mist hij kaas helemaal niet meer en eet hij heel graag pizza met vegankaas.
Schrijf een reactie