In de voorraadkast

Als je plantaardig wilt gaan koken is het handig om te zorgen voor een goed gevulde voorraadkast, zodat je niet voor elk recept dat je wilt maken naar de supermarkt, toko of biowinkel hoeft te rennen.

Hieronder is een lijst van producten die ik heel vaak gebruik en die ik dus standaard in voorraad probeer te hebben. Als je deze dingen in huis hebt, staan de meeste recepten van onze site in een handomdraai op tafel.

Voel je niet gedwongen om het allemaal in één keer in huis te halen. Bij ons is deze lijst ook in de loop van een aantal maanden in de kast gekomen. Neem rustig de tijd om je repertoire uit te breiden.

Ingrediënten met een sterretje zijn voor mij echt onmismaar, de rest is gewoon fijn om in huis te hebben. (In werkelijkheid heb ik natuurlijk nog veel meer rare en lekkere dingen in mijn kast, maar die komen een andere keer nog wel eens aan bod)

Peulvruchten

Peulvruchten bewaar ik droog of na het koken in de vriezer, ik heb bijna nooit blikjes

  • * Kikkererwten: eten we heel in stoofschotels of gepureerd in burgers en hummus
  • * Kidneybonen: heel in chili, gepureerd in burgers
  • Rode linzen: voor soep en Indiase stoofschotels
  • Doperwtjes: handig om nog vlug even wat 'groen' aan je maaltijd toe te voegen

Groente

  • * Uien: blijven lang goed en passen in iedere stoofschotel
  • * Tomaat in blik en blikjes tomatenpuree: snelle en goedkope basis voor tomatensauzen, curries, chili’s en stoofpotten. Hier in huis gaan er minstens twee of drie blikjes per week de pan in.
  • Sla/kool: voor lunch-salades en snelle avondmaaltijden
  • Wortelen: lekker in curries, roerbakgerechten, salades, of gewoon los als snack
  • Gedroogde paddestoelen (meestal shiitakes en oorpaddestoelen): blijven lang goed zodat je altijd paddestoelen bij de hand hebt voor ovenschotels en roerbakgerechten.
  • Wekelijks groentepakket: leuke manier om nieuwe groente te leren kennen. Als je hier geen zin in hebt kun je natuurlijk ook gewoon zelf je groentes uitkiezen in de winkel.

Vleesvervangers

Behalve de TVP bewaar ik al mijn (zelfgemaakte) vleesvervangers in de vriezer

  • * TVP/sojabrokjes: snel, goedkoop vegagehakt of shoarma, droog zijn ze heel lang houdbaar
  • Huisgemaakte bonenburgers: tussen een pita broodje met sla en tomaat voor een snelle maaltijd of bij de traditionele aardappeltjes en groente
  • Tempeh: lekker gekruid bij de stamppot of in salades
  • Seitan/glutenworstjes: voor op brood en in stoofschotels
  • Tofu: gemarineerd en gebakken lekker op brood, bij een curry, in een salade of los als tussendoortje

Noten/zaden

Wij eten véél noten en zaden

  • * Lijnzaad: ei-vervanger en ingrediënt voor koolhydraatarme gerechten
  • * Amandelen: los als snack, of gemalen in gerechten
  • * Ongeroosterde cashewnoten: worden hier meestal geweekt en tot notenkaas en roomsaus verwerkt
  • * Walnoten: lekker als snack of in salades of notenbrood
  • Sesamzaad: lekker geroosterd over de salade, of vermalen met gistvlokken als ‘parmezaan’
  • Zonnepitten: geroosterd of rauw over de salade of los als snack
  • Pompoenpitted: geroosterd over de salade of los als snack
  • Chiazaad: om chia-pudding mee te maken

Olie en vet

  • * Extra vergine olijfolie: voor saladedressings en dergelijke
  • * Rijstolie (of zonnebloemolie of koolzaadolie): om in te bakken en voor recepten die om neutraal smakende olie vragen
  • Margarine: voor sommige baksels uit de oven
  • Kokosolie: net als margarine een vast vet, handig voor sommige baksels

Meel

  • * Tarwegluten: voor seitanworstjes, bonenburgers en koolhydraatarm brood voor David
  • * Witte bloem: pizza’s, cake, koekjes, binden van sauzen etc.
  • * Instant gist: pizza’s, broden etc.
  • * Bakpoeder: cakes, koekjes etc.
  • Volkorenmeel/gebuild tarwemeel: voor volkoren baksels
  • Maismeel: voor maisbrood, ook lekker in baksels gemengd met volkorenmeel
  • Kikkererwtenmeel/sojameel: voor pannenkoeken, als eivervanger, voor het binden van sauzen
  • Baking soda: voor sommige Amerikaase recepten

Smaakmakers

  • * Gistvlokken: voor hartige ‘kaas’ smaak in sauzen en ‘strooikaas’, geeft een hartige smaak aan seitan en tofu
  • * Sojasaus: onmisbaar voor vleesvervangers, heel lekker in allerlei andere dingen
  • * Knoflook, vers, als puree, of in poedervorm: onmisbaar voor van alles en nog wat
  • * Zwarte peper in pepermolen: smaakmaker in vrijwel iedere avondmaaltijd
  • * Chilivlokken/poeder: pittige smaak in stoofschotels en vleesvervangers
  • * Gerookte paprikapoeder: de perfecte smaakmaker voor alle soorten vleesvervangers
  • * Tijm: mijn lievelingskruid
  • * Kerriepoeder: geen curry zonder kerrie!
  • * Komijn en korianderzaad, gemalen: in Indiase, Mexicaanse en andere gerechten
  • Nootmuskaat: in sauzen en stamppotten
  • Salie: lekker in stoofschotels
  • Venkelzaad: lekkere, maar niet noodzakelijke, toevoeging aan vleesvervangers en stoofschotels
  • Rozemarijn: over de aardappeltjes uit de oven (hoewel tijm daar ook lekker is...)

Dranken

  • * Vruchtensiroop: enorme besparing ten opzichte van frisdrank en vruchtensap: Goedkoper en beter voor het milieu omdat je veel meer ‘sap’ uit een verpakking haalt, dus minder verpakkingen en minder transport. Bovendien kun je zelf bepalen hoe zoet je het wilt hebben.
  • * Ongezoete sojamelk: voor sauzen en baksels. Dichte pakken zijn heel lang houdbaar, dus fijne voorraad.
  • Gezoete sojamelk: om te drinken en voor de havermout ‘s ochtends
  • Sojamelk met een smaakje: om te drinken, en eventueel voor pudding met een smaakje