Help, ik krijg een veganist te eten!

Komt er een veganist bij je eten en weet je niet wat je hem of haar voor moet zetten? Geen nood, Vegetus helpt je op weg.

Allereerst maar even een lijstje van wat veganisten niet eten. In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.

Ook eten veganisten geen honing (van bijen), rode voedingskleurstof (van bladluizen), plantaardige margarine met vitamine D3 (schapen wolvet), en verschillende E-nummers waar dierlijk materiaal in verwerkt is. Koop dus liever niet te veel kant en klare pakjes en zakjes en bak in olijfolie, dan weet je zeker dat er geen verborgen ingrediënten in zitten die je gast niet eet.

Veganisten stellen het erg op prijs als er rekening met hen gehouden wordt en ze vinden het over het algemeen helemaal niet erg om zelf iets mee te brengen (zoals een vleesvervanger). Als je wilt weten of een bepaald product veganistisch is kun je dat hier opzoeken, of gewoon even aan 'jouw' veganist vragen natuurlijk.

Wat kun je dan maken voor een veganist, zonder dat je allerlei onbekende producten in huis hoeft te halen? Sowieso zijn alle recepten op deze website geschikt voor veganisten. Onder het labeltje 'supermarktvriendelijk' vind je recepten waarvoor je de ingrediënten in een redelijk gesorteerde supermarkt kunt halen. Ik heb ook een lange lijst met vegan recepten van Albert Heijn. Kijk ook eens in dit overzicht van supermarktproducten. Hieronder alvast wat suggesties voor wat je kunt maken.

Goed om te weten: alle producten van Alpo Soya zijn geschikt voor veganisten. Deze producten zijn in veel supermarkten te krijgen. Alpro heeft onder andere veganistische melk, yoghurt, vla, kookroom, zoete slagroom, margarine voor op brood en vloeibaar braadvet. Vivera heeft tegenwoordig veel vegan vleesvervangers die te herkennen zijn aan het blauwe label. Deze zijn ook bij veel verschillende supermarkten te koop.

Voorgerecht

  • Salade: sla, groente, fruit, noten, olijven en een dressing van olie en azijn of citroensap (geen honing en geen mayonaise).
  • Soep: gebruik een veganistische groente- of kruidenbouillon (zoals de blokjes van maggi), bak de groente aan in plantaardige olie en doe geen room door de soep (of gebruik soja cuisine kookroom van Alpro).
  • Biologisch brood, Albert Heijn brood, pitabroodjes of Turks brood (daar zitten geen dierlijke E-nummers in) met een dip zoals hummus. Andere kant-en-klare dips, zoals olijventapenade, guacamole en pesto bevatten meestal kaas of ansjovis en zijn dan dus niet geschikt. Bij de Xenos hebben ze wel een aantal geheel plantaardige tapenades en pesto. Basilicum op olie van de kruidenafdeling bij AH is ook vegan. Lees even goed op de verpakking wat de ingrediënten zijn. Je natuurlijk ook zelf makkelijk dips maken zonder dierlijke ingrediënten.

Hoofdgerecht

  • Chili met groente, bonen en/of tofu-gehakt.
  • Indiase curry met groente, peulvruchten en kokosmelk, bijvoorbeeld deze met tomaat of deze met mango.
  • Een veganistische vleesvervanger (veel vleesvervangers bevatten zuivel of ei), aardappelen (gekookt of gebakken in olie) en groente.
  • Pitabroodjes met falafel of gekruide tofu-reepjes en sla, groente, hummus etc.
  • Maaltijdsoep met veganistische bouillon, groente en peulvruchten (bijvoorbeeld ministrone of linzensoep).
  • Pizza met tomatensaus, groente (paprika, champignon, ui), olijven, artisjokharten etc. (eventueel een vleesvervanger of veganistische kaas).
  • Pasta met tomatensaus, kant-en-klaar tofugehakt, groente, olijven, artisjokharten, pijnboompitten etc. of met een romige saus op basis van Alpro cuisine en groente.

Dessert

  • Vla of yoghurt van Alpro Soya.
  • Sorbet-ijs of waterijsjes.
  • Soja-ijs of kokos-ijs zoals Ola Swedish Glace.
  • Vers fruit.
  • Rijstepap of pudding gekookt met sojamelk.

Drank

Veel soorten wijn, bier en vruchtensap worden gezuiverd met behulp van gelatine (van dierenbotten en huid). Dat staat niet op de verpakking, omdat de gelatine alleen een hulpstof is en niet echt een ingrediënt. Veganisten eten en drinken vaak ook geen producten waar dierlijke hulpstoffen voor gebruikt zijn. Vraag daarom even aan je gast of deze hier belang aan hecht, en eventueel wat tips kan geven voor geschikte dranken en/of zelf iets mee kan nemen. Nederlands en Duits bier en troebel sap zijn in ieder geval geschikt. Hier is een database van vegan wijnen

Bij de koffie

Veganisten drinken geen koemelk in de koffie. Misschien stelt je gast prijs op sojamelk, maar als je dat niet hebt, kun je thee aanbieden. Veel veganisten drinken hun koffie zwart of met suiker. De meeste koekjes en taart uit de winkel bevatten melk en/of ei, maar kijk hier voor een lijst van veganistische koekjes en andere snacks. Pure chocolade is meestal vegan. Of je kunt natuurlijk zelf heel makkelijk een lekkere cake of koekjes zonder koemelk en ei bakken.

Vegan cadeautjes

Misschien wil je 'jouw' veganist wel eens een cadeautje geven, bijvoorbeeld omdat hij/zij lief of jarig is? Ook dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Veganisten ontvangen natuurlijk liever geen cadeautjes waar dierlijke materialen zoals leer, wol of zijde in zijn verwerkt. Plantaardige materialen zoals hout, bamboe, linnen en katoen zijn wel helemaal goed. Als je verzorgingsproducten of cosmetica wilt geven, let dan op dat deze niet op dieren zijn getest en geen dierlijke ingrediënten bevatten. Dat kan nog wel eens ingewikkeld zijn, dus maak het jezelf makkelijk door bijvoorbeeld een tegoedbon voor een 'verantwoorde' winkel zoals De Tuinen of Lush te geven. Veganisten worden ook blij van lekkere dingen om te eten (chocola!) maar let op de ingrediënten die ik aan het begin van dit artikel heb genoemd.