Bladerdeegjes met Ethiopische linzenvulling
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 10 flapjes |
Mijn opa en oma vieren bijna ieder jaar hun gezamenlijke verjaardagen met de hele familie. Vaak neemt ieder gezin dan iets te eten mee, zodat we samen een fijn feestmaal hebben. Behalve mijn moeder, David en ik zijn er geen vegetariërs of vegans in de familie, maar iedereen vindt het leuk om onze gerechten te proeven.
Dit jaar hebben we bladerdeegflapjes met Ethiopisch gekruide linzenvulling meegebracht, erg lekker en niet moeilijk om te maken. Het recept is gebaseerd op Ethiopische sambusa's, gefrituurde deegflapjes met een pittige gehaktvulling. Wij hebben het gehakt vervangen door linzen en om het onszelf makkelijk te maken hebben we kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt en de sambusa's gebakken in de oven.
Tegenwoordig kun je bij alle supermarkten vegan bladerdeeg vinden, zowel vierkante plakjes in de vriezer als vers bladerdeeg op een rol. Bij biowinkels verkopen ze vaak ook een volkoren variant. Behalve voor deze hartige flapjes ook leuk voor bijvoorbeeld appelflappen, quiche- of taartbodems en zelfgemaakte vegan kaassoufflés.
Dit recept is voor 10 sambusa's, maar je kunt de hoeveelheden natuurlijk makkelijk aanpassen aan het aantal mensen dat mee-eet. Ik heb voor het feestje 30 flapjes gemaakt. Wanneer je de sambusa's als hoofdgerecht serveert moet je ongeveer rekenen op 2 à 3 flapjes per persoon. Als het een bijgerecht is, heb je genoeg aan één sambusa p.p. Als je de sambusa's als kleine hapjes wilt serveren, kun je de vierkante plakjes bladerdeeg nog halveren voor je ze vult.
Je kunt de sambusa's zowel koud als warm serveren (wij aten ze koud) en ze zijn de volgende dag bijna nóg lekkerder dan toen ze net vers waren, dus je kunt ze ook prima een dag van tevoren maken. Sowieso is het handig de linzenvulling een dag eerder te maken, zodat het goed kan afkoelen en de smaken lekker kunnen mengen.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 3/4 kop groene of bruine linzen
- 1 1/2 kop water
- 1 1/2 eetlepel sojasaus (of een theelepeltje marmite)
- 1 theelepel knoflookpuree/uitgeperste knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1/2 bosje lente ui of 1/2 kleine prei, gesnipperd
- 2 theelepel gemalen komijnzaad
- 2 theelepels gemalen korianderzaad
- 2 theelepels kardemompoeder
- 1/4 theelepel chilivlokken
- 1 pakje bladerdeeg van 10 plakjes
- extra olijfolie en kerriepoeder
Bereiding
Doe de linzen met het water, de sojasaus en knoflookpuree in een pan en breng ze aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de linzen op laag vuur 40 minuten sudderen tot ze gaar zijn en het vocht opgenomen is (pas op dat ze niet aanbranden). Ze vallen waarschijnlijk een beetje uit elkaar, dat is prima.
Verhit in een pan de olijfolie op middelhoog vuur en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de knoflook en lente ui toe en laat het mengsel een paar minuten bakken. Doe nu ook de specerijen erbij en bak ze kort mee, tot ze gaan geuren. Haal de pan van het vuur en roer de linzen door het uien mengsel. Laat de linzenvulling afkoelen tot je hem veilig kunt aanraken.
Haal de plakjes bladerdeeg uit de verpakking en laat ze op kamertemperatuur ontdooien. Verwarm de oven voor op 220 graden en bedek een ovenplaat met bakpapier.
Leg op het midden van elk stukje bladerdeeg ongeveer 3 eetlepels vulling en vouw de flapjes voorzichtig dicht zodat het mooie driehoekjes worden. Pas op dat er geen vulling tussen de randjes terecht komt, want dan plakken ze niet en is het moeilijk de de flapjes goed dicht te maken. Druk de samengevouwen randjes van het bladerdeeg dicht met het uiteinde van een vork, zodat ze een mooi patroontje krijgen.
Leg de flapjes voorzichtig op de ovenplaat. Smeer de bovenkant van elk flapje in met wat olie en sprenkel er een klein beetje kerriepoeder overheen. Schuif de bakplaat in de oven en bak de flapjes 20 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Serveer de flapjes warm of laat ze afkoelen en serveer ze koud.
17 Reacties
Schrijf een reactie