Zelf tofu maken
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 400-500 gram tofu |
Ik dacht altijd dat tofu heel lastig zelf te maken is, en daarom had ik het nooit geprobeerd. Tot afgelopen weekend dan. Ik kreeg ineens inspiratie en kocht een grote zak sojabonen bij de toko. Thuisgekomen zette ik wat bonen in de week, en 's avonds kon het beginnen!
Eigenlijk valt tofu maken reuze mee. Het actieve werk kost maar een half uurtje. Je hebt een blender of foodprocessor, een vergiet of zeef, een grote pan en een dunne (thee)doek nodig. Verse zelfgemaakte tofu is véél lekkerder dan supermarkt tofu die al weken in hetzelfde zurige water ligt te dobberen. Bovendien kun je je eigen tofu precies zo zacht of stevig maken als je zelf wilt, en je kunt het ook makkelijker op smaak brengen. Meng bijvoorbeeld voordat je het in de pers doet wat knoflook en kruiden erdoor!
Een extra voordeel van zelfgemaakte tofu is de pulp die je overhoudt als je de sojamelk maakt. Deze pulp heet okara, Japans voor 'eervolle schil'. Het is een voedzaam en vezelrijk goedje wat je kunt gebruiken in plaats van gepureerde bonen als je bijvoorbeeld zelf bonenburgers of seitan maakt. Het kan ook verwerkt worden in brood of cakes. Als je niet meteen een bestemming hebt voor je okara, kun je het invriezen voor later gebruik. Met 250 gram sojabonen maak je 400 à 500 gram tofu en eenzelfde hoeveelheid okara, allemaal voor minder dan een euro.
Mijn methode om zelf tofu te maken is een beetje anders dan anders. Traditioneel moet je de melk eerst koken en dan pas de pulp eruit filteren, maar ik vind het veel makkelijker om eerst de pulp eruit te filteren en dan de melk te koken, omdat je er dan meteen het stremsel voor de tofu bij kunt doen. Extra voordeel van deze volgorde is, dat de okara die je overhoudt wat romiger is, en dus lekkerder om nog voor andere dingen te gebruiken.
Het laatste puzzelstukje in het tofu-proces is het stremsel. Dit zorgt ervoor dat de sojamelk gaat schiften, zodat je de vaste delen (tofu) kun scheiden van het vocht (wei). Er zijn allerlei verschillende soorten stremsel. Als je het heel simpel wilt houden, kun je gewoon een paar eetlepels azijn of citroensap gebruiken. Dit geeft een heel stevige, korrelige tofu. Ik geef zelf je voorkeur aan gipspoeder/ calciumsulfaat. Dit geeft een betere textuur en smaak, en zorgt er bovendien voor dat de tofu een goeie calciumbron wordt. Je kunt speciale calciumsulfaat voor tofu bestellen bij een webwinkel, maar je kunt ook even naar de speelgoedwinkel gaan en zo'n setje kopen om zelf gipsen figuurtjes mee te maken. Dat is namelijk ook calciumsulfaat.
Ingrediënten
- 250 gram sojabonen
- 2 liter water (+ extra om de bonen te weken en om het gips in op te lossen)
- 3-4 theelepels calciumsulfaat/gipspoeder (of evt. 3-4 eetlepels azijn)
Bereiding
Doe de sojabonen in een kom met een ruime hoeveelheid water. Laat ze minimaal 8 uur en maximaal 24 uur weken. Eventueel kun je extra sojabonen weken en vervolgens invriezen, zodat je de volgende keer sneller tofu kunt maken. Giet de geweekte sojabonen af, en doe ze met één liter vers water in de mengkom van je blender, foodprocessor of staafmixer. Pureer de bonen zo fijn mogelijk. Afhankelijk van hoe sterk je apparaat is, kan dit een paar minuten duren.
Leg een zeef of vergiet op een grote pan en leg een schone dunne (thee)doek in de zeef. Giet de sojamelk in de doek, en wacht tot het er grotendeels doorgelopen is. Giet nu de tweede liter water over de pulp in de zeef en laat dit er ook doorlopen. Draai de punten van de doek dicht en knijp zo veel mogelijk vocht uit de achtergebleven pulp. Bewaar eventueel de pulp/okara voor later gebruik.
Zet de pan met de sojamelk op het vuur, breng het aan de kook en laat het ten minste 10 minuten doorkoken tot de rauwe smaak eraf is. Pas op dat de melk niet overkookt, want dat gebeurt snel. Aan het einde van de kooktijd vormt zich een vel op de melk, dit kun je makkelijk verwijderen met een satéprikker. In Japan zijn deze vellen (yuba) een delicatesse.
Haal de pan van het vuur. Meng het gipspoeder door een theeglas water, en roer dit door de hete sojamelk (als je geen gips hebt kun je hier azijn gebruiken, mengen met water is dan niet nodig). De melk gaat nu schiften in witte tofu en gele wei. Wacht tot de melk helemaal geschift is. Als de melk niet volledig schift, roer er dan nog wat extra stremsel door.
Bekleed nu weer een vergiet of tofu-vorm met een dunne (thee)doek, en giet de gestremde sojamelk erdoor, zodat de tofu in de doek terechtkomt. Vouw de doek dicht, en zet er een gewicht op, zodat het overtollige vocht uit de tofu geperst wordt. Laat de tofu een half uur tot een uur zo uitlekken, afhankelijk van of je zachte of stevige tofu wilt.
Bewaar de tofu in een bakje de koelkast, eventueel ondergedompeld in licht gezouten water wat je dagelijks ververst. Op die manier blijft het ongeveer 3 dagen goed.
86 Reacties
Schrijf een reactie