Winterse ministrone
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Wintergerecht, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 4 personen |
Mmmm, ministrone. Echt een soep voor koude donkere herfstavonden. De Italiaanse keuken kan gelukkig ook prima met wintergroentes overweg, dus je hoeft geen kas- of importgroentes in huis te halen. Kom maar op met die pompoen, pastinaak, koolraap, knolselderij, spruitjes en kool!
Zoals meestal maakte ik deze soep met ingrediënten die ik nog in huis had, dus het werd zoete aardappel, bleekselderij, wortel en spitskool, maar je zou hier van alles en nog wat in kunnen verwerken, zolang je de balans tussen zoete en meer minder zoete groentes maar een beetje in de gaten houdt.
Dit soepje is best snel klaar, dus ideaal om te maken aan het eind van een vermoeiende werkdag. Precies wat ik nodig heb op een donkere, koude herfstavond. Het smaakt nog beter als de smaken een beetje kunnen intrekken, dus zorg dat je wat overhoudt, dan heb je er de volgende dag nog plezier van.
Ingrediënten
- 1 grote ui of prei, in stukjes of ringetjes
- 1/4 knolselderij of twee stengels bleekselderij, in blokjes
- 2 zoete aardappels (geschild) of 1/3 pompoen (schillen niet nodig)
- 1 winterwortel, in blokjes
- 750 dl sterke groente- of tuinkruiden bouillon
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 2-3 handjes spitskool, boerenkool of groene kool, in reepjes
- 2 koppen gekookte witte bonen
Bereiding
Verhit een scheutje olie in een grote pan en fruit de ui tot hij mooi glazig is en een beetje bruin begint te worden. Doe de zoete aardappel, knolselderij, wortel, bouillon knoflook en tijm erbij en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 15 minuten zachtjes koken tot de groente gaar zijn. Voeg de laatste vijf minuten ook de kool en bonen toe en laat ze meekoken. Breng de soep eventueel een beetje op smaak met een beetje zout. Serveer de soep met lekker vers (afbak) brood.
2 Reacties
Schrijf een reactie