Venkel en witlof uit de oven

3 May 2013 onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: ,
Voor: 2-3 personen
Geroosterde witlof en venkel, veganistisch

Ik had een venkelknol en een paar stronkjes witlof uit ons groentepakket die nodig opgemaakt moesten worden. In zo'n geval vul ik meestal de namen van de groentes in op Google, om te kijken of er recepten voor die combinatie te vinden zijn. En jawel hoor, op de website van AH stond een recept voor witlof met venkel uit de oven. Er werd wel kaas in gebruikt, dus die heb ik vervangen met een beetje veganistische kaas van No Muh. In plaats van vegankaas zou je ook extra walnoten of wat pijnboompitten kunnen gebruiken.

Albert Heijn raadt ons aan dit gerecht te serveren met pasta, maar wij aten er dit keer quinoa bij. Gepofte aardappelen zouden er ook goed bij smaken. Als je het liever koolhydraatarm houdt kun je er een vegaburger of plantaardig worstje bij eten.

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof
  • 1 venkelknol
  • 2 el olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 50 g pittige plantaardige kaas zoals No Muh spicy, in kleine blokjes
  • 30 g walnoten, grof gehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de ingedroogde uiteindes van de venkel en witlof en snijd ze in de lengte in reepjes. Verwijder eventueel ook de bittere kern van de witlof (dit doe ik zelf nooit). Leg de groente in een ruime ovenschaal, verdeel de olie, zout en peper erover en schep ze om zodat de olie goed verdeeld wordt.

Zet de schaal in de oven en laat de de groente 30 à 40 minuten roosteren tot de venkel gaar is. Schep ze halverwege de baktijd nog een keer om. Haal de groente uit de oven, leg ze op een bord en strooi de kaas en gehakte walnoten erover.

1 Reacties

Gudy op 30-9-2022 - 13:41
Recept lijkt me heerlijk. Ik ga het vanavond maken. Overigens goed om je te realiseren dat koolzaadolie en bv ook raapzaadolie niet verwarmt mogen worden omdat het anders kankerverwekkend is! Zie bericht van de Healtman: Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptie. Koolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren. Dit als gevolg van zonnebloemolie te vervangen door koolzaadolie. Koolzaadolie mag absoluut niet verwarmd worden. De verwarming hoort bij de standaardprocedure bij het productieproces en in het huishouden. Verwarming zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3 vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten die een vetdegeneratie veroorzaken in het hart, de nieren, de bijnieren en de schildklier. Het risico op hoge bloeddruk en beroerten neemt enorm toe. Weinigen weten dat geraffineerde oliën met factor 20 schadelijker zijn dan geraffineerde suikers. Lange keten vetzuren in koolzaadolie (canolaolie) veroorzaken ernstige beschadiging rondom de vetachtige verbindingen rond zenuwweefsels. Koolzaadolie heeft een sterk verergerend effect op het breed scala aan neurologische aandoeningen (causaal zijn motorische conflicten). Het tast eveneens het gezichtsvermogen aan. Even terug Oliën verteren veel moeilijker dan verzadigde vetzuren. Geraffineerde oliën verteren nog slechter en veroorzaken vele spijsvertering problemen. Metabolische activiteit wordt verstoord, omdat de plasma membramen in de weefsels dikker, stijver en plakkeriger worden als gevolg van geraffineerde oliën, en koolzaadolie is het meest schadelijk. Om het metabolisme goed te laten functioneren is het belangrijk dat de plasmamembranen soepel en poreus blijven door basis omega vetzuren (vnl: 3 en 6). Daardoor kunnen suikermoleculen zich vrijelijk bewegen naar de mitochondriën voor het opwekken van energie. Door het eten van verhitte oliën (in tegenstelling tot koudgeperste oliën en verzadigde vetten) beginnen de plasmamembranen hun gezonde vetzuren te verliezen door de schadelijke transvetzuren waarbij de elasticiteit verloren gaat. Zeer belangrijke co-factor bij diabetes, hartaandoeningen en overgewicht. De lever zal de niet opgenomen suiker moeten omzetten in vet. Uiteindelijk raakt het lichaam uitgeput door gebrek aan energie op weefselniveau. Het veroorzaakt ook veel oxidatieve stress waarbij de bijnieren veel stresshormonen gaan produceren. Dat veroorzaakt stemmingswisselingen en depressie. Toch herkenbaar in onze maatschappij???

Schrijf een reactie