Vegan rijstkaas

2 August 2016 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 45 minuten, totaal 55 minuten
Voor: ongeveer 400 gram kaas
Vegan rijstkaas

Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli. 

Wow, dit nieuwe kaasrecept is misschien wel mijn beste uitvinding van dit jaar. Een flink aantal testers uit de Facebookgroep Vegan Kaas maken hebben hem al geprobeerd, en zij waren heel enthousiast. Ook mijn koeienkaas-etende moeder vond het lekker! De kaas is ook nog eens best wel makkelijk en goedkoop om te maken, glutenvrij, sojavrij én fodmap vriendelijk.

Ik probeer al heel lang een goede vegan 'blokkaas' te maken om te raspen en mooie plakjes van te schaven met de kaasschaaf. Er zijn online natuurlijk allerlei recepten te vinden voor zulke kaasjes, maar zowel de smaak als de textuur daarvan vind ik over het algemeen niet geweldig. Ik wilde eigenlijk het liefste kaas met een textuur zoals Wilmersburger of Violife, die je in de winkel kunt kopen.

Dat is nu eindelijk best wel goed gelukt, en het recept is ook nog eens heel simpel! Je hebt alleen een blender of staafmixer nodig, en een pan om de kaas in te stomen (dat kan ook een gewone pan met verhoging erin gezet). Je hebt ook geen dure of moeilijk vindbare ingrediënten nodig. Alleen een pakje rijstbloem (wit rijstmeel) en neutraal smakende kokosolie van de toko en een paar simpele ingrediënten die waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan.

Deze kaas is nog een beetje experimenteel. De textuur is al heel goed. De smaakmakers heb ik expres zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat je er zelf nog lekker aan kunt sleutelen als je wilt. Als je het recept zo maakt als hieronder beschreven staat krijg je een eenvoudige pittige kaas die lekker is op een broodje of gesmolten op een tosti of pizza. Je kunt hem zelf nog verder aankleden met specerijen en kruiden (komijnekaas, brandnetelkaas!) en smaakmakers zoals miso als je bijvoorbeeld een meer 'gerijpte' smaak wilt.

Ik wil ook graag nog proberen om de azijn en citroensap te vervangen door melkzuur (ja, dat is vegan!), maar dat moet ik dan eerst online bestellen. Dit recept is denk ik ook heel goed te combineren met kant-en-klaar vegan kaasaroma. Dat is een beetje lastig om aan te komen, maar je zou het bijvoorbeeld bij dit Franse bedrijf kunnen bestellen. Uit navraag bleek dat alle vijf smaken vegan zijn.

Ingrediënten

  • 180 ml water + extra water voor het stomen
  • 110 gram wit rijstmeel (bij de toko. Rijstmeel voor babypap werkt NIET, ketan/kleefrijstmeel ook NIET)
  • 75 gram gesmolten neutraal smakende kokosolie
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 1/2 theelepel milde Franse mosterd
  • 2 theelepels witte azijn
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel edelgist
  • 1/2 mespuntje kurkuma (optioneel, voor gele kaas)

Bereiding

Breng een laagje water aan de kook in je stoompan of zet je elektrische stoomkoker aan. Als je geen stoompan hebt kun je een gewone pan gebruiken met een omgekeerd kommetje op de bodem waar je de kaasvorm bovenop zet, zodat hij boven het water staat.

Doe alle ingrediënten (water t/m kurkuma) in de mengkom van je blender of staafmixer, en blend tot het een mooi glad melkachtig mengsel is, zonder klontjes of zichtbare vetdruppeltjes.

Giet het kaasmengsel in je kaasvorm (bijvoorbeeld een grote soepkom). Gebruik een vorm die ruimschoots hoog genoeg is voor de vloeistof, want het kaasmengsel bubbelt tijdens het stomen nog een centimeter of twee omhoog.

Laat het water stevig doorkoken en laat de kaas 45 minuten stomen. Direct na het stomen is de kaas nog vrij zacht en een beetje flubberig. Geen zorgen, na het afkoelen wordt hij vanzelf stevig. Als er een laagje water op gedruppeld is van de deksel van de pan kun je dat er voorzichtig even afgieten. Zet de kaas minstens een nacht in de koelkast om op te stijven en haal hem dan voorzichtig uit de vorm.

De kaas wordt lekkerder als je hem nog een dagje of twee in de koelkast laat staan zodat de smaken kunnen rijpen. In de koelkast blijft hij minstens twee weken goed. Je kunt de kaas ook invriezen, maar dan wordt hij wel een beetje korrelig.

221 Reacties

Fabienne op 2-8-2016 - 9:41
Oooo ik ren in mijn pauze meteen even langs de toko aan de overkant voor rijstbloem. Zit in mijn experimentfase (daar is het wel weer voor) dus kan deze op mijn lijstje voor deze week. Ben heel benieuwd! Als ie gelukt is (of niet) laat ik het weten)
Martine op 2-8-2016 - 9:50
Leuk Fabienne! Ik ben benieuwd :D
Petra op 3-8-2016 - 11:05
hoi ik vraag me af waar je de melkzuur kan kopen gr petrab
Martine op 3-8-2016 - 11:40
Melkzuur is alleen te koop bij specialistische (online) winkels zoals Brouwmarkt.
Lindsay op 3-8-2016 - 17:28
Nou als iedereen zegt dat het lekker is, dan zou ik het beter ook eens maken. Bedankt voor het recept!!
Martine op 3-8-2016 - 17:51
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Lindsay!
Jinda op 3-8-2016 - 19:19
Ik ben heel benieuwd , en van plan om het snel te gaan maken. Martine, zou je ipv ook capsules met probiotica kunnen gebruiken, of Kanne brooddrank voor de melkzuurbacterieen?
Martine op 3-8-2016 - 19:40
Hoi Jinda, misschien werkt het wel als je brooddrank gebruikt in plaats van het water. Probiotica capsules zal niet werken, want de bacteriën die daar in zitten zouden doodgaan tijdens het stomen, zodat ze geen tijd hebben om een zure smaak te geven aan de kaas.
Petra op 5-8-2016 - 18:14
ik had ddeze kaas met bieslook en komijne poeder gedaan twas heerlijk was niet te onderscheiden van echte komijnekaas alleen is wel wat jammer dat de kruiden tijdens het stomen omhoog borrelen
Martine op 5-8-2016 - 21:46
Tof dat je het geprobeerd hebt met de kruiden Petra! Zou het helpen om ze op de bodem van de kaasvorm te strooien voor je het kaasmengsel erin giet. Misschien raken ze dan tijdens het stomen wat meer door de hele kaas verdeeld.
petrab op 5-8-2016 - 21:58
Dar zat ik vanavond ook al aan te denken ga vd week weer maken dan hoor je nog wel bedankt voor de tip👍
Det op 5-8-2016 - 23:39
Hoi Martine, Dit klinkt erg goed. Dank je wel hiervoor. Ik ga het recept zeker uitproberen. :-) Ik heb geen ervaring met een stoompan, maar ga het met een gewone pan proberen en een kommetje. Kan dit gewoon een porceleine kommetje zijn? En moet er een deksel op?
Martine op 6-8-2016 - 9:18
Een porceleine kommetje moet wel kunnen ja, als het maar bestand is tegen de hitte. En inderdaad een deksel erop doen.
Mia op 7-8-2016 - 8:51
Hallo Martine, Ik heb toevallig volkoren rijstmeel in huis, werkt dat ook?
Martine op 7-8-2016 - 9:30
Hoi Mia, dat heb ik nog niet geprobeerd, dus ik weet het niet zeker. Ik denk op zich van wel, al zal de kaas misschien een iets andere kleur en textuur krijgen.
Jesse op 7-8-2016 - 16:48
Bij onze toko hebben ze geroosterde en ongeroosterde rijstmeel... Welke moeten we hebben?
Martine op 7-8-2016 - 21:14
Hoi Jesse, je hebt de ongeroosterde nodig. Ik wist niet eens dat er geroosterd rijstmeel bestaat!
Jesse op 8-8-2016 - 12:58
Ok, bedankt! En zou het ook met appelcider azijn kunnen of is witte wijn azijn wel noodzakelijk denk je?
Martine op 8-8-2016 - 13:35
Met appelcider azijn kan ook. Dan krijg je wel een iets andere smaak. Ik bedoel met 'witte azijn' trouwens geen witte wijnazijn, maar gewone goedkope witte 'natuurazijn'.
Fabienne op 9-8-2016 - 8:10
oooooh wat is ie lekker!!!! De eerste dag smaakte hij nog erg naar mosterd, op zich niet vervelend, maar net iets te. Maar nu na 3 dagen is ie toch lekker (en bijna op want mijn voormalig kaasverslaafde man, is zo blij met dit vegan alternatief). Ik ga de komende tijd eens lekker experimenteren met kruiden e.d. Dit is echt een toprecept!!! Dank je Martine!
Martine op 9-8-2016 - 8:13
Super tof om te horen Fabienne! Fijn dat jullie er zo blij mee zijn.
Rianne op 9-8-2016 - 18:01
Hoi Martine, ik zie dat je ook rijstmeel kan kopen van het merk Joannusmolen in de natuurwinkel, zou die ook geschikt zijn voor dit recept? of bedoelde je daar de rijstmeel mee die gebruikt wordt voor babypap? Groetjes Rianne
Martine op 9-8-2016 - 22:31
Hoi Rianne, ik denk dat het rijstmeel van Johannesmolen wel werkt voor dit recept, maar ik weet het niet 100% zeker.
Det op 12-8-2016 - 14:01
Hok Martine, ik heb geen idee of het tegen 45 minuten kokend water kan. Ik heb het geprobeerd met een soort van zeef, daar de kom met ingrediënten in gedaan en een deksel er op. Het is gelukt! Super dit recept. Ik heb de smaakstoffen besteld waar jij over schreef (uit Frankrijk). De volgende keer wordt het met een smaakje. Super tips. Dank je wel. 😊
Martine op 12-8-2016 - 20:05
Tof Det! Fijn dat het goed gelukt is. Ik ben benieuwd naar de smaakjes (zelf nog niet aan toegekomen om te bestellen).
w. op 13-8-2016 - 22:25
De ingredienten zijn in huis en ontdekt dat mijn plastic vergiet-je precies in mijn pan pas. Dus morgen maar eens een poging wagen (tijdens het bakken van mijn verjaardagstaart!) Ben benieuwd!
Martine op 13-8-2016 - 22:59
Succes W! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
willeke op 14-8-2016 - 13:33
Net in de koelkast gezet om op te stijven.. Hij ziet er wel een stuk geler uit dan die op je foto. Veranderd die kleur nog als hij afkoelt? Hij is ook niet heel erg omhoog gekomen, daar was ik bang voor omdat ik een vrij lage vorm heb gebruikt.
Martine op 14-8-2016 - 22:21
Als de kaas te geel is volgende keer wat minder kurkuma gebruiken, een klein snufje is genoeg. In een brede lage vorm blijft de kaas inderdaad wat platter, maar dat maakt voor de smaak niet uit.
Maaike op 16-8-2016 - 13:40
Ik heb melkzuur in huis, heb jij misschien enig idee hoeveel ik daarvan zou moeten gebruiken?
Martine op 16-8-2016 - 14:04
Welke concentratie is het? Als het sterk geconcentreerd is (80% bijvoorbeeld), zou ik beginnen met 1/4 theelepel en dan even proeven en meer toevoegen tot het zuur genoeg is voor je smaak.
Jane op 17-8-2016 - 0:34
Hey hoi, heb de kaas nu een paar keer gemaakt. Lekker! Allen wordt hij bij mij wel erg stevig, brokkelig bijna. Heb jij misschien tips hoe ik de kaas wat minder hard kan laten opstijven? Minder lang stomen wellicht? Of wat meer water toevoegen? Groetjes :)
Martine op 17-8-2016 - 9:08
Dankjewel voor de feedback Jane! Als je een zachtere kaas wilt moet je inderdaad wat meer water toevoegen.
Manfred op 22-8-2016 - 22:20
Hoi. Klinkt super en ook makkelijk ipv fermentatie etc. Maar is de mosterd ook te vervangen door bv wasabi( heel weinig)? Ben helaas intolerant. Thx!
Martine op 23-8-2016 - 8:26
Hoi Manfred, je kunt de mosterd ook gewoon weglaten. De smaak is dan ietsje anders, maar nog steeds lekker. Ik weet niet of wasabi hier lekker in zou zijn, maar je kunt het een keer proberen.
petrab op 24-8-2016 - 11:49
hoi martine ik heb nu de kaas gemaakt met 1 theelepel sambal was heerlijk en wat pittig was de zelfde dag al op hahaha gr petrab
Martine op 24-8-2016 - 13:01
Goed idee om er sambal door te doen Petra!
Manfred op 28-8-2016 - 16:26
Hoi Martine. Alles gemaakt zonder mosterd en iets meer kurkuma voor kleur, maar het wilde niet smelten op de tosti helaas. Zal vanavond nog even directe hitte proberen. Hij mag wat pittiger nog maar zeer blij ermee. Eindelijk wat afwisseling. Thx!
Martine op 29-8-2016 - 10:20
Hoi Manfred, deze kaas smelt inderdaad niet zo goed. Hij wordt alleen wat zachter. Met de smaak kun je lekker zelf experimenteren tot het precies is zoals je het graag hebt.
VeggieMo op 9-9-2016 - 9:24
Dit recept is een succes!
Martine op 9-9-2016 - 10:14
Fijn Mo! Dankjewel voor de feedback.
Eva op 19-9-2016 - 19:02
Ik heb je recept niet goed gelezen ... In plaats van een 1/2 mespuntje kurkuma is het 1/2 tl geworden...Resustaat: een kanariegeel - maar echt lekker - kaasje!Bedankt voor je recepten!
Eveline op 24-9-2016 - 21:18
Ik ben echt superblij met dit recept. Beste "kaas" tot nu toe. Lekker makkelijk te maken. Overigens is Vegetus mn favoriete site voor vegan recepten. Ze zijn eenvoudig, lekker, gevarieerd, goede uitleg...heel heel veel dank Martine!
Martine op 25-9-2016 - 11:06
Super leuk om te horen Eveline! Ik ben blij dat je zo veel aan onze site hebt.
Annemieke op 12-10-2016 - 20:20
Hoi Martine, Weet jij of de kokosolie noodzakelijk is? Mag het ook een andere olie zijn? ( bv lijnzaadolie of olijfolie) Dit ivm een strict dieet waar zo min mogelijk verzadigde vetten in mogen zitten. Helaas bevat kokosolie eeen hoog gehalte verzadigd vet, wat ik dus niet mag eten. Vegan kaas uit de winkel bevat ook veel verzadigd vet, vandaar dat ik op zoek ben naar een variant die ik zelf kan maken en dan zonder verzadigd vet. Dank voor je reactie alvast!
Wendelien op 15-10-2016 - 19:29
Wat een heerlijk alternatief voor kaas . Ik heb er wel komijnpoeder in gedaan omdat ik daar gek op ben. Nu nog af laten koelen en morgen door een salade . Dank je voor dit recept
Det op 28-10-2016 - 17:38
Hoi Martine, ik ga me morgen eens aan de komijnnvariant wagen. De vorige keer was de kaas iets te zacht gebleven, maar met de smaakstof van geitenkaas erin was het een pefecte kaas. Buitenrandje was vast en van binnen wat zachter. Echt net echte geitenkaas.... Mmmmm.... Ik ben superblij metje recept!! :-)
Martine op 28-10-2016 - 20:16
Super leuk Det! Fijn dat je er zo blij mee bent.
Lotte op 5-11-2016 - 21:31
Heel fijn recept! Ik maak deze kaas minstens één keer per week! Een paar keer heb ik hem met komijnzaad erin gemaakt, een keer met zongedroogde tomaten en basilicum en nu ook met verse dille. Allemaal erg lekker!
Martine op 7-11-2016 - 11:23
Leuk Lotte! Dankjewel voor de feedback.
Trienke op 10-11-2016 - 12:41
Wat een tof recept! Ik heb 'm nu in de maak. Als ie lukt zou ik graag voor de volgende keer drie maal de hoeveelheid willen maken. Moet ik 'm dan ook langer stomen? Groet, Trienke
Martine op 11-11-2016 - 9:49
Fijn dat het zo goed bevalt Trienke! Als je het recept wilt verdrievoudigen zou ik proberen de stoomtijd ongeveer verdubbelen en kijken of de kaas dan goed gaar is. Je zou het beslag ook over drie bakjes kunnen verdelen, dan blijft de stoomtijd gelijk.
sacha op 11-11-2016 - 9:35
Hj is waanzinnig lekker. Ik heb mosterdpoeder gebruikt omdat ik geen mosterd in huis had en wat provencaalse kruiden erbij gedaan. Dit ga ik vaker maken! Ik hoef geen gewone kaas meer te kopen met dit alternatief
Martine op 11-11-2016 - 9:50
Dankjewel Sacha, fijn om te horen dat je het lekker vond!
Sabrina Peeters op 13-11-2016 - 12:21
Opzoek naar de Kaassmaakjes die te bestellen zijn zag ik dat ze nu een mooie aanbieding hebben! Dus ik dacht, ik deel het ff. https://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/en/shop/food/food-flavourings.html
Martine op 14-11-2016 - 12:06
Thanks Sabrina!
KOrneel op 26-1-2017 - 13:05
Wow...merci voor dit recept! Heb dit kaasje 2 weken geleden bereid en gisteren met de rest die ik nog over had croque monsieurs gemaakt. Heerlijk! Vandaag onmiddellijk gestart met een nieuwe. Laatst had ik hem met basilicum gemaakt nu met nori. Wel vandaag gezien dat ik vorige keer het smelten van de kokosolie over het hoofd had gezien :) Nieuwsgierig naar het verschil. Mvg Korneel (B)
Martine op 26-1-2017 - 13:20
Leuk om te horen dat het zo goed bevalt Korneel!
KOrneel op 27-1-2017 - 14:50
Ja echt...super makkelijk en lekker kaasje! Doe zo voort! Ik blijf volgen :)
Miranda op 2-2-2017 - 15:18
Heerlijk die kaas, ik heb er komijnzaadjes doorheen gedaan. Bedankt voor je recept!
Martine op 2-2-2017 - 15:55
Leuk Miranda!
Miamaria op 2-2-2017 - 22:50
Wat een superrecept!!!! Zo snel en makkelijk te maken. Ik ben verkocht. Ga nu verder experimenteren met deze basis.
Martine op 3-2-2017 - 13:12
Fijn om te horen dat je er zo blij mee bent Miamaria! Veel plezier met experimenteren.
Rianne K op 7-2-2017 - 9:51
Hello! Hoe gaat dat stomen precies in z'n werking? Is het de bedoeling dat ik een pannetje met een laagje water maak, daar de kom met de opening naar boven inzet en de deksel erop doe?
Rianne K op 7-2-2017 - 9:53
Never mind, begrijpend lezen is niet m'n sterkste punt. Is de kaas ook geschikt om te laten smelten?
Martine op 7-2-2017 - 9:58
Hoi Rianne, als je geen stoompan hebt met een rooster erin waar je de kom op kunt zetten is de manier die jij beschrijft inderdaad hoe je het kunt aanpakken. Ik zou dan wel nog een schoteltje of omgekeerd kommetje onder de kom met de kaas zetten, zodat die niet direct in contact staat met de bodem van de pan. Als je dat niet doet wordt de kaas ook direct door de pan verhit, en dan wordt je kaas mogelijk wat hard aan de onderkant. De kaas smelt niet echt, al wordt hij wel wat zachter. Hij is dus het meest geschikt om koud te eten.
Emmy op 13-2-2017 - 19:03
Hoi Martine! Ik ben helemaal fan van dit recept en heb het al een paar keer gemaakt! Ik las dat je vaker glutenmeel besteld via de Zuidmolen en zag dat ze daar rijstbloem verkopen. Kan ik dat ook gebruiken? Of de "rijstestroommeel" die ze verkopen? Alvast bedankt!
Martine op 13-2-2017 - 19:44
Hoi Emmy, ik denk dat het met de rijstbloem van de Zuidmolen wel zou moeten lukken ja. Het rijstestrooimeel is zo te zien te grof van textuur.
Carla op 3-3-2017 - 15:01
hoi Martine, wat een fijn recept is dit! ik wil het graag met fenegriek maken op verzoek van iemand, heb je dit wel eens gedaan? moet je fenegriek voorweken of voorkoken? ik heb net geproefd maar het is heel hard en weinig smaak, heb wel eens fenegriekkaas gekocht (in mijn vorige niet vegan leven) en dat was zeker niet hard...of zou het met het blenden en stomen voldoende klein en zacht worden? wat zou jij doen? oh en rijstmeel van johannesmolen werkt prima, die van de toko is wel een stukje goedkoper en werkt zeker zo goed. zo blij met je site en al je recepten!!! dank je wel voor het delen.
Martine op 3-3-2017 - 15:32
Hoi Carla, fijn dat je blij bent met het recept! Ik heb foto's gezien van mensen die hier fenegriekkaas van gemaakt hebben. Ik weet niet helemaal zeker hoe ze dat aangepakt hebben, maar volgens mij hebben ze gewoon de droge zaadjes bij het beslag gedaan. Als je zeker wilt zijn dat ze goed zacht worden is een nachtje voorweken denk ik wel een goed idee. Ik zou ze denk ik wel pas na het blenden toevoegen, zodat je hele zaadjes in de kaas hebt, net als bij fenegriekkaas van dierenmelk.
Carla op 3-3-2017 - 16:57
hoi Martine en snel ben je ook!! dank voor je antwoord, voorweken gaat het worden dan. (ik heb je recept al een aantal keren gebruikt, vergat in mijn vorige post nog te zeggen dat ik wel de edelgist verdubbeld heb, vind ik zelf lekkerder) groet!
Sophia op 6-3-2017 - 6:43
Bedankt voor dit super leuke recept!! Ik heb hem nu twee keer keer gemaakt, maar hij blijft bij mij heel plakkerig, vooral aan de buitenkant. Hij zit net op het randje van niet kunnen schaven met de kaasschaaf. Waar zou dit aan kunnen liggen? Langer stomen/minder water?
Martine op 6-3-2017 - 9:57
Hoi Sophia, weet je zeker dat je de juiste soort rijstmeel hebt? Vaak zit daar het probleem in als de kaas niet goed stevig wordt. Je moet normaal rijstmeel hebben, geen kleefrijst/glutenous of sweet rijstmeel.
Sophia op 7-3-2017 - 12:26
Ik heb bij de toko hier gekocht en er staat op rijstmeel. Er was ook kleefrijstemeel, én een rijstmeel voor baby pap, dus lijkt me dat het toch de goede is dan. Welke ''merk'' heb jij? Dit is een turks pak van Ciluglu (prins unu). Heb het recept precies gevolgd maar wel ietsje meer edelgist gebruikt, misschien is dat het dan? Ik experimenteel wel verder...
Martine op 7-3-2017 - 14:37
Hoi Sophia, aan de edelgist ligt het zeker niet, ik maak het ook regelmatig met meer gist. Ik heb meestal dit rijstmeel van de Aziatische toko, of een vergelijkbare met iets andere rode opdruk: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/91guI%2BlqWwL._SY679_.jpg
Sophia op 9-3-2017 - 0:09
Ah! ik ben vandaag naar de Aziatische toko geweest en heb die toevallig ook gekocht! Maar ondertussen is de oude al wel aan het verbeteren in de koelkast :) Bedankt voor je antwoorden!!
Odrada op 9-3-2017 - 18:43
super lekker recept! ik heb het gisteren voor het eerst gemaakt, maar vast niet voor het laatst :-) 1 kommetje 45 mn gestoomd in een stoommandje, een 2e kommetje in de magnetron gezet met een glas water ernaast. die laatste was in 10 minuten klaar en iets meer uitgedroogd dan de gestoomde, wat niet slecht was. en lekker snel natuurlijk. dank je wel voor je mooie recepten!
Martine op 9-3-2017 - 21:13
Leuk Odrada! Goed om te weten dat het ook in de magnetron kan.
Gaelle op 3-4-2017 - 18:13
Dankjewel voor dit recept Martine! Ik heb deze gisteren gemaakt en de smaak was echt fantastisch maar de kaas bleef wel ontzettend kleven aan het schaaltje (standaard aardewerk schaaltje) en ik kreeg het er pas met veel "geslacht" uit en het kaasje werd er niet mooier van. Moet ik de volgende keer minder water toevoegen of is het kleven normaal? En hoe zorg ik er dan voor dat het makkelijker uit de vorm te halen is?
Martine op 3-4-2017 - 19:57
Hoi Gaelle, Is je kaas wel goed stevig geworden? Bij mij laat hij vrij makkelijk los als ik hem eerst echt goed laat afkoelen. Minimaal een hele nacht in de koelkast, liever nog wat langer.
WouterJ op 6-4-2017 - 19:56
Hoi Martine! Kan ik voor het stomen wanneer ik geen stoompan heb ook een gewone pan kokend water gebruiken en dan het bakje met kaasmengsel in een vergiet zetten en die in de pan boven het kokende water hangen met de deksel van de pan er bovenop? Wil graag eerdaags de kaas gaan proberen te maken, maar ben bang dat door het koken het bakje wat ik in de pan wil zetten omvalt door het kokende (borrelende) water :-)
Martine op 7-4-2017 - 12:39
Hoi Wouter, dat kan zeker! Let wel op dat deksel alles goed afsluit.
WouterJ op 7-4-2017 - 16:46
Super! Dank je wel :-D
Ilse op 8-4-2017 - 16:47
Hoi, wat een tof recept!!! Hij staat nog af te koelen, maar stiekem al geproefd en echte kaasstructuur!!! Ik vind hem wel wat zout, dus volgende keer gebruik ik minder zout, maar ik vind het al wel veel beter smaken dan de vegan kaas uit de winkel! Ik ben er al helemaal blij mee! Bedankt. En foto van mijn stoomconstructie: https://lh3.googleusercontent.com/Wa1-F6eel2o52xRdkbfsM2eOSYgxTU5pnAaLaJ0NFJvjAE8_9j2DN23mECbjogodPzAryRSmdIAFuQ=w1000 45 minuten stomen was niet lang genoeg, dus hij heeft een uur staan stomen. Even met achterkant theelepel erin geprikt om te testen of hij al hard was. Ik kijk al uit naar het ontbijt van morgen! Heb namelijk ook vegan croissantdeeg gekocht!!
Martine op 9-4-2017 - 2:46
Super leuk Ilse! Fijn om te horen dat je er zo blij mee bent.
WouterJ op 23-4-2017 - 17:33
Hoi Martine! Ik zit even te denken over het volgende. Zou het denk je mogelijk zijn om wat gewoon gist door het kaasmengsel te doen? Dat de kaas wat zal rijzen en luchtiger wordt? Ik loop er namelijk tegen aan dat de kaas vrij compact blijft, en niet bepaald de aangegeven (ong.) twee centimeter omhoog komt. Vandaar dat ik begon te denken aan (misschien zelfs vers bakkers)gist :)
Martine op 24-4-2017 - 10:55
Hoi Wouter, je kunt het proberen, maar ik weet niet of de gist ertegen kan dat het kaasmengsel vrij zuur en zout is. Je moet het dan ook de tijd geven om te rijzen. Bakpoeder is misschien een betere optie, of het water vervangen door bruiswater. Hoeveel de kaas omhoog komt is afhankelijk van de grootte van je vorm. Bij een brede vorm komt hij minder omhoog. Sowieso blijft hij altijd compact, ook als hij uitzet.
Bibi op 24-4-2017 - 20:33
Hoi Martine, Ik ga morgen dit recept proberen ben zo benieuwd daar ik alleen maar goeie commentaar lees.Ik had een vraag i.p.v. de mosterd zou ik miso kunnen gebruiken? Ik had toen vorig jaar een recept van vegan oude kaas (heel ingewikkeld recept) gemaakt en dit proefde echt niet normaal naar oude kaas maar dan smeerbaar. Ik moest hem laten rijpen in de koelkast maar smaakte daarna niet zoals daarvoor. Ik heb het niet meer gemaakt omdat het echt heel erg ingewikkeld was. Groetjes Bibi
Martine op 24-4-2017 - 22:00
Hoi Bibi, je kunt zeker miso toevoegen aan deze kaas. Je kunt dit in plaats van de mosterd gebruiken, of zowel miso als mosterd erdoor doen. Veel plezier met experimenteren!
Mieke op 29-4-2017 - 3:33
Hoi Martine, ik verdraag gist niet goed. Ik las dat je adviseerde bruiswater te gebruiken. Bedoel je daar gewoon sodawater of koolzuurhoudend bronwater mee? En kan ik dan de gist helemaal achterwege laten?
Mieke op 29-4-2017 - 3:35
P.S. Ik woon in Thailand waar kaas minder makkelijk verkrijgbaar is, dus ik ben superbenieuwd naar dit recept!
Martine op 29-4-2017 - 13:10
Hoi Mieke, ik adviseer normaal gesproken geen bruiswater voor deze kaas, maar Wouter wilde graag proberen of de kaas luchtiger kan. Ik zou jou aanraden om het recept eerst een keer te maken zoals het hierboven beschreven staat met kraanwater, maar dan zonder de edelgist. Die kun gewoon weglaten.
linda op 30-4-2017 - 17:39
Hoi Martine, je benadrukt dat rijstmeel voor babypap niet werkt. Zou je kunnen uitleggen waarom niet? Ik kwam dit tegen op internet: rijstbloem is rijstbloem maar die van bambix wordt op de markt gebracht als babyvoeding. Dat betekent dat deze voldoet aan de strenge babyvoedingswetgeving, waaronder een lager gehalte aan gebruikte bestrijdingsmiddelen. Hier zijn namelijk aparte wettelijke grenzen voor. De rijstbloem van de toko zal waarschijnlijk niet aan deze eisen voldoen. Vast bedankt, linda
Martine op 1-5-2017 - 15:23
Hoi Linda, we hebben proefondervindelijk vastgesteld dat rijstmeel voor babypap niet werkt. De kaas stijft dan niet op. Ik vermoed dat dat komt omdat de baby rijstmeel op de één of andere manier wordt bewerkt zodat het makkelijker verteerbaar is. Rijstmeel van de toko voldoet aan de (strenge) eisen en controles die gelden voor alle in Nederland verkrijgbare producten, en is dus ook veilig.
linda op 2-5-2017 - 7:52
Hoi Martine, dit klinkt zeker aannemelijk. Bedankt voor je reaktie!
Rianne op 10-7-2017 - 15:45
Hoi, wij hadden de kaas gemaakt en de instructies nauwkeurig gevolgd. Helaas vinden wij allemaal de kaas niet lekker. Het smaakt naar bloem en is korrelig van structuur. Gezien echt iedereen hier enthousiast is, hebben wij wellicht toch iets fout gedaan? Kan het aan de kwaliteit van de rijstmeel liggen of niet goed stomen? Alvast bedankt.
Martine op 10-7-2017 - 19:53
Hoi Rianne, wat jammer dat de kaas bij jullie niet goed gelukt is. Had je wit rijstmeel van de toko? Je kunt eventueel proberen om iets meer water erbij te doen.
Ryanne op 10-7-2017 - 17:57
Yum! Bedankt voor dit lekkere en snelle recept! Ik heb dit kaasje net voor de tweede keer gemaakt, ditmaal met wat kleine aanpassingen. I.v.m. cholesterol heb ik zonnebloemolie i.p.v. kokosolie gebruikt en dat lijkt prima te hebben gewerkt. Verder heb ik een groot deel van het zout vervangen door miso voor een wat gerijptere smaak. Hij staat nu nog af te koelen, maar uiteraard heb ik er al een beetje van geproefd. Lekker! Wat mij betreft lekkerder én gezonder dan bijvoorbeeld Wilmsburger, en helemaal niet veel werk. Volgende keer wil ik het met komijnzaadjes gaan proberen.
Martine op 10-7-2017 - 19:54
Leuk Ryanne, dankjewel voor de reactie.
Sylvie op 18-7-2017 - 11:58
Hallo Martine. Ik heb twee smaakjes besteld bij dat Franse bedrijf en nu vraag ik me af; op basis van jouw recept hoeveel moet er dan in.. is dat kwestie van druppels of eetlepels? Groetjes Sylvie
Martine op 18-7-2017 - 13:33
Hoi Sylvie, probeer het eens met 5-8 druppels. De smaak wordt na het stomen en afkoelen nog wat minder sterk, dus houd daar rekening mee als je het mengsel proeft.
Sylvie op 21-7-2017 - 13:35
Hallo Martine. Mijn weegschaal begon pas bij 4 gram te tellen.. dus flink uitgeschoten. Te sterke cheddarsmaak. En had ook alleen volkoren rijstmeel in huis, dus gezeefd, maar toch een iets te korrelige structuur naar mijn idee. Smaak vond ik, door de cheddar heen geproefd, best wel oké. Ik ga verder experimenteren met kokosmelk ipv water. Hoop dat de kaas daardoor iets romiger wordt. Heb je dat zelf al uitgeprobeerd? Geweldig basisrecept. Dankjewel
Martine op 21-7-2017 - 14:47
Haha, druppeltjes cheddarsmaak hè geen grammen! Wit rijstmeel in plaats van volkoren helpt met de korreligheid. Als je de kaas te droog vindt kun je ook nog wat meer vocht toevoegen. Kokosmelk heb ik nog nooit geprobeerd, want ik houd niet zo van kaas met kokossmaak.
Marianne op 2-8-2017 - 13:03
Ik reageer normaal nooit op dit soort dingen, maar ik moet toch wel even. Geniaal!! Zelfs mijn man, kaasverslaafde, vindt dit prima geschikt om gewone kaas mee te vervangen. Ben wel heel benieuwd hoe je op een recept als dit komt!
Martine op 2-8-2017 - 14:11
Thanks! Ik probeerde een keer kue lapis te maken, een Indonesisch dessert. Dat was niet helemaal gelukt en David vond de textuur op kaas lijken, dus toen heb ik het nog een keer gemaakt, met kaassmaak!
Carla op 9-8-2017 - 0:53
hoi, zoals beloofd, het recept voor een biokaasje. ik heb wit basmatimeel gemalen (eerst grof, daarna heel fijn). ik hou zoveel mogelijk het basisrecept van de rijstkaas aan, maar ik merkte dat het niet helemaal ok eruit kwam. nu heb ik een beetje gestoeid met de natte ingredienten. ik kom nu uit op het volgende: 130 ml water 2 tl azijn 1 tl citroensap 1 1/2 tl mosterd 110 gr meel 1 1/2 tl zout 2 el edelgist mp curcuma 50 gr kokosolie 25 gr koolzaadolie kruiden naar keuze het mengsel is daarmee aanzienlijk dikker dan het originele recept. het stomen gaat in principe hetzelfde alleen is het nog belangrijker om op hoge temperatuur te stomen en bijn de stoomtijd te verdubbelen. niet helemaal, maar echt wel langer dan het originele recept. bij te lage temp en te korte stoomtijd blijft het een dikke massa die niet gaar wordt. het gaat iets moeilijker uit de kom, maar het resultaat is erg lekker en eindelijk dus ook helemaal bio. had al eerder geprobeerd om biorijstkaas te maken, helaas is het kant en klare meel allemaal volkoren en dat proef je echt nadrukkelijk. is niet erg maar hoort niet bij kaas voor mij. andere rijstsoorten ( arborio, dessertrijst en risottorijst) zijn bij mij allemaal mislukt. wellicht lukt het ook met pandanrijst. eigenlijk wilde ik surinaamse rijst proberen maar die heb ik niet bio kunnen vinden. dus voor iedereen die graag helemaal bio rijstkaas wil, op deze manier kan het!
Martine op 9-8-2017 - 11:12
Dankjewel Carla!
Wouter op 10-8-2017 - 8:59
Hoi Martine! Ik vroeg me af, zou er i.p.v. het water ook (al dan deels) sojamelk gebruikt kunnen worden om de kaas wat 'romigheid' te geven? Ik wilde daarmee gaan experimenteren, maar dacht ik vraag het toch eerst even. Iets met een wiel en het uitvinden er van ;) Vriendelijke groeten, Wouter Janssen.
Martine op 10-8-2017 - 12:08
Hoi Wouter, je kunt het zeker proberen, maar ik weet niet of het veel uitmaakt. Er zit al veel olie in, dus ik denk dat het van sojamelk niet echt romiger zal worden. Misschien dat een deel gepureerde cashews of gewoon wat meer vocht zou werken, maar dan wordt de kaas wel minder stevig. Laat me weten hoe het bevalt als je het probeert!
Carla op 20-8-2017 - 0:21
even een update op de biokaas, sinds deze week een eigen molen om rijst te kunnen malen voor de biokaas. heb de rijst 3 keer gemalen, eerst heel grof, daarna fijn en daarna nog fijner. daarmee wordt het meel bijna zo fijn van structuur als tokomeel en dan kun je het originele recept weer gaan aanhouden. wel even een werkje om het meel zo te malen ...maar erg blij mee!
Martine op 20-8-2017 - 10:27
Wat goed Carla! Super leuk om te horen.
jolanda op 26-8-2017 - 11:59
gekeken op de website van de aroma's , maar staan geen ingredienten beschreven. wel vermelding industriele toevoegingen? vind dit een geweldig recept omdat er geen 'rare'dingen inzitten, dus heb wel mijn twijfels over het aroma van oa geitenkaas. iemand die daar iets vanaf weet?
Martine op 26-8-2017 - 13:42
Hoi Jolanda, de aroma's zijn nagevraagd en ze zijn echt veganistisch. Ik weet verder niet wat er in zit, maar in ieder geval zijn het allemaal stoffen die streng getest en goedgekeurd zijn door de EU, zoals met alle voedingsmiddelen die in Europa verkocht worden. Je gebruikt ook maar een paar druppels per kaas, dus je krijgt er niet veel van binnen.
Carla op 30-8-2017 - 13:09
dit staat er op het etiket van de aroma's in het Frans, erachter een vertaling door een kennis van mij Eau = water Gomme acacia = Arabische gom Triacétine = triacetine Substances aromatisantes = smaakstoffen Propylène glycol = propyleenglycol Préparations aromatisantes = smaakpreparaten Acidifiant: acide citrique = voedingszuur: citroenzuur Colorant: carotène naturel E160a = kleurstof: natuurlijk caroteen E160a Conservateur: E211 = Conserveermiddel: E211
Martine op 30-8-2017 - 15:09
Thanks Carla!
Chantal op 1-9-2017 - 16:02
Hoi, allereerst bedankt voor het recept! Ik heb de 'kaas' nu al een aantal keer gemaakt en ik vind de smaak erg lekker! Ik voeg er meestal nog miso, komijnzaad of fenegriekzaad aan toe. De structuur blijft bij altijd korrelig (een beetje griesmeelachtig?) weet iemand wat ik verkeerd doe? Op de verpakking staat rijstmeel voor cakes etc. (er staat niet op of het volkoren is maar het ziet er vrij fijn en licht uit.
Martine op 1-9-2017 - 17:01
Hoi Chantal, ik zou het toch met rijstmeel van de toko proberen. Dat is fijner gemalen en geeft het beste resultaat.
Yvonne op 5-9-2017 - 17:10
Hi, ik heb voor het eerst deze kaas gemaakt , kon geen 2 dagen wachten maar zelfs nu vind ik m al heeel lekker!! ga ook met smaakjes maken, die kaassmaken lijken me ook wel wat ,iemand ervaring daarmee? en wat zijn de verzendkosten ? verder superblij met deze site!!
Martine op 7-9-2017 - 11:03
Leuk dat je dit gemaakt hebt Yvonne! Ik heb de kaasaroma's inmiddels uitgeprobeerd en de vooral de geitenkaas en emmentaler smaakjes vind ik best lekker. Ik heb ze samen met andere mensen besteld, dus ik weet niet precies wat de verzendkosten zijn.
Susan op 11-9-2017 - 17:30
Eh.... volgens mij moet je niet roeren hè? 🙄
Martine op 11-9-2017 - 17:37
Hoi Susan, wat bedoel je precies?
Susan op 11-9-2017 - 18:13
Als het eenmaal staat te stomen...? Heb het idee dat het daardoor weer wat klonteriger is geworden..🤔
Martine op 12-9-2017 - 16:00
Hoi Susan, je hoeft inderdaad niet te roeren tijdens het stomen. Ik hoop dat de kaas alsnog goed gelukt is!
Monique op 12-9-2017 - 13:31
De eerste keer had ik deze kaas precies volgens recept gemaakt en dat werkte helemaal goed. Deze tweede keer was het tijd voor wat smaakaanpassingen. Ik ben geen ontzettende mosterdfan, dus deze keer liet ik de mosterd weg. Wel deed ik er een beetje miso door en wat knoflook-, koriander en komijnpoeder. O ja, en nog wat chilivlokken. Hij staat nog af te koelen, maar volgens mij ga ik hier héél blij van worden - fijn om zo'n goed recept als basis te hebben om mee te gaan variëren!
Martine op 12-9-2017 - 16:00
Klinkt heerlijk Monique!
Jessica | Arty Farty Life op 5-10-2017 - 17:34
Dank voor het recept. Ik maak mijn vegan kaas tegenwoordig zelf, maar dan net wat anders. Voor €2,- maak ik 500 gram kaas, die smelt en eenvoudig te raspen is. Ik heb zo'n 10 pogingen gedaan om het recept te perfectioneren, maar ik ben er nu helemaal blij mee ;) Mijn recept is hier te vinden: http://www.artyfartylife.com/diy-vegan-kaas-recept
Nelly Landman op 12-10-2017 - 11:49
Ik heb erg veel zin om een kaasje te maken. Is er iemand van jullie die bekend is met een stoomoven? Soja, dan hoor ik graag hoe dan het procedé is.
Manon op 17-10-2017 - 19:35
Ik lees over melkzuur in de reacties maar kan het niet terugvinden in het recept. Moet dat er ook in?
Martine op 18-10-2017 - 11:34
Hoi Manon, je kunt gewoon het recept volgen zonder melkzuur. Sommige mensen kiezen ervoor om de azijn en/of citroensap te vervangen door melkzuur, maar dat is optioneel.
Yvonne op 18-10-2017 - 16:43
Hoi Martine, kan ik de kokosolie vervangen door iets anders?
Martine op 18-10-2017 - 20:15
Hoi Yvonne, je zou margarine kunnen gebruiken in plaats van kokosolie. Met een vloeibare olie zoals olijfolie blijft de kaas wat zacht en vettig.
Yvonne op 18-10-2017 - 22:05
Dank je voor je tip ik ga het proberen.
Cindy op 27-10-2017 - 15:30
Hoi, wát een briljant recept! Ik heb hem net gemaakt, echt heel precies volgens recept met ook dé juiste rijstbloem. Hij blijft crème achtig. Nu staat ie 2 uur in de koelkast. Zal het morgen harder zijn, of zal ik het nog terug boven kokend water hangen tot het wat stijver is?
Cindy op 27-10-2017 - 15:47
Rijstmeel bedoel ik! Het is zo makkelijk te maken dat ik nóg maar eentje heb gemaakt maar nu met een andere au bain marie constructie. ik heb nu de volledige waterpan met deksel afgesloten en eerst alleen de pan met kaas waardoor het water verdampte. 2e poging nu in de maak dus...
Martine op 28-10-2017 - 9:13
Hoi Cindy, je hebt inderdaad een volledig afgesloten pan nodig om de kaas te stomen. Ik weet niet of de kaas goed gaart als hij niet in direct contact komt met de stoom (zoals in het recept staat). Ik gebruik zelf dus geen au-bain-marie, maar een gewone stoompan of stoommandje waar het bakje met het kaasmengsel open en bloot in staat.
Cindy op 28-10-2017 - 14:15
JAAA gelukt! Héél erg lekker. Voel me trots dankzij jouw super recept. Dankjewel!
Martine op 31-10-2017 - 13:59
Ha, fijn dat het nu gelukt is! Geniet ervan :)
Guido op 29-11-2017 - 19:24
Om bij het stomen (bij deze kaas, maar ook bij cakes of bapao) te voorkomen dat er water op lekt kun je een schone theedoek om de deksel knopen.
Martine op 1-12-2017 - 8:37
Goeie tip Guido, dankjewel.
Saluwa op 19-1-2018 - 23:02
Hoi Martine, Heel leuk al jouw recepten. Ik heb deze twee keer gemaakt; de tweede keer heb ik de mosterd en kurkumma vervangen voor sambal, komijnpoeder en Italiaanse kruiden en een extra lepel edelgist. Al het vocht heb ik vervangen door rejuvelac. Zo was deze kaas perfect voor mij. Na het blenden had ik ook een heerlijke, stevigere substabtie die ik als "kaassaus" kon gebruiken. Hartelijk dank voor alle inspiratie!
Martine op 22-1-2018 - 14:52
Leuk om te horen Saluwa!
Leonie op 25-1-2018 - 16:31
Zou je rijstmeel niet zelf kunnen maken? Rauwe rijst in koffiemolen (staat online). Wie weet dat?
Martine op 25-1-2018 - 17:24
Hoi Leonie, in principe kan dat ja, maar in de praktijk wordt rijstmeel wat je zelf maalt meestal niet zo fijn als het meel van de toko. De kaas krijgt met grover meel een minder stevige textuur.
Ineke op 12-2-2018 - 11:41
Als vegetariër die minder wil gaan kazen was ik echt heel benieuwd. Zeker na alle goede reacties. Helaas vind ik hem te melig smaken, mijn man vind er ook niet veel aan. Ik geef niet op: ik ga een ander recept uittesten van deze site. Er staat genoeg op, zeker ook iets bij wat wel in de smaak valt.
Martine op 12-2-2018 - 12:56
Hoi Ineke, tof dat je minder kaas wilt gaan eten! De meeste vegan kaasrecepten smaken niet echt naar kaas van dierenmelk, omdat die smaak heel moeilijk na te maken is, tenzij je zelf met notenpuree en echte kaasfermenten aan de slag gaat. Zelf heb ik eerst een poosje grotendeels zonder kaas of kaasvervangers gegeten. In die tijd at ik veel broodjes hummus, Indiase curries etc., waar geen kaas voor nodig is. Daarna ben ik meer gaan experimenteren met vegan kaas. Als je plantaardig gaat eten verandert je smaak en vergeet je een beetje hoe dierlijke producten smaken, zodat je er niet meer zo'n last van hebt dat het niet helemaal hetzelfde smaakt. Desalniettemin kan ik me goed voorstellen dat je nu toch graag een alternatief voor kaas wilt. Je zou mijn kruidenroomkaasrecept eens kunnen proberen. Dat valt bij veel mensen die nog wel kaas eten goed in de smaak: https://vegetus.nl/knoflook-kruidenroomkaas/
Jeffrey op 23-2-2018 - 10:26
Hoi, Helaas is mijn eerste probeersel niet heel smaakvol. Wel goed te schaven en smelt in de magnetron. Wellicht nog variëren met de ingrediënten? Momenteel vind ik het een beetje smaken naar één van de kazen van ekoplaza in combi met mosterd.
Martine op 26-2-2018 - 13:43
Hoi Jeffrey, leuk dat je dit recept hebt geprbeerd! Je kunt zeker zelf variëren met de smaakmakers. In de inleidende tekst geef ik daar wat tips voor. Je kunt onder andere proberen of je het lekker vindt om wat miso toe te voegen. Kruiden en specerijen maken de kaas ook lekkerder. En je kunt eventueel kaasaroma bestellen bij Meilleur du Chef (zie de link in het artikel).
Jeffrey op 27-2-2018 - 9:56
Hoi Martine, Bedankt voor je reactie. Op een tosti met pesto uiteindelijk wel te doen, maar koud niet lekker. Ik vind de structuur ook niet zo fijn, te meelderig. Ik hoopte op iets zachter romiger, maar dat wordt nog even experimenteren. Heb je toevallig ervaring met het maken van een stevige kaas op basis van cashewnoten? Groetjes
Martine op 27-2-2018 - 10:07
Ah ja, deze kaas is bedoeld als een soort belegen of oude Goudse kaas, die zijn niet zo romig. Stevige kaas op basis van cashewnoten kun je maken door de kaas te laten stollen met agar of carrageen. Zelf houd ik daar niet zo van, maar het is wel romiger, dus misschien dat jij dat wel lekker vindt. Zie bijvoorbeeld dit recept: https://ikbenirisniet.nl/2014/11/24/recept-vegan-kaasje/
Inge op 3-3-2018 - 17:36
Wat 'n makkelijk recept is dit toch, net weer opnieuw gemaakt. Erg handig als je begint met kaas maken, bedankt!
Debbie op 30-3-2018 - 10:03
Ik probeer nu van deze hoeveelheid ingrediënten twee kleine kaasjes te maken. Is dan de stoomtijd korter of blijft die gelijk? :)
Martine op 2-4-2018 - 11:11
Hoi Debbie, de stoomtijd is inderdaad ietsje korter met twee kleine kaasjes. Ik denk dat 35 minuten dan wel genoeg is.
Caroline op 1-7-2018 - 14:04
Hoi Martine, Kan ik i.p.v. de edelgist ook wat rejuvelac toevoegen? Als vervanger voor de kaasmaak? Hoor het graag. Caroline
Martine op 2-7-2018 - 9:12
Hoi Caroline, dat zal niet dezelfde smaak geven. Edelgist smaakt hartig, terwijl rejuvelac vooral zuur is. Je kunt de edelgist eventueel weglaten of vervangen door een beetje miso.
Merel op 6-10-2018 - 19:10
Hoi, ik heb deze kaas nu twee keer gemaakt en hoewel ik hem erg lekker vind, blijft hij bij mij iets te zacht (gaat net lastig uit het bakje en blijft dan niet helemaal mooi heel, met een mes wel te snijden maar echt niet te schaven). Kan ik hem nu het beste langer laten stomen, of iets minder vocht erin misschien? Ik heb hem precies 45 min gestoomd en daarna een hele nacht in de koelkast laten staan.
Martine op 7-10-2018 - 11:11
Hoi Merel, je zou inderdaad kunnen proberen of het helpt om de kaas wat langer te stomen. Iets minder vocht kan ook. En nog wat langer laten opstijven. Weet je zeker dat je het goede soort rijstmeel hebt? Rice flour van de toko werkt echt veel beter dan ander soorten.
Margriet op 6-12-2018 - 9:29
Goed gelukt maar.....ik krijg hem niet uit de kom; hoe doen jullie dat?
Martine op 6-12-2018 - 15:00
Hoi Margriet, als je de kaas eerst met een mesje losmaakt rond de randjes, kun je hem daarna met een stevig broodmes of vork zo uit de vorm wippen. Doe dit als de kaas goed opgesteven is, dan gaat het makkelijker en blijft de kaas mooi heel.
Guido op 7-12-2018 - 12:41
Hoi, zou ik de kaas wat minder vet kunnen maken?
Martine op 7-12-2018 - 13:38
Hoi Guido, ik denk dat je de hoeveelheid olie wel kunt halveren. Misschien heb je dan iets meer water nodig, maar dat weet ik niet zeker. De textuur zal uiteraard ook niet helemaal hetzelfde zijn als je minder olie gebruikt.
Gert op 11-2-2019 - 10:37
Gisteren gemaakt en vandaag geproefd. Ben erg tevreden! Op aanraden van een vriendin er wel twee keer zoveel edelgist in gedaan en iets meer zout. Verder was ik uitgeschoten met de mosterd, dus smaakt het nu naar mosterdkaas... Maar, is zeker voor herhaling vatbaar!
Martine op 13-2-2019 - 13:28
Leuk om te horen Gert!
Merel op 14-4-2019 - 17:10
hoi Martine, Mag ik dit recept delen op een (engelstalige) facebookgroep?? Zo ja wil je dan gemeld worden als bron?? Groetjes Merel
Martine op 15-4-2019 - 12:41
Hoi Merel, op deze site staat een Engelstalige versie van het recept. Die mag je zeker delen! https://lowcarb-vegan.net/vegan-steamed-rice-cheese/
Anne op 15-4-2019 - 8:48
Hoi Martine! Ik heb thuis rijstmeel staan van de Holland and Barrett. Maar zie dat dit van bruine rijst is. (Meel ziet er wel wit uit) Weet/denk je dat dit ook werkt of moet het echt witte rijstmeel zijn? En ik heb geen verstand van azijn, maar is natuurazijn hetzelfde als witte azijn? Groetjes!
Martine op 15-4-2019 - 12:44
Hoi Anne, mijn ervaring met bruin rijstmeel meestal niet fijn genoeg gemalen is om er goede kaas van te maken. De kaas blijft dan een beetje zacht en stijft niet goed op. Bruin rijstmeel geeft ook een wat andere smaak. Voor het beste resultaat kun je echt beter het super fijn gemalen witte rijstmeel van een Aziatische toko gebruiken. Je kunt zowel witte azijn als natuurazijn gebruiken voor dit recept. Natuurazijn is meestal een beetje bruin van kleur, maar dat maakt hier niet uit.
Marloes op 23-4-2019 - 14:59
Hoi Martine, wat heeft dit recept ons paasontbijt extra smakelijk gemaakt. Het is een heel gemakkelijk te maken recept met oneindig veel variatiemogelijkheden. Wij hebben het nu gemaakt met een halve theelepel fenegriekpoeder en een hele theelepel miso. Wij vinden het heerlijk.
Martine op 24-4-2019 - 11:25
Super Marloes! Jouw variatie lijkt me heel lekker. Probeer het ook eens met hele fenegriekzaadjes.
Laura op 26-4-2019 - 12:52
Hoi Martine, kan ik met de rijstkaas Kaasvingers maken?
Martine op 26-4-2019 - 13:36
Hoi Laura, deze rijstkaas smelt niet super goed, maar als je het heel fijn raspt kun je het denk ik wel verwerken in kaasvingers ja.
Caro op 2-9-2019 - 17:04
Als ik het recept wil halveren voor een kleiner kaasje, welke stoomtijd kan ik dan het beste aanhouden?
Martine op 2-9-2019 - 17:08
Hoi Caro, een half uur stomen is dan waarschijnlijk wel genoeg. Test even of de kaas goed stevig is door er met een lepel op te drukken. Je kunt beter iets te lang stomen dan te kort. Succes!
Paula op 24-9-2019 - 22:23
Ik heb er denk ik teveel edelgist in gedaan. Omdat ik van veel mensen hoorde dat het dan lekkerder is. Maar waarschijnlijk als ik het rasp voor over de pasta oid smaakt het wel. Om zo te eten heeft het een heel nare en sterke nasmaak waar ik misselijk van word.
Paula op 25-9-2019 - 9:37
Hoe voorkom ik trouwens dat het in het midden droog en korrelig wordt?
Martine op 27-9-2019 - 10:55
Hoi Paula, als het kaasje te droog is, zou ik volgende keer iets meer water toevoegen. De nasmaak zou ook kunnen komen van de azijn. Kijk eens of het je beter smaakt als je de azijn vervangt door extra citroensap.
Barbara op 23-10-2019 - 13:58
Ik heb deze rijstkaas afgelopen weekend gemaakt. Lekker!!! Tip: snijd wat blokjes en doe deze in een bakje met: goede olijfolie, verse rozemarijn en gedroogde chilipepers of -vlokken. Paar dagen laten marineren en dan smullen bij de borrel.
Martine op 23-10-2019 - 14:19
Klinkt goed Barbara! Dankjewel voor het delen.
Harriet op 1-11-2019 - 0:20
Hoi Martine, Ik heb deze kaas nu 2 x gemaakt en beide keren was de smaak heel goed maar de structuur niet en nu probeer ik te achterhalen waar dat aan ligt. Beide keren heb een derde deel van de rijstmeel vervangen door tapiocha starch omdat ik had begrepen dat de kaas dan beter smelt en het iets minder "melig" smaakt. Ik heb de juiste meel gebruikt. De eerste keer kreeg ik de kaas niet uit de vorm. Ik moest enorm aan de randen porren met een mes en aan de zijkanten was hij nog behoorlijk zacht. (had 12 uur afgekoeld in koelkast. De tweede keer dacht ik dit te voorkomen door iets minder water te gebruiken (150 ml) en iets langer te stomen (een uur). Ook nu kreeg ik hem niet goed uit de vorm en was hij aan aan de randen en onderkant nog heel erg nat. dit is later ook niet meer goed gestold. Ook zag ik kleine klontjes kokokolie in de bodem zitten. Heb jij een idee wat ik verkeerd doe? misschien toch geen tapiocha erin doen? Alvast bedankt!
Martine op 4-11-2019 - 22:19
Hoi Harriet, dat is gek. Het zou wel moeten werken met tapioca. Het klinkt alsof je kaasjes niet helemaal goed gaar worden. Heb je een deksel op de pan tijdens het stomen? En let je op dat het water de gehele stoomtijd goed kookt? De klontjes kokosolie kunnen ontstaan als het beslag niet lang/goed genoeg geblend is voor je het gaat stomen. Probeer om te beginnen nog eens het originele recept, zodat je echt kunt uitsluiten dat het aan de tapioca ligt. Succes!
Will de Heer op 19-12-2019 - 14:14
Een super recept! Heb ook die van Arti Farty gemaakt met agar agar, die heb ik weggegooid, niemand lustte die. Maak jouw kaas met grote regelmaat omdat jouw rijstkaas veel lekkerder is dan wat je in de winkel kunt kopen. Dank!
Martine op 22-12-2019 - 8:53
Super leuk om te horen Will! Geniet ervan.
Dorien op 29-1-2020 - 17:44
Echt super lekker deze rijstkaas! De eerste vegan kaas die ook mijn (vegan) man lust. Gisteren gemaakt en de helft is al op. Ik had er nu bieslook door gedaan en volgende keer maak ik hem met komijn. Een top recept!
Martine op 30-1-2020 - 11:32
Fijn dat het zo goed bevalt Dorien!
Amber Koenders op 11-2-2020 - 11:07
Na 1838737283 pogingen is het eindelijke echt gelukt! De smaak en textuur zijn zo goed. 🥰🥰🥰
Martine op 11-2-2020 - 13:17
Yay! Fijn dat het nu goed gelukt is Amber!
Ellen Harkema op 17-2-2020 - 10:42
Hoi Martine, heb je een alternatief voor kokosolie?
Martine op 18-2-2020 - 9:08
Hoi Ellen, dit recept heeft een verzadigde vet zoals kokosolie nodig om goed op te stijven. Alternatieven zijn een stevige margarine zoals Wajang, of vast plantaardig frituurvet.
Ellen Harkema op 28-2-2020 - 13:07
Ga toch maar kokosolie gebruiken dan! Dank je wel.
Saar op 3-3-2020 - 12:54
Hoi Martine, Wat een top recept! Mijn moeder en vriend zijn ook fan van deze kaas. Ik heb er de afgelopen paar keer een beetje extra mosterd doorheen gedaan. Een tip voor mensen die mosterdkaas lekker vinden. Ik zag een vraag voorbij komen in de reacties over volkoren rijstmeel. Ik kan na het geprobeerd te hebben zeggen dat het niet werkt. De structuur wordt wat korrelig (dat kan voor het namaken van 'oude kaas' wel gunstig zijn) en het wordt niet zo vast als wit rijstmeel wel doet. Het wordt zelfs een beetje klei-ig. Wel jammer, want de smaak deed me denken aan een 'oude kaas' die ik eens had besteld via Veggie4u. Ik had er namelijk miso in gedaan. Ik ga nog eens verder experimenteren. En ik zit momenteel vol ongeduld te wachten op mijn cashewbrie. Ook zo'n geniaal recept! Ben benieuwd!
Martine op 8-3-2020 - 20:01
Leuk om te horen Saar! Fijn dat de recepten zo goed bevallen. Volkoren rijstmeel werkt inderdaad minder goed voor deze kaas.
Sophie op 30-3-2020 - 22:12
Hoi, ik vroeg mij af wat ik kan toevoegen om de smaak van oude kaas te creëren? Ik las al miso pasta i.p.v. zout maar zijn er meer opties? En ik las ook dat de structuur korreliger word door invriezen, dat zou dus zeker gewenst zijn voor een "oude kaas sensatie". Meer tips? Bedankt!
Martine op 7-4-2020 - 18:02
Hoi Sophie, miso helpt inderdaad voor een meer gerijpte smaak. Ik zou het zout dan overigens niet weglaten, maar hooguit iets verminderen. Je kunt ook wat extra edelgist toevoegen, bijvoorbeeld 6 eetlepels.
Jennifer op 13-4-2020 - 7:16
Hoi Martine, Is de maatvoering voor dit recept met Nederlandse theelepels of gebruik je de Amerikaanse? Want die zijn een stukje groter. Ik kan niet wachten om het te proberen, de ingrediënten heb ik gekocht. Groetjes Jennifer
Martine op 15-4-2020 - 10:51
Hoi Jennifer, ik gebruik Amerikaanse theelepels. Veel plezier met uitproberen!
Ellen Harkema op 19-4-2020 - 13:15
Deze kaas gemaakt, vriendin genoot er gister al van. Ik ga straks proeven met mijn dochters. Stiekem gister al geproefd. Erg kazig!
carolien op 25-4-2020 - 12:48
Heerlijke kaas, had deze laatst gemaakt met miso erdoorheen maar vond het aan de harde/ droge kant. Hoort het zo? De smaak was super goed. Ik wil deze dit weekend weer maken maar ik heb geen edelgist in huis, als je met gewone gist maakt, hoeveel heb je daar dan voor nodig?
Martine op 24-8-2020 - 11:45
Leuk dat je deze gemaakt hebt Carolien! Deze kaas is inderdaad vrij droog/stevig. Als je wat meer vocht toevoegt aan het beslag of een deel van de kokosolie vervangt door vloeibare olie wordt hij zachter. Je hebt echt edelgist nodig voor dit recept. Gewone gist heeft een geheel andere smaak die niet lekker is in dit recept.
Eefje op 4-5-2020 - 10:37
Ik maak deze al een aantal jaren regelmatig! Heerlijk. Niet de vieze bijsmaak die eigenlijk alle kazen uit de winkel hebben. Ik heb overigens eindelijk kaasaroma's weten te bemachtigen (geitenkaas, cheddar, emmentaler en roquefort). Martine, weet je hoeveel je ervan toe moet voegen aan dit recept? Ik doe de kaas overigens ook gewoon op de pizza. Hij smelt niet, maar wordt wel wat zachter en smaakt goed.
Martine op 24-8-2020 - 13:59
Leuk om te horen Eefje! Ik gebruik ongeveer een halve tot een hele theelepel aroma per kaasje.
Ellen Harkema op 5-6-2020 - 17:18
Ben het nu aan het maken met komijn. Ben benieuwd.
Martine op 24-8-2020 - 14:52
Leuk Ellen!
Milou op 11-8-2020 - 13:01
2 dagen geleden ondanks de hitte golf mijn eerste kaasje gemaakt! Ik kon het niet laten, zo benieuwd en ik vind hem heerlijk! Ben echt enthousiast en heb nu al zin om verschillende smaken uit te proberen. Wat mij gelijk de volgende vraag doet stellen: de kaas van Simply veganistische gourmet-plakjes (In het Duits: Simply V Genießerscheiben „würzig”) vind ik heerlijk en het lijkt mij te gek dicht bij die smaak te komen. Heeft iemand hoe die te benaderen?
Martine op 24-8-2020 - 17:51
Hoi Milou, Simply V gebruikt inderdaad een heel goed aroma dat voor zover ik weet niet voor consumenten te koop is. Je zou wel de kaasaroma's van Meilleur du Chef eens kunnen proberen. De emmentaler, chevre en cheddar varianten daarvan vind ik ook erg lekker.
femke op 24-8-2020 - 16:21
hoi Martine, kan het ook met bruin rijstmeel van de Holland en Barrett?
Marjolein op 27-9-2020 - 10:55
Vraagje: hoe laat je de kaas het beste rijpen in de koelkast? Afgedekt of niet? En daarna qua bewaren? Bedankt!!
Gino op 10-10-2020 - 17:40
Zou je het beslag ook kunnen opwarmen 'au bain marie'???
Titus op 11-10-2020 - 14:19
Ik heb het zojuist klaar dit recept. Ziet er goed en naar verwachting uit. Nu maar even twee dagen laten staan. Ik laat het jullie weten!
Truus R op 15-12-2020 - 13:24
Ook prima voor diabetici, deze basiskaas met geprakte erwtjes enof snippers wortel neutraliseren de koolhydraten in de kaas
Truus R op 15-12-2020 - 13:26
Ik had geen milde mosterd, hoef nu geen mosterd meer over de kaas te smeren :) prima recept en gedeeld met mijn vriendinnen
Esther op 4-1-2021 - 7:48
Mogelijk dat er bij mij iets niet goed is gegaan, maar ik vind het er nog niet echt naar kaas uit zien en het was moeilijk uit de vorm te krijgen. Zelfs na meer dan 12 uur opstijven in de koelkast. Ik laat het nog maar even in de koelkast staan...... Het was ook nog niet echt hard, waardoor ik de structuur ook nog niet geweldig vind. Nog even afwachten dus.....
Suzanne op 17-1-2021 - 14:01
Ik maak 'm nu voor de derde keer, deze is favoriet hier in huis! Makkelijk om te maken en goed in plakjes te schaven. Ik doe er een beetje misopasta in voor een lekkere kazige smaak. We vinden 'm qua smaak vergelijkbaar met plakjes veganistische kaas die je in de winkel kunt kopen. Vandaag met een beetje uipoeder erbij, benieuwd wat dat met de smaak doet.
Evi op 29-3-2021 - 18:54
Ik heb deze kaas net voor het eerst geproefd en hij is zo lekker! Ik heb 'm gemaakt met komijn erin, dat was vroeger mijn lievelingskaas en de enige kaas die ik echt heb gemist. Binnenkort meer mee experimenteren!
Bo-Ann op 8-9-2021 - 11:27
Hoi Martine, Ik heb cheddar aroma gekocht (de Franse bij Veggiedeli).hoeveel moet ik daarvan toevoegen voor een fatsoenlijke cheddar? En moet ik dan andere ingrediënten weglaten? En hoe denk je dat ie smelt op een burger?
Martine op 16-9-2021 - 6:49
Hi Bo-Ann, een theelepel aroma is genoeg. Niks weglaten :) Deze kaas smelt helaas niet. Je kunt eventueel 1/3 van het rijstmeel vervangen door tapiocameel, dan smelt het ietsje beter. Succes!
Martijn op 11-1-2022 - 20:14
Heb deze kaas gisteren gemaakt volgens recept met als enige aanpassing de dubbele hoeveelheid edelgist. Uitstekend kaasje geworden, beter dan m'n projectjes met gefermenteerde vegan kaas. Dank voor dit fijne en makkelijke recept met eenvoudige variatie mogelijkheden, ik ga de komende tijd lekker experimenteren :D
Katinka op 13-5-2022 - 12:50
Gister gemaakt maar dan alles door de helft. Goed gelukt wel na 1 nacht nog een beetje zacht maar ik vind de smaak heel fijn ik heb er nog Italiaanse kruiden doorheen gedaan. Ik ga dit recept zeker vaker maken Ik had ook al een keertje zoete aardappel Casew notenkaas gemaakt maar die bleef zacht. Dat werd een soort van heksenkaas
Carola op 3-10-2022 - 17:09
Heel erg bedankt voor dit recept. Ik heb de kokosolie vervangen door 60 gram geweekte cashew+1 eetlepel rijstkiemolie. En lekker! Met miso lijkt ie op belegen kaas. Met sambalbadjak op pittige kaas. En met half miso en komijnzaad. Hmmm komijnekaas. Super ! Ik heb hem overigens voor 20 min in instantpot gestoomd. Gaat ook uitstekend.
suzanne op 15-11-2023 - 12:34
Zou ik het kaasje ook in de instantpot kunnen laten stomen? Zo ja hoelang?
Ellen Harkema op 4-1-2024 - 20:03
Vandaag met komijn, mosterdzaad en eentje met sambal gemaakt. Staan nu in de koelkast! Superrecept!
Lisette op 27-1-2024 - 19:01
Wat leuk, dit ga ik proberen! Kan je de rijstmeel ook gewoon zelf maken? (Rijst fijnmalen).
doris op 18-12-2024 - 13:18
ik heb het recept gemaakt en geiten kaas gebruikt, niet aan te raden meteen weg gooien

Schrijf een reactie