Vegan kaassoufflé
Kenmerken: | Lekker voor kinderen, Snel klaar, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 10 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 4 soufflés |
Ik ben in de ban van de vegan kaassoufflés! Dit is geen uitvinding van mij. Verschillende slimmeriken maken al langer hun eigen vegan kaassoufflés, en je kunt ze ook kant-en-klaar kopen bij de Vegetarisch Snackbar in Den Haag. Nu heb ik het eindelijk ook eens geprobeerd, en ik ben er meteen helemaal aan verslingerd.
Ze zijn verrassend makkelijk om te maken en ze zijn echt super lekker! Je kunt grote soufflés maken voor bij de maaltijd, maar als je het bladerdeeg in kleinere rechthoekjes snijdt, krijg je mini-soufflés, de ideale party-snack.
Dankzij mijn nieuwe camera met fancy macro lens kan ik je die gooey, stretchy gesmolten kaas en knapperige deegrandjes extra goed laten zien. Ik krijg er nog steeds watertanden van. Ik smeer graag een likje mosterd op de kaas om de smaak wat pittiger te maken (werkt ook voor tosti's!). Er zijn ook recepten die wat vegan roomkaas toevoegen voor meer smaak.
Ingrediënten
- 4 plakjes bladerdeeg (bijvoorbeeld Koopmans Original), ontdooid
- 4 plakjes vegan kaas (zoals Violife of Wilmersburger), doormidden gesneden
- 2 theelepels Franse mosterd (of vegan roomkaas)
- 1/2 kop water
- 4 eetlepels maizena
- een bordje paneermeel
- olie om in te frituren
Bereiding
Leg de plakjes bladerdeeg op een schoon werkoppervlak. Leg op de ene helft van ieder plakje een half plakje Wilmersburgerkaas. Zorg dat je aan de randjes genoeg ruimte over laat om straks het bladerdeegflapje dicht te kunnen maken. Smeer op elk stukje kaas een lik mosterd en leg de tweede helft van het plakje er bovenop. Vouw de bladerdeegflapjes dicht en druk de randen aan met een vork, zodat je een mooi patroontje krijgt.
Verhit alvast de olie in je koekenpan of frituurpan tot 180 graden. Ik bak de soufflés in een gewone koekenpan met ongeveer 1 cm olie. Je kunt de ze eventueel ook in de oven bakken (zie de instructies onderaan).
Meng in een kom het water en de maizena (de maizena is eerst stijf en lost langzaam op). Zet ook het paneermeel klaar. Doop een dichtgevouwen bladerdeegflapje in het maizena-papje en haal het dan door het paneermeel. Het is handig om hierbij één hand voor het natte mengsel te gebruiken en de andere hand droog te houden, zodat je niet je vingers paneert. Haal het gepaneerde flapje nog een keer door de maizena en daarna nogmaals door het paneermeel zodat je een mooie dikke korst krijgt. Herhaal deze stappen met de overige flapjes.
Test de hete olie met een kruimeltje paneermeel. Als het kruimeltje meteen zachtjes gaat bruisen is het heet genoeg. Leg de gepaneerde soufflés voorzichtig in de olie en bak ze in enkele minuten goudbruin. Als je ze in ondiepe laag olie bakt, draai ze dan halverwege om, zodat ook de andere kant gaar kan worden. Houd de soufflés goed in de gaten, zodat ze niet te donker worden. Haal ze uit de olie en laat ze even uitlekken op een paar laagjes keukenpapier.
Als je de soufflés in de oven wilt bakken, meng dan twee eetlepels olie door het paneermeel voor je gaat paneren óf spray na het paneren wat olie op de soufflés met een flesje bakspray. Prik gaatjes in de soufflés zodat ze niet te veel opzwellen en openbarsten. Verwarm de oven op 220 graden en bak de soufflés ongeveer 15 minuten. Je kunt de gepaneerde soufflés ook invriezen en later bakken.
21 Reacties
Schrijf een reactie