Tofu scramble

11 December 2013 onder Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 15 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 3-4 personen
Tofu scramble, vegan

Oeps, het is al weer drie weken geleden dat ik voor het laatst een nieuw recept heb gepost! Het is hier behoorlijk druk met werk, familie en van alles en nog wat, dus ik kom steeds niet aan recepten schrijven toe. Bovendien is het 's avonds te donker om gerechten te fotograferen en één van de lampjes van mijn foto-opstelling is stukgevallen...

Maar goed, ik bedacht ineens dat er nog geen recept voor tofu scramble op Vegetus staat. Dat kon natuurlijk niet zo blijven. Wat is nou een vegan blog zonder tofu scramble? David en ik eten het niet super vaak, maar het is wel een enorm handig recept om in je repertoire te hebben. Simpel, snel, goedkoop en vullend!

Je kunt het eten als ontbijt, lunch en zelfs bij het avondeten. Serveer het los, eventueel met een salade erbij, of doe het in een wrap of pitabroodje met een lekkere dot ketchup en/of hete chili saus.

Dit is een basisrecept waar je zelf lekker mee kunt variëren. Bijna alle soorten groente smaken hier goed bij, dus gebruik gewoon wat je in huis hebt. Snijd alles in kleine blokjes, dan is het snel gaar. De scramble blijft in de koelkast een paar dagen goed, dus je kunt het ook van te voren maken.

Ingrediënten

  • 400 gram tofu
  • 1 kleine rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook (optioneel)
  • 8 zwarte olijven, in kleine stukjes
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kerrie
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel zout (gebruik kala namak voor 'echte' eiersmaak)
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 2 eetlepels edelgist vlokken
  • 3 eetlepels water

Bereiding

Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de tofu een minuut of 6-7 op hoog vuur tot hij goudbruin begint te kleuren. Doe de groente en knoflook erbij en bak die 5 nog minuten mee.

Draai het vuur omlaag en voeg kruiden, zout, edelgist en water toe. Schep alles goed om zodat de kruiden gemengd raken met de tofu. Warm nog even door en haal dan de pan van het vuur.

6 Reacties

Sandra op 11-12-2013 - 16:27
Ah dat zocht ik inderdaad nog, een tofu scramble recept! Ik had er een aantal op andere websites gevonden maar die vond ik een tikkeltje ingewikkeld (ik houd nu eenmaal van makkelijk en snel). Ik zet je recept gelijk op mijn lijstje voor zondag, lekker!
Martine op 13-12-2013 - 12:45
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Sandra. :-)
Mindy op 22-12-2013 - 23:46
I make tofu scramble every so often too, and really enjoy it.
Gerben op 15-7-2015 - 20:49
Eindelijk dit recept eens geprobeerd! En het smaakt erg lekker! Ik had de Kala Namak al een tijdje in huis, dus zocht echt naar een moment om dat eens te proberen. Een vriendin vond het heel vies, maar ik vermoed nu dat ze gewoon te veel heeft gebruikt. Ik vind het erg lekker en het ruikt en smaakt best naar ei! Dit ga ik vaker maken! :)
Martine op 27-7-2015 - 11:13
Fijn dat het goed gelukt is Gerben!
Wilma op 12-9-2022 - 19:35
Zo juist klaar gemaakt voor bij de rijst noodles. Was erg lekker fijn dat je deze deelde.

Schrijf een reactie