Supersnelle Mexicaanse taco’s
Kenmerken: | Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 15 minuten, totaal 20 minuten |
Voor: | 2 personen |
Deze taco's zijn zo snel klaar, dat ik ze regelmatig voor de lunch maak! Dit keer gebruikte ik authentieke Mexicaanse tortilla's van blauwe maïs, maar met gewone gele tacoschelpen of zacht tortilla's van tarwemeel kan het natuurlijk ook.
Albert Heijn verkoopt kleine tortilla's van het merk La Morena die volledig van maïsmeel gemaakt zijn. Ik heb dit soort tortillas voor het eerst gegeten in de VS, en sinds dien hoopte ik vurig dat ze ook in Nederland makkelijk verkrijgbaar zouden worden! Direct uit het pakje ruiken ze een beetje apart, maar als je ze roostert in een droge hete pan worden ze super lekker. De blauwe variant bevat geen kleurstof maar is van nature prachtig blauw, zoals je op de foto kan zien.
Deze tortilla's worden gemaakt van zogenaamde 'genixtamaliseerde' maïs. Nixtamalisatie is een traditionele techniek om maïs voedzamer en makkelijker verteerbaar te maken. De maïs krijgt er bovendien een hele lekkere en bijzondere smaak van, een beetje umami-achtig. Heel anders dan gewoon maïsmeel.
De maïs wordt geweekt in een alkalische oplossing, meestal water met gebluste kalk. De kalk gaat dan een reactie aan met de koolhydraten en eiwitten in de maïs. De voedingsstoffen uit de maïs worden hierdoor beter opneembaar, er komt extra calcium in de maïs, eventuele toxines uit schimmels worden afgebroken én de maïs kan makkelijker tot een deeg worden gevormd. Een heel nuttig proces dus!
De genixtamaliseerde maïs wordt vervolgens tot een deeg of meel gemalen, masa harina. Hiervan worden maïstortilla's gemaakt, maar ook andere Zuid-Amerikaanse specialiteiten zoals tamales en pupusas. Masa harina is moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Ik koop het soms bij Tjin's toko in Amsterdam. Als deze heerlijke gerechten wat meer bekend worden in Nederland, wordt ook dit speciale meel hopelijk wat makkelijker te vinden. Masa harina is normaal gesproken glutenvrij, dus het het is ook handig voor mensen met gluten-intolerantie.
Ingrediënten
- 6-8 maïstortilla's of kleine tarwetortilla's
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 rode of groene paprika, in blokjes
- 2 tomaten, in blokjes
- 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook)
- 1/2 theelepel komijn
- 1/4 theelepel oregano
- 1 blik (1 1/2 kop) zwarte bonen, ogenbonen, linzen of kidneybonen
- 1 eetlepel limoensap (mag uit een flesje)
- zout naar smaak
- 1 avocado, in blokjes (optioneel)
- 50-100 gram vegan fetakaas, in kleine blokjes (optioneel)
- 2 eetlepels fijngehakt vers korianderblad (optioneel)
Bereiding
Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en paprika tot de ui glazig is. Doe de tomaten en kruiden erbij en bak die even mee. Voeg tot slot ook de bonen en het limoensap toe en breng het mengsel op smaak met zout. Laat nog even doorwarmen.
Verwarm een droge koekenpan op hoog vuur tot hij goed heet is. Leg twee of drie maïstortilla's in de pan en bak ze kort, tot je kleine luchtbelletjes ziet verschijnen. Draai ze om en bak ook de andere kant kort. Leg de tortilla's dubbelgevouwen (zoals taco's) op een bord en dek ze af met een theedoek, zodat ze mooi zacht blijven. Bak de rest van de tortilla's op dezelfde manier.
Vul de gevouwen tortilla's met het groente-bonenmengsel en doe er eventueel nog wat avocado, vegan kaas en/of verse koriander op.
Schrijf een reactie