Maak zelf vegetarische ‘kippenbouillon’
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Vleesvervanger, Zonder soja |
---|---|
Voor: | Maakt iets meer dan een kop poeder, 30 koppen bouillon |
Op zoek naar een vegetarisch alternatief voor kippenbouillon? Op Amerikaanse websites zijn mensen behoorlijk enthousiast over veganistische kippenbouillon op basis van edelgistvlokken en kruiden. Het recept hieronder is een aanpassing van een recept van Bryanna Clark Grogan.
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit wel eens kip of kippenbouillon gegeten heb, dus ik kan de waarde van het recept niet zo goed beoordelen. Het is in ieder geval wel een lekkere bouillon, en omdat je het zelf samenstelt kun je de smaak aanpassen aan je eigen voorkeur. Je kunt dit recept gebruiken als basis voor soep, stoofpotten of voor het op smaak brengen van vleesvervangers zoals seitan. Als er kip-liefhebbers zijn die dit willen proberen hoor ik graag of het lekker en/of kip-achtig is.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 1/3 kop edelgistvlokken
- 3 eetlepels uienpoeder
- 2 1/2 theelepel knoflookpoeder (optioneel)
- 6 theelepels zout
- 1 eetlepel rijst- of sojaproteïnepoeder (optioneel, voor extra voedingswaarde)
- 1 eetlepel suiker (of zoetmiddel in poedervorm)
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel salie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel kerriepoeder
Bereiding
Doe de ingrediënten in de blender en maal tot poeder. Bewaar het poeder in een goed afgesloten pot. Gebruik 2 theelepels bouillon per kop heet water.
Je kunt met dit poeder snel een romige soep maken, door de 2 theelepels bouillonpoeder te mengen met 3 theelepels kikkererwtenmeel. Maak het droge mengsel aan met een scheut koud water en roer tot er geen klontjes meer inzitten. Voeg dan al roerend een kop kokend water toe. Verwarm de soep nog even in een pannetje of in de magnetron zodat hij wat dikker wordt en het kikkererwtenmeel goed gaar kan worden.
9 Reacties
Schrijf een reactie