Linzenstoofpotje op z’n Limburgs
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Vleesvervanger, Wintergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 4-6 personen minuten, totaal 70 minuten |
Op Vegatopia zag ik pas een recept voor Limburgs 'zoervleisj' (zuurvlees) met linzen, 'zoerlinzen' dus eigenlijk. Dat leek me reuze spannend om te maken, en het was inderdaad super lekker. Ik kon het niet laten om er een beetje mijn eigen draai aan te geven, dus bij deze mijn versie van het recept. Met wat extra groente erin is het nu meer een complete maaltijd. Je kunt er eventueel nog frietjes, gekookte aardappel of brood bij serveren.
Ik vind dit echt een ultiem wintergerecht. Lekker kruidig, hartig, verwarmend. De combinatie van ontbijtkoek met een flinke scheut azijn maakt er een heerlijk smeuïge zoet-zure stoofpot van. Het wordt alleen maar lekkerder als je het een dag van tevoren maakt en dan opwarmt, dus het is ook een handig recept voor als je gasten krijgt. Misschien dat ik het zelfs met de kerstdagen wel voor mijn ouders ga maken. Als hoofdgerecht met wat friet of aardappels is dit genoeg voor drie-vier personen. Als je het als bijgerechtje serveert heb je ruimschoots genoeg voor zes.
Ik deed er dit keer koolraap en wortel doorheen, maar je kunt hier ook prima andere wintergroentes in verwerken, zoals pastinaak en knolselderij. Het is vast ook heel lekker om een deel van het water te vervangen door bier, of om er een scheutje witte of rode wijn door te doen.
Ingrediënten
- 2 grote of 3 kleinere uien (250 gram), grof gesnipperd
- 3 eetlepels olie of vloeibare margarine
- 750 ml water
- 200 gram droge bruine linzen
- 200 gram koolraap, in blokjes
- 100 gram wortel, in stukjes
- 100 gram naturel ontbijtkoek of kruidkoek, in stukjes
- 2 laurierblaadjes
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 1 mespunt gemalen kruidnagel (of 1 hele kruidnagel)
- 1/2 tl zout
- 2 eetlepels sojasaus
- 60 ml azijn
Bereiding
Doe de uien met de olie in een diepe pan met een dikke bodem en bak ze op middelhoog vuur een minuut of 10, tot ze mooi bruin en gekaramelliseerd zijn.
Doe alle overige ingrediënten behalve de azijn erbij (water, de linzen, koolraap, wortel, ontbijtkoek, specerijen, zout en sojasaus) en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de stoofpot met de deksel op de pan 45 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen en groente gaar zijn. Roer af en toe even door, zodat de de bodem niet aanbrandt.
Doe in de laatste 10 minuten de azijn erbij en laat die nog even meekoken. (Ik voeg deze pas op het laatst toe, omdat het zuur er anders voor zorgt dat de linzen hard blijven)
Je kunt de stoofpot meteen serveren, maar hij is lekkerder als je hem een paar uur tot een hele dag laat staan. Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes en de kruidnagel, als je die gebruikt.
14 Reacties
Schrijf een reactie