Linzensalade met hummus, olijven en za’atar
Kenmerken: | Eiwitrijk, Glutenvrij, Peulvruchten, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten |
Voor: | 1 persoon |
In deze salade zitten maar liefst drie van mijn lievelings-ingrediënten: linzen, olijven én hummus. Hummus is niet alleen fijn op brood, maar het werkt ook prima als een romige saladedressing! De salade is zo al heel lekker, maar voor een totale Midden-Oosterse smaakexplosie kun je er nog wat za'atar kruiden over strooien.
Za'atar heeft een heel bijzondere fris zure hartige smaak. Het werkt goed als topping voor hummus, salades, soepen en sandwiches. Ik maak mijn eigen za'atar met een receptje uit het prachtige boekje Salad Samurai, waar ik tot mijn schaamte verder nog steeds niks uit gemaakt heb.
Linzensalade
Ingrediënten
- 1 1/2 kop gekookte groene of bruine linzen
- 2 à 3 eetlepels hummus
- 10 zwarte olijven, gehalveerd of in ringetjes
- 2 handjes sla of spinazie, of 1 geraspte wortel
- 1 theelepel za'atar kruiden (optioneel)
Bereiding
Doe de linzen en hummus in een kom en meng ze een beetje door elkaar. Doe de olijven en sla erbij en hussel snel even om. Als je de salade mee wilt nemen voor de lunch, wacht je met husselen tot vlak voor je gaat eten. Strooi tot slot eventueel een beetje za'atar over de salade.
Za'atar
Za'atar krijgt zijn bijzondere smaak van de sumak/zuurkruid, de fijngemalen pittig zure bessen van de sumakstruik. Je kunt deze specerij onder andere kopen bij Turkse en Midden-Oosterse winkeltjes.
Ingrediënten
- 1 eetlepel sumak
- 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1/4 theelepel zout, of naar smaak
Bereiding
Meng alle ingrediënten en doe ze in een luchtdicht potje of bakje. Proef of er genoeg zout in zit voor jouw smaak. Het mengsel blijf meerdere maanden goed.
4 Reacties
Schrijf een reactie