Lekker fruitig ijs zonder melk of suiker
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Suikervrij, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 5 minuten |
Voor: | Elk recept maakt genoeg ijs 2 à 3 personen |
Het ijs op de foto is gemaakt van frambozen, sojamelk en een beetje zoetmiddel, zonder toegevoegde suikers. Het recept is klaar in... minder dan één minuut! Met een krachtige blender zoals onze vitamix kun je in een paar seconden bevroren fruit pureren tot een lekker bakje ijs. Heel gezond en super makkelijk.
Als je geen superblender hebt kunt je dit ijs ook maken in een 'gewone' foodprocessor. Het duurt dan wel langer voor het bevroren fruit gepureerd is, waardoor het ijs zachter of zelfs een beetje vloeibaar zal zijn. In dat geval kun je het nog even in de vriezer zetten, zodat het wat steviger wordt. Je kunt er ook voor kiezen om het fruit onbevroren te pureren en de puree vervolgens in ijslollie vormpjes in te vriezen voor lekker fruitige suikervrije ijslollies.
Je kunt natuurlijk zelf fruit invriezen (bijvoorbeeld lekker goedkoop van de markt), maar als je NU ijs wilt en geen bevroren fruit hebt liggen, kun je ook bij de supermarkt een pakje fruit uit de vriezer halen. Veel supermarkten hebben tegenwoordig redelijk voordelige doosjes fruit waar precies 250 gram in zit.
Behalve fruitijsjes kun je natuurlijk ook ijs in andere smaken maken. Onderaan de pagina staat bijvoorbeeld een recept voor romige ijskoffie. Net zo lekker als een echte Frappucino, maar veel goedkoper en helemaal suikervrij. Als ik nog meer smaakjes ijs ontdek zal ik ze aan deze post toevoegen.
Frambozen ijs
Dit is het mooie paars-roze ijs op de foto.
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 250 gram bevroren frambozen
- 1/2 kop plantaardige melk
- 1/2 theelepel vloeibaar zoetmiddel (of naar smaak)
Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.
Bananen softijs
Bananen zijn relatief makkelijk tot ijs te pureren, ook als je geen vitamix hebt. De structuur van het bananenijs is verrassend romig en heeft wel wat weg van softijs.
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2-3 bananen, in schijfjes ingevroren
- 4 eetlepels sojamelk of sojayoghurt
- 1/4 theelepel vloeibaar zoetmiddel (optioneel)
Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.
Aardbeien yoghurtijs
Door de yoghurt krijgt het ijs een lekker frisse smaak. Yoghurt is vooral lekker in combinatie met fruit dat van zichzelf heel zoet is.
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 250 g bevroren aardbeien
- 1/2 kop sojayoghurt
- 1/2 theelepel vloeibaar zoetmiddel (of naar smaak)
Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.
Peren yoghurtijs
Nog een variatie van yoghurtijs, maar nu met fruit dat ook in het najaar goed verkrijgbaar is.
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 grote peren in blokjes ingevroren
- 1/2 kop sojayoghurt
- 1/2 theelepel vloeibaar zoetmiddel (of naar smaak)
Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.
Romig mango ijs
De notenpasta maakt dit ijs extra romig, maar je kunt het ook weglaten en vervangen door wat extra melk.
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 250 gram mango
- 1/3 kop plantaardige melk/water
- 1 1/2 eetlepel amandelpasta (optioneel, voor extra romig ijs)
- 1/2 theelepel vloeibaar zoetmiddel (of naar smaak)
Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.
Cappuccino ijskoffie
Deze ijskoffie doet qua smaak niet onder voor een Frappuccino, maar is veel gezonder!
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 kop water en 1/2 kop plantaardige melk
- 4 theelepels instantkoffie
- 1 kop plantaardige melk
- 1 theelepel zoetmiddel
- eventueel 2 eetlepels cacaopoeder
Meng in een kom de 1/2 kop water en de 1/2 kop plantaardige melk met de instantkoffie tot die opgelost is. Verdeel het mengsel over een ijsblokjes vorm en zet die minstens een nacht in de vriezer tot het koffiemengsel bevroren is.
Doe de koffie ijsblokjes met de overige ingrediënten in je blender of foodprocessor en pureer in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot de ijsblokjes in slurry veranderd zijn. Duw indien nodig de ijsblokjes af en toe richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.
27 Reacties
Hoi Pauline,
Leuk dat je een recept van ons hebt geprobeerd! Deze blog is absoluut nog actief. Kijk maar op de home-page, vandaag nog een nieuw recept gepost.
Als je ijs maakt zonder ijsmachine is het heel lastig om een romige textuur te krijgen. De recepten hierboven zijn echt bedoelt om 'instant' ijs te maken van bevroren fruit met een krachtige blender of foodprocessor. Als je zoals jij ontdooid fruit pureert en invriest krijg je inderdaad geen schepbaar ijs, maar eerder een soort harde waterijsjes. Je zou nog kunnen proberen om ijs te maken op basis van kokosmelk. Dat is lekker vettig en wordt dus niet zo snel hard.
Als je echt smeuïg schepijs wilt, kun je dus kiezen: een ijsmachine aanschaffen of je foodprocessor op de proef stellen met bevroren ingrediënten. Als je foodprocessor niet zo sterk is kun je eventueel proberen om het fruit een klein beetje te laten ontdooien voor je het verwerkt. Je krijgt dan eerder een soort slush dan schepijs, maar het is toch nog best lekker.
Zelfgemaakt ijs is sowieso het lekkerst als je het meteen opeet nadat je het hebt gemaakt. Zodra je het invriest wordt het harder en komen er ijskristallen in. Het is dan aan te raden het even buiten de vriezer te laten staan zodat het weer een beetje ontdooit en zachter wordt.
Succes met ijsmaken! Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag.
Schrijf een reactie