Kruidige linzen-bonensoep met boerenkool
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 4 personen |
Deze soep herinnert me aan hoe ik over veganisme dacht voordat ik me er in had verdiept: een dieet van saaie peulvruchten en groente. Inmiddels weet ik wel beter, onze maaltijden zijn veel gevarieerder en spannender geworden sinds we vegan eten. Die 'saaie' peulvruchten en groente zijn de basis van de heerlijkste maaltijden. Deze eenvoudig soep is daar een goed voorbeeld van.
Deze soep heeft lekker veel contrasterende texturen: smeuïge ui en boerenkool, wat beet van de stukjes wortel en malse linzen en bonen. De verschillende specerijen geven de soep een fijne Midden-Oosterse licht zoete pittige smaak.
De soep smaakt niet alleen goed, maar zit ook boordevol belangrijke voedingstoffen zoals ijzer en calcium. Hij is bovendien heel budgetvriendelijk. Het hele recept kost ongeveer drie euro.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, gesnipperd
- 5 koppen water
- 3/4 kop droge ogenbonen (of 1 1/2 kop of 1 blik gekookte ogenbonen)
- 3/4 kop droge bruine of groene linzen
- 2 grote wortels, in blokjes
- 250 gram diepvriesboerenkool, ontdooit
- 2 theelepels komijn
- 1/2 theelepel gemberpoeder (optioneel)
- 1/4 theelepel kardemom (optioneel)
- 1/4 theelepel chilivlokken (optioneel)
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zout
- 1 à 2 eetlepels citroensap of azijn (optioneel)
Bereiding
Verhit de olie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de knoflook, water, linzen en bonen toe en breng het geheel aan de kook. Laat 20 minuten rustig koken.Doe dan ook de wortel, boerenkool, specerijen en zout in de pan en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat de soep nog 25 minuten zachtjes doorkoken tot de peulvruchten en groente gaar zijn. Voeg nu als laatste eventueel het citroensap toe.
Laat de soep liefst nog een kwartiertje afkoelen en op smaak komen voor je hem opdient. Serveer eventueel met brood en een lekker smeerseltje zoals hummus of baba ganoush.
1 Reacties
Schrijf een reactie