Groente kweken uit restjes
Kenmerken: | Budgetvriendelijk |
---|
Wist je dat je sommige soorten groente opnieuw kunt opkweken uit restjes die je overhoudt bij het koken? De selderijplant op de foto is gegroeid uit een stompje groenselderij uit onze groentetas. De stengels zijn een beetje taai en niet erg dik, maar af en toe kan ik er toch wat van oogsten. Ik heb al twee keer een stoofschotel gemaakt met stengels van deze plant.
Er nog veel meer groentes waarvan de restjes een nieuw leven kunnen krijgen in je tuin of op je balkon of vensterbank. Ik heb er nog niet zo veel ervaring mee, maar ik vind het wel een heel leuk concept. Hieronder geef ik een paar voorbeelden van groentes die je kunt kweken uit restjes, maar er zijn er nog veel meer. Zoek maar eens 'growing vegetables from scraps' op Google.
Selderij, paksoi, Chinese kool
Zorg dat je 3-4 cm van de onderkant van je stronk selderij of kool overhoudt bij het groente snijden. Zet dit stronkje met het wortel-uiteinde naar beneden in een kommetje op potje met een laagje water (let op dat het niet ondergedompeld raakt). Zet het potje op een lichte plaats en ververs af en toe het water. Na een week of twee heeft het stronkje waarschijnlijk nieuwe worteltjes gevormd en zijn er ook nieuwe blaadjes verschenen. Verplant het nu naar een bloempot met vochtige aarde zodat alleen de nieuwe blaadjes boven de grond uitsteken.
Zet de pot weer op een lichte plaats en geef regelmatig water. Als alles goed gaat kun je na een paar weken de eerste stengels/bladeren oogsten, of je kunt wachten tot de plant groot is, en hem dan in zijn geheel oogsten. Soms schiet het nieuwe plantje door en gaat bloeien. Geniet dan van de bloemetjes, want de bladeren zijn al snel niet lekker meer.
Prei en lente-ui
Zorg dat je 4-5 cm van de onderkant van de prei of lente-ui overhoudt bij het groente snijden. Zet de stronkjes rechtop met het wortel-uiteinde naar beneden in een glas of potje met 2-3 cm water. Zet het glas op een lichte plaats en ververs af en toe het water. Al snel begint de groente nieuwe wortels te vormen en groeit er een nieuwe groene stengel uit. Die stengel kun je nu oogsten en vervolgens kun je het wortel-eindje weer terug in het water zetten, zodat hij opnieuw kan gaan groeien. Als je plantjes veel wortels hebben ontwikkeld, kun je ze ook in aarde planten en groen eraf knippen als je het wilt gebruiken.
Aardappel
Neem in het voorjaar een oude aardappel die scheuten heeft gekregen. Snijd de knol in stukken en zorg ervoor dat er op elk stuk een scheutje zit. Laat de stukken een dag of twee liggen op kamertemperatuur, zodat de snijvlakken uitdrogen. Plant elk van de aardappelstukjes met het scheutje omhoog in met compost verrijkte grond (kan ook op de bodem van een grote pot). Bedek de scheuten met 10 cm aarde. Als de plat gaat groeien doe je er meer aarde bij, zodat de plant steeds ondersteund wordt en veel grond heeft om knollen in te vormen. Als je plant gebloeid heeft en verdort kun je de nieuwe aardappelen oogsten.
7 Reacties
Schrijf een reactie