Een noodvoorraad voor iedere dag
Kenmerken: | Supermarktvriendelijk |
---|
Vanwege het coronavirus slaan veel mensen een voorraad houdbaar eten in. David en ik doen rustig aan, want we hebben eigenlijk altijd voldoende voorraad voor een paar weken. Dat is niet omdat we ons voorbereiden op een nucleaire winter of de zombie apocalypse, maar gewoon omdat het handig is. Met een voorraad heb je altijd genoeg eten in huis als er onverwachts gasten blijven eten of als je ziek, druk of moe bent.
Als er dan toch eens iets gebeurt, zoals een virusuitbraak, grote stroomuitval, overstroming of boerenprotest hoef je niet samen met al die andere mensen naar de winkel te rennen om de laatste blikjes witte bonen in tomatensaus uit het schap te rukken.
Bovendien kun je met een goede voorraad heel veel geld besparen. Bijvoorbeeld door producten goedkoop in te slaan als er een mooie aanbieding is. Maar ook omdat er nooit 'niks' in huis is, zodat je niet met een hongerige maag naar de winkel moet of dan maar pizza's bestelt. Zuurkoolstampot of pasta bolognese uit de voorraad is sneller klaar dan de snelste pizzabezorger.
Hoe doe je dat dan, een praktische noodvoorraad aanleggen? In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat de producten lang houdbaar zijn. Minstens een maand of twee, liever langer. Nog belangrijker is het om alléén dingen in te slaan die je graag eet en die gewoon mee kunnen in de dagelijkse maaltijden. Dus geen blikken gedroogd preppervoer, maar normale producten zoals pasta, rijst, tomatenblokjes in blik, bonen etc. Zo voorkom je dat producten blijven staan en bederven. In een noodsituatie wil je toch liever ook geen dingen eten die je niet lekker vindt?
Hieronder geef in voorbeelden van wat er zoal in onze voorraadkast staat. Dit is puur ter inspiratie. Vul jouw voorraadkast (of meterkast, of lade onder je bed) met dingen die jij en je huisgenoten graag eten.
Als je dan toch bezig bent, zorg ook voor een voorraadjes pijnstillers en supplementen (B12!), wc-papier, zeep, waxinelichtjes, lucifers, een EHBO kit, een zaklamp en misschien ook een radio op batterijen en een goedkope waterfilter. Just in case.
Groente en fruit
- Tomaten in blik
- Pastasaus
- Uien
- Bietjes in pot of vacuumverpakking
- Rodekool met appeltjes
- Soep of bonenschotel in een zak
- Gegrilde paprika's
- Maïs
- Zuurkool
- Augurken
- Diepvries sperzieboontjes
- Diepvriesspinazie
- Diepvriesroerbakgroente
- Diepvriesfruit
- Appelmoes
- Ananas in blik
- Rozijnen
- Gedroogde abrikozen
Proteïne
- Bonen, linzen en kikkererwten (blik en/of gedroogd)
- Vegan burgers, schnitzel en worstjes (in de koelkast)
- Blikjes mock duck seitan
- Houdbare tofu die niet in de koelkast hoeft
- Sojabrokken (alternatief voor vegagehakt)
- Tarwegluten (om seitan te maken)
- Sojamelk
Koolhydraten
- Havermout
- Muesli
- Knäckebröd en rijstwafels
- Aardappelpureepoeder
- Aardappelen
- (Volkoren) pasta en noodles
- (Zilvervlies) rijst
- (Volkoren) couscous
- Afbakbroodjes
- Koekjes en ontbijtkoek
- Bloem, volkorenmeel
- Suiker
Vetten
- Olie
- Noten en zaden
- Pindakaas
- Kokosmelk of creamed coconut
- Vegan kaas (in de koelkast)
Sauzen en smaakmakers
- Kruiden en specerijen
- Bakpoeder en gist
- Sojasaus
- Edelgist
- Ketchup
- Mayonaise
- Satésaus
- Pesto
- Thee
- Limonadesiroop
Wat voor maaltijden maken we met deze ingrediënten? Denk bijvoorbeeld aan pannenkoeken, havermoutpap, muffins, stamppot met bietjes of spinazie, linzensoep, bonenchili, curry met kikkererwten en kokosmelk, pasta met tomatensaus, pasta pesto of couscoussalade . Normaal gesproken combineren we de producten uit de voorraad natuurlijk met verse groente en fruit, maar als die op zijn, kan ik nog steeds allerlei lekkere dingen maken.
Heb jij een voorraadje eten in huis, of overweeg je om een voorraad aan te gaan leggen? Ik kan het van harte aanraden! Ik hoor ook graag wat jullie favoriete houdbare producten zijn.
7 Reacties
Schrijf een reactie