De lekkerste zelf gekookte bonen
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Peulvruchten |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 60 minuten, totaal 90 minuten |
Voor: | ongeveer 2 kilo gekookte bonen |
Er zijn misschien wel 100 variaties op het recept voor gekookte bonen en iedere kok heeft zo zijn eigen trucjes om de meest malse en smaakvolle boon te maken. Ik kook inmiddels al weer een paar jaar mijn eigen bonen (véél goedkoper en lekkerder dan die uit blik!), dus ik heb mijn eigen favoriete 'methode' ontwikkeld. Die wilde ik vandaag maar eens met jullie delen.
Edit: mijn bonen 'filosofie' is veranderd. Vroeger voegde ik het zout altijd pas aan het einde van de kooktijd toe, omdat ik bang was dat de bonen anders niet zacht zouden worden. Voor bonen en erwten die makkelijk zacht worden doe ik dat nog steeds zo, maar voor bonen met een taai schilletje, zoals kidneybonen en witte bonen, is het juist goed om helemaal aan het begin, bij het weken al zout toe te voegen. Het zout maakt de schilletjes dan zacht, zodat de bonen heel gelijkmatig gaar worden en ook mooi heel blijven. Ik heb mijn recept dus aangepast. Probeer het eens!
Als je de bonen in een kruidig gerecht gaat gebruiken, zoals een curry of chili, is het op zich voldoende om ze gewoon in water met eventueel wat zout te koken. Als je wilt dat de bonen van zichzelf al heel smaakvol zijn, is het zeker aan te raden om wat smaakmakers aan het kookwater toe te voegen, zoals in het recept hieronder. Op deze manier klaargemaakte bonen zijn van zichzelf al zo smaakvol dat je ze zonder verdere behandeling als bijgerecht zou kunnen serveren, maar verwerkt in een recept zijn ze natuurlijk ook heerlijk.
Ingrediënten
- 500 gram droge bonen (witte, bruine, kidney etc.)
- 1 1/2 eetlepel zout voor het weken (plus eventueel een extra theelepel voor tijdens het koken)
- 1 grote ui, in 6 stukken
- 4 tenen knoflook, gehalveerd
Bereiding
Doe de bonen met anderhalve eetlepel zout in een grote pan, voeg water toe tot ze ruimschoots onderstaan en laat de bonen 12-24 uur weken. Heb je geen tijd of zin om de bonen te weken? Neem dan ogenboontjes (links vooraan op de foto) of linzen, die hoef je niet te weken en kun je meteen koken. Giet na het weken de bonen af.
Doe opnieuw ruim water bij de bonen in de pan en breng ze aan de kook. Schep eventueel het schuim af dat in het begin ontstaat (niet per se nodig) en voeg de ui en knoflook toe. Draai het vuur laag en laat de bonen in 45 minuten tot anderhalf uur zachtjes gaar sudderen, afhankelijk van het type bonen en hoe oud ze zijn.
Proef na 45 minuten of de bonen al zacht en gaar zijn, zo niet, laat ze dan nog wat langer sudderen en proef ze ieder kwartier. Als je de smaak van de bonen te flauw vindt, kun je nog een theelepel extra zout toevoegen. Haal de pan van het vuur en laat de bonen nog een uurtje of twee met kookwater en al afkoelen zodat de smaakmakers er lekker in kunnen trekken.
Giet de bonen af en vis de stukken ui en knoflook ertussenuit. De ui, knoflook en bouillon kun je (samen met de bonen) nog verwerken soepen, stoofschotels en broodbeleg of dips.
De gekookte bonen zijn in de koelkast een dag of vier houdbaar en in de vriezer meerdere maanden. Vries ze in porties in, zodat je makkelijk een portie kunt gebruiken om te koken. Ik maak zelf porties van anderhalve kop, ongeveer dezelfde hoeveelheid als in een blik bonen zit.
38 Reacties
Schrijf een reactie