Amerikaans linzen-gehaktbrood
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Vleesvervanger, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 6-8 personen |
In de VS is gehaktbrood (Engels: meatloaf) een vaak terugkerend onderdeel van de traditionele gezinsmaaltijd. Als vegetariër of veganist kun je het vlees vervangen door noten, sojabrokjes, seitan of zoals in dit recept, linzen.
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit wel eens gehaktbrood gegeten heb, en eerlijk gezegd leek het me ook een nogal saai gerecht. Maar afgelopen weekend maakte mijn Amerikaanse schoonzusje dit gehaktbrood voor ons, en ik vond het verrassend lekker! We willen dit recept daarom graag met jullie delen.
Je kunt het gehaktbrood zowel warm als koud eten. Ik vind koud misschien nog wel het lekkerst. Het is dus niet alleen geschikt als vleesvervanger bij het avondeten, maar ook als (meeneem)lunch. Met dit recept maak je 6 à 8 porties, dus afhankelijk van het aantal eters kun je er meerdere maaltijden uit halen. Serveer het gehaktbrood met een groene salade of gestoomde groente en eventueel aardappelen, graan of brood.
Ingrediënten
- 150 g bruine of groene linzen
- 150 g zilvervliesrijst (geen snelkook)
- 1 grote wortel, in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 3 kleine blikjes tomatenpuree
- 1 blik ontvelde tomaten, uitgelekt en in stukjes (of nog wat extra tomatenpuree)
- 1 à 2 theelepels Italiaanse kruiden (optioneel)
- 1/2 theelepel versgemalen peper
- zout naar smaak
Bereiding
Breng water aan de kook en kook de rijst en linzen met de wortels, 30 à 45 minuten, tot alles gaar is. (Als je snelkook zilvervliesrijst gebruikt, kun je die halverwege de kooktijd toevoegen). Giet het rijst-linzen mengsel af en laat het goed uitlekken. Verhit een flinke scheut olie in een pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de knoflook toe laat die even meefruiten.
Meng het linzenmengsel met het uienmengsel en de tomatenpuree, uitgelekte tomaten en kruiden. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Stamp het geheel eventueel een beetje fijn zodat het een samenhangende massa wordt.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Stort het mengsel in een langwerpige cakevorm of andere bakvorm en bak het gehaktbrood 45 minuten à 1 uur tot de bovenkant een beetje bruin is geworden. Laat het brood minstens 15 minuten afkoelen en op smaak komen, of laat het helemaal afkoelen en serveer het op kamertemperatuur. Stort het op een bord en snijd het in plakjes.
23 Reacties
Hoi Marianne,
Wat jammer dat het recept niet goed gelukt is. Op de één of andere manier is het gehaktbrood blijkbaar te nat gebleven. Heb je de rijst en linzen goed afgegoten na het koken? Ik zie dat ik die stap niet in het recept heb gezet, dat zal ik zometeen even aanpassen.
Ik zal het recept zelf binnenkort ook nog een keer testen, want ik heb niet gezien hoe mijn schoonzusje het heeft gemaakt. Ik heb alleen het eindresultaat geproefd en haar beschrijving overgenomen.
Schrijf een reactie